Een dag lang alleen maar Ja zeggen – Een Ja-dag

Een dag lang alleen maar Ja zeggen – Een Ja-dag

Ken je dat gevoel? Dat je de hele dag alleen maar je kinderen aan het waarschuwen bent? Het woord Nee komt op alle mogelijke manieren en intonaties voorbij. Werkt het niet op rustige toon, dan maar op harde toon. Maar wat als je dit nu eens omdraait. Wat als je nu eens een hele dag alleen maar Ja zegt tegen alles wat je kind vraagt. Vooral nu de film Yes Day op Netflix staat is een Ja-dag (of Yes Day) heel populair geworden. Ik nam de proef op de som om dit fenomeen eens uit te testen!

1. Hoe vaak zeg jij Nee tegen je kind(eren)?

Als je er zo over na gaat denken, zeg je waarschijnlijk best vaak Nee tegen je kind:

 • “Nee J, je mag niet nog een snoepje”
 • “Jongens, Nee, jullie hebben nu genoeg televisie gekeken”
 • “Nee D, je moet ook je groenten eten”
 • “Nee J en D, het is nu echt te laat om buiten een rondje om het huis te gaan rennen”
 • “S, Nee, je mag niet je handen in je beker drinken te stoppen

Herkenbaar toch? Maar op zich ook wel logisch. Opvoeden is natuurlijk je kind sturing geven over wat wel en wat niet hoort. Natuurlijk is het niet alleen maar negatief. Ook geef je als ouder geregeld complimenten. Als de jongens goed hebben gegeten, iets moois op school hebben gemaakt,etc. Ik denk dat je een goede balans tussen Ja en Nee moet vinden en dat het beide niet moet overheersen.

2. Een dag lang Ja zeggen: een Ja-dag

Om eens te ervaren wat er gebeurt als je een dag lang Ja zegt, nam ik de proef op de som. Vorige week besloot ik dat ik één dag lang (bijna) overal Ja op zou zeggen als de kids iets vroegen. Dat betekent dan ook geen compromissen sluiten. Als hij vraagt of hij een spelletje op de televisie mag doen; Ja zeggen. Of hij vraagt om een snoepje (ook al heeft hij er al 3 gehad); Ja zeggen. Of hij in zijn pyjama mee naar de supermarkt mag: Ja zeggen. Ik vreesde met grote vrees dat J (of anders ik wel) het einde van de dag niet zou halen…

Yes Day Pannenkoeken ontbijt Ja-dag

3. Het Ontbijt

De eerste uitdaging op deze Ja-dag, was meteen een grote: Het Ontbijt. “Jongens, wat wil jullie eten als ontbijt?” vroeg ik met enige terughoudenheid. Ik was alleen even vergeten dat wij de dag ervoor bij de Lidl van die American Pancakes  hadden gehaald. En natuurlijk wisten ze zich dat weer te herinneren. Zo stond ik dus om 8 uur ‘s ochtends pannenkoeken op te warmen in de Airfryer:

 • J: “Papa, mag ik daar poedersuiker bij?”
 • Ik: “Natuurlijk jongen”
 • D: “Mag ik een beetje meer poedersuiker Papa?!”
 • Ik: “Ja hoor”
 • S: “Papa, meer pannenkoeken?!”
 • Ik: “Ja, geen probleem”

Als het nu nog bij 1 pannenkoek met flink wat poedersuiker bleef, dan viel het nog mee. Maar na een minuut of 10, had ik al 4 van die Pancakes voor hen opgewarmd en waren ze allemaal in hun buik verdwenen. Ik wilde voor de zekerheid een teiltje pakken, toen J aan zijn vijfde pannenkoek begon, maar na 2 happen vond hij het (gelukkig) wel goed geweest… De andere jongens bleven op 4 steken 🙂 .

4. Verse sinaasappelsap

Bij het ontbijt hoort natuurlijk ook iets te drinken. En de jongens wisten natuurlijk iets te vinden dat we niet in huis hadden: verse sinaasappelsap. En zo gebeurde het dat we om 08:30 uur, in pyjama (de jongens dan), bij de Lidl op de stoep stonden om een net perssinaasappels te halen. Want zelf sinaasappels persen is veel leuker, dan zo’n sapje uit een fles toch? 🙂  Daarmee konden we ook de laatste spaarkaart voor de Jungle Mini’s compleet maken en konden we Thijs Tijger aan de collectie toevoegen!

Ja dag verse sinaasappelsap Yes Day

5. Fietsen zonder zijwieltjes

Iets wat al lang op de planning stond was het oefenen van fietsen zonder zijwieltjes met D. Als ‘voorbereiding’ had ik een paar maanden geleden een loopfiets voor hem gekocht (tip van het jaar!). Ook had hij al een fiets, maar met zijwieltjes. Ik was dus heel benieuwd hoe fietsen zonder zijwieltjes zou gaan. Het leren fietsen zonder zijwieltjes is denk ik een van mijn eerste herinneringen die ik mij nog voor de geest kan halen. Ik vond het toen superspannend, dus was benieuwd hoe D het zou vinden. Ik had zo’n vermoeden dat hij na een half uur oefenen, en een paar keer vallen, er wel klaar mee zou zijn. Het tegenovergestelde was waar: de eerste keer dat ik hem los liet, fietste die jongen gewoon zo weg. Na 5 minuten op het grasveld, zijn we toen maar verder over de stoep door de buurt gaan fietsen.

6. Op een Ja-dag moet je ijsjes eten!

Geen Ja dag zonder ijsjes natuurlijk! Na de inspanningen van het fietsen zonder zijwieltjes, en het aandachtig toekijken door de broers, vonden ze het tijd voor een ijsje. Normaal gesproken zou ik dan zelf vers sorbetijs maken met zo’n ijsmachine, maar dan moet je minimaal 8 uur wachten tot je ijs klaar is. In plaats daarvan gingen wij naar de Italiaanse ijssalon en mochten ze een heerlijk ijsje uitkiezen. Natuurlijk kon het niet gek genoeg en besloot J voor 3 (!) bolletjes te gaan. En toen hij een hoorntje zag met chocolade en discodip moest het natuurlijk dat hoorntje worden… De andere 2 jongens namen gelukkig genoegen met 2 bolletjes waar het Smurfenijs en Citroen weer favoriet waren.

Ja-dag Italiaans ijs alles mag

7. Filmavond met Pizza

Om de dag in stijl af te sluiten, mochten de heren ook nog kiezen wat we gingen eten terwijl we een film gingen kijken. Ondanks dat de Pompoensoep van eerder deze week door alle heren perfect werd gegeten, werd het (uiteraard) Pizza! En wat is er nu lekkerder dan (zelfgemaakte) pizza? We hadden alle ingrediënten in huis om een zelfgemaakte pizza te maken. B was de keuken ingedoken om zelf het pizzadeeg te maken. Na een tijdje rijzen en uitrollen, mocht J de pizza zelf beleggen met de dingen die hij lekker vindt. Oftewel: tomatensaus en kaas… 😉 . Gelukkig was het andere gedeelte van het deeg belegd met ui, paprika, champignons en salami, ook voor Papa en Mama wat lekkers dus. Wat me trouwens ook een keer leuk lijkt is om met zo’n Pizzarette aan de slag te gaan. Lijkt me geweldig om dat samen met de kids te doen!

8. Ja-dag: een dikke Yes (Day) of vette No?

Hoe is deze Ja-dag nu bevallen en is het wat ik mij ervan had voorgesteld? Het antwoord is: Ja en Nee. Ik had verwacht dat het zwaarder zou zijn en dat de kids zich helemaal ziek zou eten aan snoep bijvoorbeeld. Maar dat viel eigenlijk nog best mee. Het meest verrassende vond ik nog dat J vroeg om een snoepje, ik Ja zei, en hij het snoepje toen niet hoefde te hebben . Al met al is de dag mij best wel meegevallen. Het had nog veel leuker kunnen zijn als de maatregelen er niet waren geweest, maar toch hebben wij ons prima vermaakt. Of ik dit vaker ga doen? Daar moet ik toch echt even over nadenken. Vooral nu de kids met z’n 3en zijn, zullen de ideëen ook 3 keer zo creatief worden…

Heb jij wel eens een Ja-dag gehouden met je kind(eren) en hoe is dat bevallen? Of heeft deze blog je geïnspireerd om ook eens een Ja-dag te houden? Laat het me hieronder even weten in de comments!

18 thoughts on “Een dag lang alleen maar Ja zeggen – Een Ja-dag

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge