* Dagje Weg Blog * Fruit plukken in de Philips Fruit Tuinen in Eindhoven

IMG_4257

Aan het einde van de zomer, als het meestal nog mooi weer is, vinden de Appelplukdagen plaats bij de Philips Fruittuinen in Eindhoven. Dit jaar op 3 zaterdagen in september (12, 19 en 26 september) kun je dan zelf je appels en peren gaan plukken op het 12 hectare groot complex.


In het mooie bosgebied in het noorden van Eindhoven, waar ook het trainingscomplex van PSV ligt, liggen de Philips Fruittuinen. De Fruittuinen zijn opgericht door Anton Philips als werkverschaffingsproject. Tegenwoordig kun je er kinderfeestjes of speurtochten volgen, maar dus ook zelf appels en peren plukken tijdens de Appelplukdagen.

De Entree

Wanneer je naar de Appelplukdagen gaat kun je het beste kijken of je dit per fiets kunt doen. Tijdens deze dagen is het vaak erg druk en is parkeren een uitdaging. Vaak moet je op ca. 10 min lopen parkeren, dus is het makkelijker als je met de fiets kunt gaan. Bij de ingang aangekomen wordt je opgewacht door een aantal superenthousiaste vrijwilligers die je precies uitleggen wat je kunt verwachten tijdens het plukken: welke soorten appels en peren zijn er, welke appels kun je het beste voor welke toepassing gebruiken (appeltaart, appelmoes of gewoon als appel eten). Bij binnenkomst krijg je ook direct een mooie stoffen tas waar je je verzamelde appels en peren in kunt doen.
Bij de entree staan ook een aantal marktkraampjes waar je streekproducten zoals honing en kaas kunt kopen. Niet al te duur, maar wel erg lekker!IMG_4245

Het plukken

Nadat je het tasje in ontvangst hebt genomen kan het plukken beginnen! Wanneer je langs het restaurant afloopt kom je op het stuk land terecht waar meerdere lange rijen appel en perenbomen opdoemen. Afhankelijk van het tijdstip en het weekend dat je gaat kan het er erg druk zijn. IMG_4255

Tip: is het erg druk op het moment dat je wilt gaan plukken, loop dan eens een van de paden in en loop naar de buitenkant van het complex, hier is het vaak een stuk rustiger en zijn nog hele mooie appels en peren te vinden.

Afgelopen jaar gingen wij op de laatste zaterdag aan het einde van de middag fruit plukken, maar toen was logischerwijs het grootste gedeelte van de appels en peren al geplukt.

Tip: als je de mogelijkheid hebt, zorg dan dat je in de eerste 2 weekenden gaat plukken, zo heb je de meeste keus!

Verschillende soorten appels en peren

Zoals hierboven al aangegeven lopen er op het complex meerdere enthousiaste vrijwilligers rond die je alles kunnen vertellen over de verschillende soorten appels en peren die je op het complex kunt plukken. Op het moment dat wij gingen plukken hadden we de keus uit 2 soorten appels en 2 soorten peren:

  1. Elstar appels: een frisse appel die je voor allerlei doeleinden kunt gebruiken, maar naar mijn idee het beste gewoon uit de hand kunt eten.
  2. Elswout appels: deze appel is ook lekker om zo uit de hand te eten, maar ik gebruik hem hier meer om mee te bakken; je kunt er heerlijke appeltaart mee maken!
  3. Conference peren: Deze peer tref je ook in elke supermarkt aan: een lekkere zoete peer die je het beste uit de hand kunt eten.
  4. Doyenne du Comiche peren: Deze bolle peer is vol van smaak en leent zich erg goed om ook mee te bakken. Zoonlief vindt hem ook lekker om gewoon in blokjes te eten.

De eerste zaterdag groeiden er wel al Goudreinette appels op de boomgaard, maar helaas waren deze nog niet rijp genoeg. Er was wel de mogelijkheid deze in het winkeltje te kopen.

Koffie/thee met appeltaart als afsluiting

Wanneer je genoeg appels en peren hebt verzameld kun je nog bij het plaatselijke Pannenkoekenhuis De Proeftuin terecht. Als het lekker weer is, zoals bij ons het geval was, kun je aan een van de vele tafeltjes buiten genieten van het weer onder het genot van een kopje koffie/thee met vers appelgebak en voor de kleine man/vrouw een glaasje biologische appelsap (evt. appel/perensap of appel/kersensap).
Ook kun je ervoor kiezen om te lunchen met een pannenkoek, maar wij kozen voor de koffie met gebak voor €4,-.

Het wegen van de appels/peren

Nadat de koffie en het appelgebak letterlijk achter de kiezen zitten is het weer tijd om richting huis te gaan. Maar voordat je weer op de fiets stapt is het nog tijd om de geplukte appels en peren te wegen en af te rekenen. Afhankelijk van de drukte kan er een behoorlijke rij staan, maar lang duurt het zeker niet. Vooral voor oudere kinderen is het natuurlijk een sport om zoveel mogelijk appels/peren te plukken en op een zo hoog mogelijk gewicht uit te komen. Hier hoef je niet voor te vrezen want met een prijs van €1,25 per kg gaat je dit zeker geen fortuin kosten. Onze opbrengst van een uurtje plukken was 8 kg, waardoor we voor €10 de komende weken voldoende fruit hebben. De smaak is ook (uiteraard) een stuk beter dan het fruit dat je in de supermarkt kunt kopen!IMG_4254

Conclusie: Ben je zaterdag 19 of zaterdag 26 september nog in de buurt van Eindhoven en heb je wat tijd over: ga dan zeker eens langs bij de Philips Fruittuin en laat je kinderen zien hoe appels en peren nu “in het echt” groeien. Daarnaast is het plukken van het fruit natuurlijk ook helemaal geweldig en zijn je kinderen verzekerd van een leuke middag in de buitenlucht!

Volg je me al op Twitter? @tipsvoorpapas

One thought on “* Dagje Weg Blog * Fruit plukken in de Philips Fruit Tuinen in Eindhoven

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge