De sportschool, hoe blijf ik gemotiveerd?

sportschool

Zoals ik in de blog van eerder deze week al aangaf, is het weer tijd voor de goede voornemens! Nu had ik de Fitbit Charge al een tijdje geleden gekocht, maar met al die feestdagen was het vooral de sportschool die er een beetje bij inschoot. En net nu ik zo fanatiek bezig was de afgelopen maanden. Tijd dus om mezelf weer op te laden en er weer volop tegenaan te gaan! Maar hoe zorg ik er nou voor dat ik gemotiveerd blijf?

Motivatie qua sporten is voor mij altijd een uitdaging geweest. Vaak vind ik het wel leuk om een half jaar of een jaartje iets te proberen, maar snel daarna zakt de motivatie tot een waar dieptepunt en ben ik eigenlijk alweer op zoek naar iets anders. Zo heb ik in mijn leven al heel wat sporten “uitgeprobeerd”. Een kleine greep uit de verschillende sporten: Voetbal, Tennis, Kanoën, Waterpolo, Jiu-Jitsu en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ik heb van allerlei sporten geprobeerd; van voetbal tot Jiu-Jitsu en Waterpolo. Veel langer dan een half jaar tot een jaar kon het mij niet boeien

Sinds een aantal jaren heb ik al dat soort sporten maar een beetje opgegeven en ben ik overgestapt naar de “good, old fashioned” sportschool. Hier kun je lekker op je eigen tempo, op je eigen gekozen tijdstip helemaal los gaan. Maar ook de sportschool gaat nog wel eens vervelen en soms blijft het lastig de motivatie op te brengen om te gaan. Vandaar dat ik in deze blog de verschillende motivatieredenen maar eens op een rij ga zetten.

Motivatie 1: De weegschaal

Als eerste motivatie zou ik zeggen: de weegschaal. Dit instrument is niet alleen een van de grootste nachtmerrie van vrouwen, maar ook mannen verafschuwen dit ding regelmatig. Ik denk dat vrouwen en mannen over de ander precies hetzelfde denken: de meeste mannen vinden het niet zo erg dat vrouwen wat voller zijn (je moet wat hebben om vast te pakken is een veelgehoorde uitspraak), maar andersom hoeven ook lang niet alle vrouwen een strakke afgetrainde vent te hebben? Dit laatste snappen de meeste mannen (waaronder ik) niet echt. “Niemand zit toch te wachten op een vent met een afdakje?”.

Motivatie 2: Kleding

Een tweede motivatie is je kleding. Iedereen kent het wel: na de feestdagen zitten je kleren toch net wat strakker en erg fijn is dat niet bepaald natuurlijk. Tijd dus om er weer voor te zorgen dat alle kleding weer “normaal” om je lijf komt te zitten en hoe kan dat beter dan flink wat vocht (en hopelijk ook vet) in de sportschool achter te laten!

Motivatie 3: Andere mensen in de sportschool

Ik zal het niet ontkennen, de andere mensen in de sportschool zijn ook zeker een motivatie voor mij. Soms vraag ik me echt af hoe vaak en lang die mensen in de sportschool zitten dat ze zo’n mooi lijf krijgen?! Wel grappig vind ik trouwens het gevoel dat, als je net uit de sportschool komt, je het idee hebt dat je echt “zwaar” gespierd bent, totdat je in de spiegel kijkt, haha.

De belangrijkste motivatie: Goed in je vel zitten

De belangrijkste motivatie is uiteindelijk nog wel het gevoel dat je hebt als je weer lekker aan het sporten bent: je staat ‘s ochtends fitter op, hebt het idee dat je op je werk beter presteert en ook de sfeer thuis gaat er echt stukken op vooruit als je weer lekker in het sportritme zit.

Zoals ik eerder al aangaf is het af en toe natuurlijk best wel moeilijk om gemotiveerd te blijven. Als ik dan de verschillende motivatie redenen, zoals hier boven beschreven, voor mezelf op een rijtje zet, kost het me toch aanzienlijk minder moeite om weer lekker los te gaan in de sportschool.

Ik kan het niet ontkennen: hoe andere mensen in de sportschool eruit zien is voor mij een goede motivatie!

De komende maanden is mijn doel om nog zeker een kg of 7/8 af te gaan vallen; dit zal ik proberen te bereiken door mijn eetpatroon aan te passen (minder snacken/slecht eten) en daarnaast regelmatig naar de sportschool te gaan; mijn doel is minimaal 3-4 keer per week mezelf in het cardio- en krachtgedeelte van de sportschool te gaan begeven.

Ik ben heel benieuwd of jullie nog extra motivatietips hebben om mijn doel van #fittepapa in de komende maanden te bereiken!

One thought on “De sportschool, hoe blijf ik gemotiveerd?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge