*Foodblog* 10 jaar jubileum: uit eten bij Umami by Han

large_1417783143_umami_rotterdam

Gisteren waren vrouwlief en ik al 10 (!) jaar samen. Bij speciale gelegenheden hebben wij er een gewoonte van gemaakt om lekker ergens te gaan eten. Van een “simpele” Italiaan tot een sterrenrestaurant; in de 10 jaar dat we nu samen zijn hebben we al van alles geprobeerd. Het sterrenrestaurant was erg speciaal, maar ook de “simpele” Italiaan smaakt prima.

Bib Gourmand
Maar goed, om terug te komen op het jubileum: deze keer hadden we gekozen om via de Heerlijk 10 Daagse het restaurant Umami by Han uitgekozen. Het diner stond in het teken van het “Menu Gastronomique” en het restaurant is onderscheiden met een Bib Gourmand. Deze onderscheiding wordt gegeven aan een restaurant als dit een “goed” 3-gangen menu heeft voor maximaal €37; je kunt dit zien als een soort van “Budget Michelin Ster menu”.

download

Het Restaurant
Het restaurant ligt gelegen aan de Kleine Berg in Eindhoven; een straat waar veel cafés en kleine restaurants zich bevinden. Het restaurant is ingericht in moderne stijl. De tafels en stoelen zijn prima van formaat en zitten ook prima. Helaas is er geen airco aanwezig, maar de openslaande deuren naar het (straat)terras en de ventilatoren maken het aangenaam om te dineren, ook bij 35 graden. Jammer genoeg waren er maar ongeveer 5 van de 45 tafels bezet, mijn vermoeden is dat dit veroorzaakt werd door het warme weer in combinatie met het WISH festival dat op deze dag plaatsvond. Jammer, met wat meer bezette tafeltjes zou de sfeer nog beter naar voren komen.
In de keuken werken 3 Aziatische chefs: een Chinese kok, een Indonesische kok en een kok afkomstig uit Hong Kong.

Het Menu
Het menu dat we via de Heerlijk 10 Daagse gereserveerd hadden was een 4-gangen diner en bestond uit de gangen zoals in onderstaande foto te zien is. Het tussengerecht met krokante soft shell krab en gambasalade was de 5e gang waar gebruik van gemaakt kon worden, maar deze hebben we niet erbij genomen. Naast deze 4 gangen hadden wij ook gekozen voor het wijnarrangement bij de eerste 3 gangen (en dus geen wijn bij het nagerecht).
Wat verder opvalt aan het menu is dat het telkens 2 gerechten per gang zijn; hier hoef je niet uit te kiezen, elke persoon aan de tafel krijgt beide gerechtjes te eten.
Voorafgaand aan het diner krijg je trouwens ook nog een anijsbroodje met een mengsel van olijfolie en zwarte bonensaus om in te dippen erbij, hier betaal je niets extra’s voor.

De eerste gang
De eerste gang bestond uit een Ceviche van Makreel met Sojabonenpuree, witlof en Chinese worst EN een Tempura van witvis met citroensaus, Thaise Chilidressing en Mangogel. Aangezien ik niet echt een viseter ben (vis heeft wat mij betreft vaak te weinig smaak) was ik enigszins sceptisch over deze gang, maar ik was blij verrast.

De Ceviche van Makreel zag eruit als een rauw stukje vis op de huid. De vis had een heerlijke zachte structuur en proefde lichtgerookt; Het proefde niet naar rauwe vis, maar eerder naar een heel licht gerookte vis: erg lekker! De combinatie van de sojabonenpuree, de knapperige witlof en de krokante Chinese worst maakte het er een mooi geheel van. De mangogel gaf nog een frisse nasmaak aan het gerecht.

De tempura van witvis was goed gebakken en nog lekker knapperig. De frisse pittige combinatie van de Chilidressing, citroensaus en mangogel zorgen ervoor dat het gerecht niet te gefrituurd overkwam en prima smaakte. De wijn die bij deze gang geserveerd werd was een frisse Spaanse witte wijn die bij beide gerechten goed tot z’n recht kwam.

De tweede gang
Alweer vis! Dit keer een, op de huid gebakken Dorade met Haricots Verts, kwartelei en grapefruitvinaigrette. De Dorade was lekker gebakken, maar wat dit gerecht heel speciaal maakte was de grapefruitvinaigrette: een heerlijke frisse dressing die de smaak van zowel de Dorade als de Haricots Verts volledig tot hun recht liet komen. We waren zo onder de indruk van de vinaigrette dat we de chef gevraagd hebben waaruit deze bestond, zodat we deze thuis ook nog eens kunnen maken. Enig minpuntje aan dit gerechtje was het kwartelei: het ei had een stugge buitenkant van eiwit en de toegevoegde waarde van dit eitje was er naar ons idee niet echt.

De quinoa was licht gekookt waardoor het een erg luchtige structuur had gekregen. De komkommersaus en bundelzwammen waren goed van smaak en maakte dit gerechtje tot een lekker geheel.

De derde gang
Op aanraden van de ober begonnen wij de derde gang met de lamsfilet met Black Eyed Peas, knoflooksaus en Paksoi. De curry die ook tijdens deze gang geserveerd werd, was namelijk vrij sterk van smaak en als we hiermee zouden beginnen, zou de smaak van het andere gerecht niet goed tot z’n recht komen.
De lamsfilet was helaas net wat te ver gegaard, waardoor deze een beetje een stugge structuur kreeg; qua smaken kwam het gerecht goed bij elkaar, maar het stuggere stukje vlees zorgde ervoor dat dit, wat ons betreft het minste was.

Wat dat betreft was het goed dat we met de lamsfilet begonnen waren, want het tweede gerecht, de stukjes lamsfilet met huisgemaakte groene curry en sugar snaps was heerlijk! Het lamsfilet was perfect gegaard: heerlijk zacht en het smolt zo op je tong weg. De Thaise groene curry was erg goed op smaak: niet te flauw, maar ook niet te scherp. Al met al een van de lekkerste gerechten die we deze avond gegeten hebben!

De vierde gang
Het nagerecht bestond uit een combinatie van Bananenijs, met Crème Brûlée, Spekkoek en blauwe bessen op een muntgel. De Crème Brûlée was zoals een Crème Brûlée moet zijn: niet te zoet, net stevig genoeg en een knapperig gebrand suikerlaagje bovenop. De bananenijs was naar mijn idee net iets te zoet en te banaanachtig, maar het paste wel binnen het gerecht. De spekkoek was lekker, maar we twijfelden een beetje of deze zelf gemaakt was. De bessen met muntgel waren ook prima.

Prijs
En dan is er natuurlijk de vraag: wat kost zo’n avondje culinair genieten nu dan? Dit viel ons nog alles mee.

Het 4-gangen diner was, door de actie van de Heerlijk 10 Daagse nu €27,50 p/p.
Het wijnarrangement dat wij erbij namen was €12,50 p/p.
Normaal gesproken kost het 3-gangen diner €24,95 p/p en voor de 4e gang (nagerecht) €5,00 p/p extra. Als je ervoor kiest om ook de 5e gang erbij te nemen, betaal je €8,00 p/p extra.

Al met al een prima prijs/kwaliteit verhouding voor zo’n heerlijk 4-gangen diner!

Plussen en minnen
Bij elk restaurant waar je naartoe gaat zijn er dingen die goed zijn en dingen die beter kunnen. Hier een kort overzicht van de plussen en minnen bij Umami by Han:

Plussen
– 
Perfecte prijs/kwaliteit verhouding
– Erg vriendelijk en kundig personeel
– Lekker relaxte sfeer
– Heerlijke, verrassende, smaakcombinaties
– Perfecte uitleg en service van de sommelier

Minnen
– Weinig gasten, met meer gasten zou sfeer nog beter zijn
– Lamsfilet was net te ver doorgegaard
– Kwartelei was stug en voegde weinig toe

Conclusie
Het was een geweldige culinaire avond, waar wij ons tienjarig jubileum heel fijn hebben kunnen doorbrengen! Het supervriendelijke en kundige personeel had antwoord op al onze vragen en kwam regelmatig langs om te checken of het ons aan niets ontbrak.
Ondanks de wat minder geslaagde lamsfilet en kwartelei was het niveau van de overige gerechten erg hoog. De prijs/kwaliteit verhouding was dan ook perfect in balans en we zouden iedereen aanraden om hier eens te gaan eten! Laat je eens versteld staan van wat dit restaurant te bieden heeft!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge