Autovakantie met een zoon van 15 maanden (deel 2)


Zoals jullie vorige week al hebben kunnen lezen had de voorbereiding voor de vakantie al het nodige uitzoekwerk met zich meegebracht. Nu de definitieve locatie vast lag konden we aan de voorbereidingen beginnen.

De voorbereidingen

De voorbereidingen voor de eerste autovakantie bestond voor ons eigenlijk uit 2 cruciale punten:

 1. Hoe gaan we alle spullen meenemen in de auto?
 2. Hoe gaat zoonlief deze hele lange autorit doorstaan?

Het eerste probleem deed zich bij de dagjes/weekendjes weg al eerder voor: gingen we een nachtje weg, was de auto al bijna te klein voor alle spullen die vrouwlief per se mee wilde nemen. Ik kreeg dus al nachtmerries als ik eraan dacht hoe we dit in godsnaam zouden gaan doen als we spullen voor 1,5 week mee moesten nemen?! De manier hoe we dit hebben opgelost was net zo simpel als efficiënt: maak een lijstje met de spullen die mee moeten en laat de rest gewoon thuis. Eerst dacht ik dat dit nog niet mee zou vallen, maar achteraf was het eenvoudiger dan dat ik had gedacht.
Het tweede probleem deed zich al voor bij dagjes weg of op bezoek gaan bij familie in Amsterdam: na ongeveer een uur was meneer niet meer te genieten en gilde hij de hele auto bij elkaar. Onze vrees was dat dit op vakantie ook zou gebeuren en we dus een helse rit tegemoet gingen. We hebben toen besloten om, in eerste instantie tegen mijn principes in, een portable dvd speler te kopen. Wellicht hebben jullie je hetzelfde afgevraagd: “vroeger konden wij toch ook op vakantie zonder dat we een dvd speler hadden en ook dat ging toch altijd (relatief) goed?!” Het vooruitzicht op een urenlang krijsende baby en het besef dat we nu toch echt in een andere modernere tijd leven deed me toch besluiten om er een aan te schaffen. Achteraf gezien ben ik blij dat we de keus gemaakt hebben!

De autorit
En dan is het moment daar: op vrijdagochtend vertrekken we, via een tussenstop bij familie in Zwitserland, richting Italië. De auto volgeladen, eten en drinken aan boord, en een volle tank brandstof aan de grens bij Duitsland, begint ons grote avontuur met zoonlief van 15 maanden oud. Na ongeveer 700 km rijden, een paar stops bij Duitse rastplatzen, een stukje Frankrijk (file in Duitsland) komen we rond 17 uur ‘s middags aan bij de familie in Zwitserland. En wat ongelofelijk trots waren wij op zoonlief!! Op de hele rit heeft hij misschien 5-10 min een beetje lopen klagen/huilen 😎😏! Wat waren wij opgelucht dat het zo goed ging!
Na een nacht slecht slapen (erg warm in Zwitserland met 34 graden en geen airco/ventilator op de slaapkamer) vervolgde wij onze rit naar Italië. Wij hebben er voor gekozen om via de zuidkant van Zwitserland naar Italië te rijden en de Gotthardt tunnel te vermijden. Niet alleen scheelde dit een hoop file (lees frustratie), maar belangrijker nog, wat een mooi stuk Zwitserland en Italië hebben wij geien! Het hoogtepunt was toch wel de top van de Simplonpas op 2.100 meter hoogte waar we in de hemelsblauwe lucht de bergen met de eeuwige sneeuw konden bewonderen!

Na een vermoeiend tweede gedeelte van de autorit kwamen we om 16 uur aan bij Belvedère Village, 2,5 km van het Gardameer vandaan. Bij de receptie werden we vriendelijk ontvangen en was het heerlijk om uit de auto te zijn. Gelukkig was er airco bij de receptie, want het was bloedheet met 37 graden! 😰

Eenmaal in het appartement aangekomen kwam de koele lucht van de airco ons tegemoet. Wat we echter ook tegenkwamen was een appartement dat niet echt geweldig goed schoongemaakt was, om het maar even zacht uit te drukken. Ik zal jullie de details besparen, maar we hebben de wc zelf maar even schoongemaakt… 😷 Naast de wc troffen we een pan aan die helemaal aangekoekt en verbrand was en lag de plint van de onderkant van de keuken los op de grond. Nadat we dit bij de receptie gemeld hadden werd er gelukkig meteen actie ondernomen en kregen we een nieuwe pan en werd de plint goed vastgezet, de wc hadden we ondertussen zorg schoongemaakt… Al met al hadden we het begin van de vakantie toch iets anders voorgesteld na de lange rit…

De vakantie zelf

De eerste nacht in het appartement was gelukkig prima gegaan: we hadden het logeerbedje van zoonlief zelf meegenomen, omdat we niet wisten hoe hij in een vreemd bedje zou gaan slapen. We waren alledrie vermoeid van de lange rit en sliepen dus allemaal prima. De volgende ochtend gingen vrouwlief en zoonlief samen bij het winkeltje verse broodjes en beleg halen en ontbeten we dus prima. Na het ontbijt zijn we lekker het zwembad op gaan zoeken en heeft zoonlief (en stiekem ook papa) heerlijk gespeeld in het zwembad: van de glijbaan met z’n 2en en met water spetteren. De eerste middag wilde zoonlief echter maar niet gaan slapen; hij jammerde aan 1 stuk door en weigerde nog om wat te eten en te drinken. Het eten in de avond en het slapen gingen ook allebei niet goed en dus begonnen we flink te balen! We hadden goede hoop dat het de volgende dag beter zou gaan, maar helaas. Toen we hem eens goed bekeken kwamen we erachter dat z’n kiezen aan het doorkomen waren; voor iedereen die dit al heeft meegemaakt weet wat voor verschrikkelijke dagen dit zijn; voor iedereen die dit nog niet heeft meegemaakt: dit wil je niet op vakantie meemaken…

In deel 3 van mijn vakantieblog lezen jullie hoe de dagen erna en de terugreis zijn verlopen…

4 thoughts on “Autovakantie met een zoon van 15 maanden (deel 2)

 1. Fijn hè, zo’n dvd-speler voor onderweg! Wij hadden de iPad mee aan een speciale houder zodat dochterlief vanuit haar autostoel kon kijken, en ik vond het echt onmisbaar! Maar doorkomende kiezen op vakantie, ai. Dat hadden wij toen gelukkig net achter de rug. Al zijn we nog wel een plaatselijke apotheek binnen gestapt omdat we de Dentinox waren vergeten en vervolgens de hoektanden door begonnen te komen…

  Vroeger ging ik altijd met mjjn ouders met de auto op vakantie richting Zwitserland en Italië en ik heb gewoon heimwee naar de prachtige landschappen!
  Ik kijk uit naar deel 3.

  1. De dvd speler was echt een uitkomst ja! iPad hier heeft geen internet en geen films/series offline staan helaas.
   De vakantie was iig anders dan we ons hadden voorgesteld; voornamelijk de kiezen vielen erg zwaar, daar was geen Detinox tegenop gewassen helaas…
   De prachtige landschappen maakte inderdaad een hele hoop goed, maar op de terugweg was het erg regenachtig etc dus dat was erg jammer!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge