* Foodblog * zelf Stoofpeertjes maken

IMG_5638

Zoals de titel van de blog al doet vermoeden, gaat het deze keer over stoofpeertjes. Ik denk dat ik, tot een paar jaar geleden, nog nooit stoofpeertjes had geproefd, laat staan, zelf gemaakt. Mijn eerste ervaring met stoofpeertjes was bij de Sligro, waar ik op dat moment een bijbaantje op de groente/fruit afdeling had. Toen het winter werd besloot mijn baas dat het een goed idee was om als proeverijtje stoofpeertjes aan de klanten te serveren. Ik had zelf altijd het idee dat dit iets oudbolligs was en niemand er behoefte aan had, maar boy could I be more wrong: ik denk dat wij in een paar uur tijd bijna alle (kant en klare) stoofpeertjes verkocht hadden!

Sinds die tijd heb ik een keer in de zoveel tijd weer eens de behoefte om zelf lekker stoofpeertjes te maken, want geef toe, niets is zo lekker dan wanneer je het zelf gemaakt hebt. En wat blijkt: stoofpeertjes maken is een van de eenvoudigste gerechten in de keuken! Ideaal voor als je niet zo goed kan koken of simpelweg niet zoveel tijd hebt.

Wat heb je nodig?

Om te beginnen zijn er verschillende soorten peren die je eigenlijk het hele jaar door goed kunt verkrijgen in de supermarkt: je hebt de “normale” handperen (conference peren), maar vaak kun je ook de Doyenne du Comice peren krijgen. De Doyenne du Comice peren zijn mijn favoriete peren om stoofpeertjes van te maken, ze zijn net wat zachter en voller van smaak dan de Conference peren. Het leukste is natuurlijk als je deze peren zelf gaat plukken tijdens de “Appelplukdagen” in September , maar ook vanuit de supermarkt zijn ze prima te eten :-).
Voor ca. 4 personen gebruik ik de volgende ingrediënten:

6-8                  Doyenne du Comice peren
200-300 ml  Witte wijn (droog/zoet naar wat jouw voorkeur is)
2                       Vanillestokjes
3                       Eetlepels suiker
250 ml           Verse slagroom
2 el                  Zonnebloemolie
1                       Koekenpan
30                    Minuten geduld 😉

Hoe bereid je de peertjes?

Dan is er natuurlijk nog de vraag: hoe bereid je die heerlijke peertjes nou? Eigenlijk is dat niet zo heel moeilijk gelukkig! Begin met de peren te schillen. Als de peren geschild zijn, snijdt ze dan over de lengte in 4 kwarten en verwijder de klokhuizen.

“Het leukste is natuurlijk om zelfgeplukte verse peren te gebruiken tijdens de Appelplukdagen, maar peren uit de supermarkt smaken ook prima”

Verwarm de olie in de koekenpan totdat deze goed warm is. Leg vervolgens de peertjes in de pan en bak deze aan totdat ze lichtbruin worden. Snijd in de tussentijd de vanillestokjes over de lengte door midden en schraap de vanille uit de stokjes en doe deze bij de peertjes in de pan. Doe ook de uitgeschraapte vanillestokjes in de pan, voeg de suiker toe en blus de peertjes af met de witte wijn. Zorg dat de peertjes ongeveer half onder de wijn staan en dek de koekenpan af met een deksel of aluminiumfolie. Laat dit ongeveer 20-25 minuten sudderen en houd regelmatig een oogje in het zeil dat de peertjes niet aanbranden of droog komen te staan.
Na het koken van de stoven van de peertjes zul je zien dat er een mooi ingedikt sausje in de pan is ontstaan en er een mooie laag met saus over de peertjes heen zit.

IMG_5635

Klop de slagroom in een beslagkom stijf en verdeel de peertjes over de borden en voeg wat van de slagroom toe. De vanille spikkeltjes zien er niet alleen erg leuk uit, maar voegen ook daadwerkelijk veel smaak toe!

Serveertip: Als je nog wat extra’s toe wilt voegen om het toetjes nóg lekkerder te maken, kun je wat vanille-ijs toevoegen.

Ik ben heel benieuwd of het water jullie al in de mond loopt, en, of jullie de stoofpeertjes zelf ook gaan maken!

3 thoughts on “* Foodblog * zelf Stoofpeertjes maken

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge