*Foodblog* Zelfgemaakte Tortellini met kaassaus

IMG_3856

Het klinkt als een hele uitdaging: zelf tortellini maken. Het is zeker iets waar je de tijd voor moet nemen, maar het is lang niet zo moeilijk als je misschien zou denken! En buiten dat, is het zeker de moeite waard; het smaakt een stuk lekkerder dan die gedroogde tortellini van de supermarkt waarvan je je nog steeds afvraagt waar die vulling toch van gemaakt is…

De tortellini die ik afgelopen weekend gemaakt heb is tortellini gevuld met een mix van kip, champignons, ui en bacon. De kaassaus is gevuld met Cheddar kaas en Gorgonzola.

Benodigdheden

Ingrediënten voor 3 personen:

Tortellinideeg:

– 300 gram bloem (er wordt vaak gesproken over harde tarwebloem, maar dit recept is ook prima met “normale” patentbloem)
– 3 eieren

Vulling Tortellini:

– 100 g Kipfilet (gegaard)
– 125 g Champignons
–    1 st Ui

Kaassaus:

– 300 ml Volle Melk
– 125 g   Champignons
– 100 g   Cheddar (liefst een blok echte Cheddar i.p.v. voorverpakte plakjes)
–   50 g   Gorgonzola
–   25 g   Boter
–   25 g   Bloem

Materiaal:

– Pastamachine (hier al te bestellen voor €14,99)
– Deegmat/plank/werkblad
– Grote pan met kokend water
– Scherp mes
– 2 x Koekenpan

Bereiding

 1. Strooi de bloem in een bergje op je werkblad/deegmat/plank/etc.
  IMG_3858
 2. Maak een kuiltje in het midden van de berg bloem en breek hier de eieren in open.
  IMG_3863
 3. Meng langzaamaan de bloem en het ei door elkaar totdat je een stroperig geheel krijgt. Kneed dit geheel goed door elkaar en rol hier een grote deegbal van.
  IMG_3862
 4. Verdeel deze deegbal in kleinere balletjes ter grootte van een golfbal.
  IMG_3854
 5. Zet het deeg weg in de koelkast afgedekt met huishoudfolie.
 6. Snij de (bereide) kipfilet, de ui en de champignons in kleine stukjes en zet ook dit afgedekt weg in de koelkast.
  IMG_3853
 7. Snij de Cheddar kaas en Gorgonzola in blokjes zodat deze eenvoudig smelten in de pan.
 8. Verwarm de boter in de koekenpan totdat het geheel gesmolten is en de boter lichtbruin kleurt. Voeg hier nu de bloem aan toe en roer dit tot een gladde roux in 30-60 seconden.
 9. Voeg aan de roux de melk en de kaasblokjes toe en voeg, naar smaak, wat zout en peper toe.
 10. Verwarm in de 2e pan een beetje olijfolie en voeg hier het mengsel van de kip, ui en champignons aan toe. Verhit dit geheel korte tijd op hoog vuur en doe het vervolgens in een bakje en zet het even weg.
 11. Voer de deegballetjes één voor één door de pastamachine: begin met de grootste stand en voer hier het balletje doorheen. Vouw nu het stukje deeg 2 x dubbel en voer het met de open zijkanten nog 2 x door de pastamachine op de breedste stand. Na deze 3 toeren, draai je de pastamachine 1 stand smaller en voer je het stukje deeg er weer doorheen. Herhaal dit totdat je de smalste stand van de pastamachine bereikt hebt. Het deeg is nu klaar voor de tortellini.
  IMG_3861
 12. Snij nu uit de stukjes deeg vierkantjes van ca. 5 x 5 cm.
  IMG_3860
 13. Leg een vierkantje in een ruitvorm voor je neer en leg een klein beetje van het vlees/champignon/ui-mengsel in het midden van het vierkantje.
  IMG_3852
 14. Vouw nu de punt van het deeg die het dichtste bij je ligt naar de tegenovergestelde punt en druk de puntjes goed op elkaar. Draai nu de andere puntjes richting de bovenste punt zodat je de vorm van een tortellini krijgt. Zorg dat de tortellini aan alle kanten goed dicht zit, anders kan de vulling eruit vallen tijdens het koken
  IMG_3859
 15. Voeg de tortellini toe aan het kokende water. Wacht totdat de tortellini gaan drijven en wacht vervolgens nog ca. 30 seconden voordat je de tortellini uit het water haalt. Het koken van de tortellini gaat erg snel en kost ca. 2-3 min.
  IMG_3855
 16. Serveer de tortellini op een bord en voeg hier wat van de kaassaus aan toe. Daarnaast is het lekker om hier wat sla met tomaat en (rauwe) ui bij te eten.
  IMG_3856

* Eet smakelijk *

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge