Weer aan het werk, en nu…?

roze wolk

Op het moment dat je weer een beetje van je roze (of blauwe) wolk afgedonderd bent en het normale leven weer begint, moet je ook gaan nadenken waar de kleine spruit nu naartoe moet gaan; blijft vrouwlief (of jijzelf) thuis als thuisblijfmoeder/vader of gaan jullie allebei weer werken en moet er dus iets geregeld worden zodat je baby ergens anders opgevangen wordt?

Voor ons was het vrij snel duidelijk dat we beide zouden gaan werken, maar dat vrouwlief wel part-time ging werken. Gelukkig kon zij een baan vinden voor 4 middagen per week. In eerste instantie leek me dit niet zo fijn, omdat dit zou betekenen dat we 4 dagen per week iets van opvang moesten gaan regelen.
Nu we hier al ruim een jaar aan gewend zijn, is dit eigenlijk best een fijne situatie: vrouwlief kan ‘s ochtends voor zoonlief zorgen en, nadat zoonlief een middagdutje heeft gedaan, gaat vrouwlief werken en hebben we een afwisselende opvang  voor zoonlief.

Op de maandag en donderdag zorgt familie (opa’s/oma’s/tantes) voor zoonlief in de middag en op dinsdag en woensdag gaat hij spelen bij de kinderopvang. We zouden het zo gepland kunnen krijgen dat hij volledig bij familie opgevangen kon worden op de dagen dat wij werken, maar naar ons idee is het ook goed dat hij met andere kinderen sociale contacten op doet en waar kan dat beter dan bij de kinderopvang?!

Toen vrouwlief zwanger was, en we ook nog op zoek waren naar een huis, hebben we dan ook (uiteraard?) rekening gehouden met de ligging van het huis met betrekking tot kinderopvang/basisschool.

Toen ik de tarieven van de verschillende kinderopvangcentra zag, viel mijn mond open; de tarieven variëren tussen de €5 en €10 per uur! Als je hier even mee verder gaat rekenen komt dat neer op tussen de €350 en €400 per maand voor 1 (!) dag kinderopvang! Ik dacht niet dat ik dit ooit nog zou zeggen, maar “gelukkig” is er nog de Belastingdienst. De Belastingdienst komt namelijk tegemoet in de kosten voor de kinderopvang: de zogenaamde Kinderopvangtoeslag. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je wel voldoen aan een aantal eisen, waaronder dat je werkt en dat de kinderopvang is geregistreerd. Alle eisen zijn hier terug te vinden. Ben je benieuwd of de kinderopvang waar jij aan zit te denken ook geregistreerd staat, klik dan hierIk kan je zeggen: het is zeker de moeite waard om een kinderopvang te kiezen die aan de eisen voldoet, want een groot gedeelte van de kosten voor de opvang worden door de Belastingdienst, maandelijks, vergoed.

Bij het zoeken naar een geschikte kinderopvang is het ook verstandig om eens te kijken op de website: Vergelijk De KinderopvangOp deze website kun je de verschillende opvangcentra met elkaar vergelijken en een goed idee krijgen wat er goed (en evt. minder goed) geregeld is. Ook is er van de opvangcentra het GGD inspectierapport terug te vinden; de GGD voert regelmatig (onaangekondigde) inspecties uit om de verschillende centra te beoordelen.

De eerste dag bij de kinderopvang was, vooral voor vrouwlief, toch wel zwaar. 10 weken na de bevalling, was het ook voor haar weer tijd om te gaan werken. 1 week voordat ze weer moest gaan werken, mocht zoonlief al een keer gaan proefspelen en het moment dat vrouwlief onze zoon “achter moest laten” was erg zwaar en er hebben dan ook behoorlijk wat tranen gevloeid. Gelukkig beviel het hem erg goed en vond hij vooral de andere kinderen erg interessant.

Op dit moment gaat zoonlief op dinsdag (de hele dag) en woensdag (middag) naar de kinderopvang en we zijn erg onder de indruk van de sprongen die hij op sociaal gebied, met andere kinderen, heeft gemaakt. Zoonlief kan (als het hem uitkomt) goed met andere kinderen spelen, ook speelgoed delen gaat hem steeds beter af.

Kortom, wij hebben geen moment spijt gehad dat zoonlief naar de kinderopvang gaat. Het grootste gedeelte van de kosten worden dus vergoed door de Belastingdienst en zoonlief heeft het erg naar zijn zin en maakt grote sprongen op sociaal gebied!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge