* Dagje Weg Blog * GLOW 2015 in Eindhoven

* Dagje Weg Blog * GLOW 2015 in Eindhoven

GLOW 2015

Wanneer het einde van het jaar nadert is het in Eindhoven weer tijd voor het jaarlijkse GLOW festival. Vanavond zijn wij met J. naar dit indrukwekkende evenement geweest. GLOW is een lichtfestival waar allerlei kunstenaars hun “lichtkunsten” vertonen in en rond het centrum van Eindhoven. Dit jaar wordt het festival voor de 10e keer georganiseerd en elk jaar wordt dit evenement weer groter. Afgelopen jaar kwamen er bijna 650.000 (!) mensen naar GLOW toe en de verwachting is dat het dit jaar weer overtroffen wordt.

Openingstijden

Op het moment dat ik deze blog schrijf is het GLOW festival alweer bijna afgelopen. Grijp dan ook je kans door morgen nog even langs te gaan. De lichten gaan rond 18:30 uur aan en rond een uur of 24:00 is het weer tijd om naar huis te gaan.. Mocht je dit jaar (lees: morgen) nu niet meer kunnen kijken, maar toch geïnteresseerd zijn in GLOW, noteer dan alvast de herfst van 2016 in je agenda, want ook dan zal het festival zeer waarschijnlijk weer een week lang te bewonderen zijn in Eindhoven.

Parkeren

Tijdens het evenement wordt geadviseerd om in één van de Eindhovense parkeergarages te parkeren. Aangezien ik al een heel aantal jaartjes in Eindhoven woon heb ik nog wel een aantal parkeertips voor jullie:

Tip: Zorg dat je op tijd komt; de lichten gaan om 18:30 uur aan. Het is dan al donker en je kunt nog goed parkeren, ook buiten de parkeergarages.

Tip: In de van Meursstraat kun je gratis parkeren en zit je op ca, 100 meter van de GLOW route
parkeren glow 2

De route

De route die wordt uitgestippeld varieert elk jaar weer een beetje. Op deze manier zie je dan ook elk jaar een ander stukje Eindhoven. Elk jaar zijn er ook een aantal locaties die terugkomen, waaronder: het Stadhuisplein en de Catharinakerk. De complete glowroute is ca. 4,7 km lang en je hebt ongeveer 1,5 – 2 uur nodig om de hele route af te leggen. Natuurlijk kan dit langer of korter duren afhankelijk van hoe lang je bij de verschillende projecten blijft kijken. Dit is dus prima te doen als je met (kleine) kinderen wilt gaan kijken!

De verschillende projecten

Tijdens de route door het centrum van Eindhoven kom je allerlei verschillende projecten tegen. Ik wil niet teveel verklappen, mochten jullie zelf nog willen gaan kijken, maar ik kan je vertellen dat er erg creatief gebruik gemaakt wordt van gebouwen, parken en pleinen. Alle projecten zijn afgestemd op de omgeving waarin ze getoond worden. Bij de meeste projecten wordt ook gebruik gemaakt van geluidseffecten wat de projecten nog een extra dimensie geeft.
Een gedeelte wat ik hier even specifiek uit wil lichten is de show op het Stadhuisplein. Toen wij hier aankwamen was het één grote oase van licht, maar toen we daar rondliepen werd het ineens donker. Langzaamaan gingen er steeds meer lichten aan en kwam het “Brabantse volkslied” (Brabant van Guus Meeuwis) in verschillende talen en op verschillende manieren voorbij. De kinderen op het plein begonnen spontaan te dansen wat een leuk geheel gaf.
Hieronder zie je een aantal foto’s om een idee te krijgen wat je allemaal aan treft op de route van GLOW 2015.

IMG_5046
Een gordijn van watermist met lichteffecten

IMG_5050
Lampen geïnspireerd op paardebloemen gemaakt van plastic bekertjes

IMG_5054
Grote stellage op de markt waar een spectaculaire lichtshow bij komt kijken

IMG_5059
Het Stadhuisplein vanaf het midden gezien

IMG_5111
Het Stadhuisplein vanuit een andere hoek

IMG_5114
Een 3d lichtshow geprojecteerd op de Catharina kerk

IMG_5124
Een bol/kubus met verschillende lichteffecten

IMG_5127
Een projectie gebaseerd op de Mexicaanse traditie Dia de Muertos (dag van de doden)

Conclusie

Kun je morgenavond nog tijd vrijmaken om richting Eindhoven te gaan, doe dit dan zeker! J. heeft het erg naar zijn zin gehad en genoten van de verschillende indrukwekkende lichtshows.
Let wel op dat het erg druk kan zijn op de route; dit is gezellig, maar mocht je met een kinderwagen/buggy op pad moeten, of de drukte willen ontwijken, zorg dat je dan op tijd (rond 18:30 uur) begint aan de route. Bijkomend voordeel is dat je dan gratis kunt parkeren op 100 meter van de GLOW route.
Ben je overtuigd na het lezen van deze blog, zorg dan wel dat je een paraplu meeneemt en je kinderen warme kleding aangeeft, want de weersvoorspellingen zijn helaas niet super voor morgenavond.

En mocht je het niet redden om morgenavond naar Eindhoven te komen, wees getroost, volgend jaar krijg je zeer waarschijnlijk weer een kans!

2 thoughts on “* Dagje Weg Blog * GLOW 2015 in Eindhoven

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge