Een Smartwatch, handig of onzin?

smartwatch intro

Een nieuw jaar en, uiteraard, weer goede voornemens. Maar als we allemaal even eerlijk zijn, dan is het maar de vraag hoe lang we deze goede voornemens vol gaan houden. Laatst hoorde ik een mooie uitspraak: Je wordt niet dik van het eten tussen kerst en oud & nieuw, maar je wordt dik van alles wat je tussen oud & nieuw en kerst eet.

Ik denk dat er dan ook zeker momenten zijn dat je lekker moet kunnen genieten van al het lekkers wat er tegenwoordig te krijgen is. Daarnaast moeten er ook momenten zijn dat je het even wat rustiger aan moet doen qua eten, en wat meer energie moet stoppen in bewegen. Voor mij was dit de afgelopen jaren makkelijker gezegd dan gedaan. Een aantal jaren geleden kreeg ik een baan in de ICT wat gelijk staat aan (erg) weinig bewegen. Je zit de hele dag maar achter je laptop en beweegt (onbewust) veel te weinig.

Hoe kan ik meten hoeveel ik beweeg?

Om inzicht te krijgen in hoeveel ik nu eigenlijk beweeg op een “normale” werkdag, besloot ik dit bij te gaan houden. Eerst deed ik dit door gebruik te maken van een App die “Moves” heet. Deze app houdt redelijk precies bij hoeveel je beweegt en geeft ook nog aan wat voor beweging je doet: lopen, rennen, fietsen, etc. De techniek staat voor niets tegenwoordig. Hier zitten echter wel 2 nadelen aan:

 1. De batterij van je telefoon is sneller leeg dan dat je met je ogen kan knipperen; het kwam regelmatig voor dat ik 1-2 keer per dag mijn telefoon op moest laden, niet echt ideaal dus
 2. De app registreert (natuurlijk) alleen maar je bewegingen op het moment dat je je telefoon bij je hebt, en eigenlijk in je broekzak hebt zitten. Ook dit was zeker niet altijd het geval.

Is een Smartwatch de oplossing?

Om vervolgens echt een goed inzicht in mijn mate van bewegen te krijgen, ben ik op zoek gegaan naar een Smartwatch. Smartwatches zijn er in allerlei soorten en maten (en prijzen) te krijgen, maar eentje met simpele functionaliteiten was voor mij al voldoende. Daar kwam ook nog eens bij dat er op dat moment een supermooie aanbieding was, waardoor ik overgehaald was: een Fitbit Charge die was afgeprijsd van €100 voor “maar” €50. Niet gek, als je bedenkt dat deze smartwatch de volgende functionaliteiten heeft:

 1. Een horloge (altijd makkelijk:))
 2. Een stappenteller
 3. Een calorieteller
 4. Een afstandsmeter
 5. Een trappenteller

Door middel van een App op je telefoon kun je de Smartwatch helemaal instellen op jouw lichaam: lengte, gewicht, leeftijd, etc. Op deze manier worden de stappen en calorieën nauwkeurig bijgehouden. Op het moment dat je de Bluetooth functionaliteit van je telefoon activeert, worden je bewegingsgegevens automatisch gesynchroniseerd met je telefoon waar je dan weer mooie overzichtjes van terug kunt vinden. Ook krijg je elke week (als je dat wilt) een mailtje met een overzicht wat je de afgelopen week allemaal gepresteerd hebt.

mail

Trofeeën om je gemotiveerd te houden

Naast dit handige overzicht zijn er ook leuke trofeeën vrij te spelen. Er zijn verschillende categorieën waar je deze bekers vrij kunt spelen zoals bijvoorbeelde de Daily Steps en Lifetime Distances, op deze manier blijf je extra gemotiveerd. Op het moment dat je een trofee hebt vrijgespeeld krijg je hier ook weer een mail van; het blijft leuk om te zien dat je bijvoorbeeld de London Underground batch krijgt (402 km in totaal gelopen wat gelijk staat aan het complete netwerk van de Londonse Underground).

badges

Sleeptracker

Een andere functionaliteit die in de Fitbit is opgenomen, is de sleep tracker. Als je besluit om het horloge ‘s nachts om te houden, houdt de Smartwatch ook je slaapcyclus in de gaten. Door middel van het meten van het aantal bewegingen en de intensiteit, bepaald het horloge of dat je slaapt, wakker bent of onrustig bent. Als je het horloge de volgende ochtend synchroniseert met je telefoon kun je direct zien hoe dat je geslapen hebt. In eerste instantie was ik hier een beetje sceptisch over, maar over het algemeen komt mijn humeur redelijk goed overeen met het slaapritme van de avond ervoor; als ik me goed voel, blijk ik ook een aantal uren goede slaap te hebben gehad. Als ik me echter belabberd voel, is dit vaak ook terug te zien in de grafieken dat ik dan vaak onrustig of wakker ben geweest.

IMG_5773

Conclusie

Voor mij heeft de Fitbit Charge wel degelijk een toegevoegde waarde; ik check hem regelmatig door de dag heen. Als ik merk dat ik echt te weinig bewogen heb, is dit vaak te trigger om net even dat stukje te gaan wandelen, of toch maar even richting de sportschool te gaan.
De sleeptracker is een leuke extra functionaliteit, maar ik zou niet echt treuren als deze er niet op had gezeten.

Kortom, voor mij heeft een Smartwatch zeker wel toegevoegde waarde. Het is een uitdaging om de verschillende trofeeën vrij te spelen en je krijgt een goed gevoel op het moment dat je de verschillende doelen hebt gehaald op een dag.

De Fitbit Charge is op dit moment bij meerdere winkels te verkrijgen, ik maak vaak gebruik van de website van Tweakers om te kijken waar ik deze het beste (goedkoopste) kan krijgen.

 Foto via fitbit.com

7 thoughts on “Een Smartwatch, handig of onzin?

 1. Toevallig loop ik sinds een week met een activity tracker rond. Die meet mijn stappen en mijn slaap. Het werkt voor mij als een goede stimulans om meer te bewegen, want ik wil mijn stappendoel halen! Ik ben heel laag begonnen; met 5000 stappen en wil dat aantal per week omhoog doen.

 2. Wat handig! Ik heb een stappenteller en die nodigt ook echt uit tot bewegen. In het verleden heb ik wel met Endomondo gewerkt, daar kon je ook ingeven als je een eindje gingen wandelen of fietsen ofzo, maar dan raakte de GPS-tracker het spoor weer kwijt en pakte hij de route niet meer op, zo frustrerend was dat. Maar dit klinkt ook handig!

  1. Ja, dat had ik dus ook: gps signaal kwijt of telefoon niet bij etc. Behalve een horloge en stappenteller krijg je ook te zien als iemand belt en wie dat dan is (als het horloge via Bluetooth met je telefoon verbonden is dan he).
   Ik vind het echt ideaal!

 3. Ja ik moet ook eerlijk zeggen dat het voor mij werkt. Het mooie is dat je gebruik kunt maken van de functies die jij nodig hebt om je gezonder te voelen. Tegenwoordig hoeven ze ook niet duur te zijn je hebt in Nederland tegenwoordige ook goedkope smartwatch webshops.

  Ik kan niet wachten op de volgende post over wearables.

  Grt,
  CK

 4. Met een smartwatch kun je makkelijk zien of je een berichtje hebt ontvangen dat je echt moet beantwoorden of dat het iets is waar je later ook op kan reageren. Vooral met de grotere en meer aanwezige smartphones van tegenwoordig is een smartwatch veel discreter. Je kunt hier makkelijker een blik op werpen om te zien of je een conversatie kunt onderbreken of dat het niet nodig is.

 5. Leuk als een smartwatch elke nacht op de oplader moet, maar je kan die dingen ook gebruiken voor het meten van slaapritme lijkt mij. Maar niet als die op de oplader ligt. Of opladen zou in een half uurtje gedaan moeten zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge