Kinderen krijgen, wat kost dat nu eigenlijk? (deel 1)

wat kosten kinderen2

Iedereen zegt het: “Kinderen krijgen is duur”. Als je nog geen kinderen hebt, hoef je wat dat betreft nergens rekening mee te houden; je kunt eigenlijk doen en laten wat je wilt. De enige echte kosten die je hebt zijn je huur/hypotheek, boodschappen en, als je van reizen houdt, vakanties. Dit verandert al, in rap tempo, als je hoort dat je papa en mama wordt. Vandaag deel 1 van het tweeluik over wat kinderen nu echt kosten.

Als je een beetje van de roze wolk afgekomen bent, nadat je te horen hebt gekregen dat je papa (en mama) wordt, komen de eerste praktische vragen:

 • Hebben we voldoende ruimte in huis of moeten we verhuizen?
 • Wat hebben we allemaal nodig voordat de kleine man/vrouw geboren is?
 • Wat moet er allemaal gekocht worden als de kleine eenmaal geboren is?

Een nieuw huis?

De eerste vraag kan natuurlijk nog al eens wat aan kosten opleveren, maar hopelijk heb je hier al goed over nagedacht voordat “jullie” zwanger zijn geworden :-). Wij wisten dat we niet in ons huurappartementje wilden blijven wonen; niet zo zeer omdat wij te weinig ruimte hadden (we hadden 3 slaapkamers), maar meer omdat wij 4(!) trappen op moesten lopen om in de woonkamer te komen. Omdat mijn vrouw maar ca. 1.50 m is, wisten we dat de zwangerschap wel eens zwaar kon gaan worden en zouden de trappen waarschijnlijk behoorlijk zwaar gaan worden. Naast het grote aantal trappen werd het ook nog wel eens warm in de woonkamer in de zomermaanden (een graad of 34 was niets vreemds) wat ook niet ideaal was tijdens/na de zwangerschap. We besloten dan ook om op huizenjacht te gaan, daarover meer in een volgende blog.

Wat hebben we allemaal nodig voordat de kleine geboren is?

Je kent ze vast wel: de uitzetlijst voor als je (vrouw) zwanger bent/is. Je voelt je portemonnee spontaan slinken als je de lijst voor de eerste keer ziet:

 • Een commode
 • Een wieg
 • Een ledikant
 • Een kledingkast
 • Een kinderwagen
 • Een autostoel
 • Een Maxi Cosi
 • En ga zo maar door…

Om maar even met de deur in huis te vallen: Ja, het gaat ontzettend veel geld kosten. Hoe duur je het gaat maken, ligt grotendeels wel in je eigen handen. Je kunt ervoor kiezen om alles nieuw te kopen, of je kunt beslissen om een aantal zaken tweedehands te kopen. Omdat wij het niet heel erg breed hadden rondom de zwangerschap/geboorte van J. hebben wij er zelf voor gekozen om een aantal dingen tweedehands te kopen. Vanwege de veiligheid, en omdat je niet precies weet wat er mee gebeurd is, kozen wij om in ieder geval de Maxi Cosi en de autostoel nieuw te kopen. Een leuke bijdrage van de opa’s en oma’s 2 be maakte dit mede mogelijk, wat natuurlijk erg fijn was.

Tip: Weet je niet wat je voor je verjaardag of geboorte van je kindje wilt vragen, maar wil je toch graag sommige dingen nieuw aanschaffen, vraag hier dan een bijdrage voor aan vrienden/familie

Een kinderwagen is natuurlijk ook erg belangrijk, maar hier kozen wij bewust voor een tweedehandse. Op Marktplaats zijn een hele hoop kinderwagens te vinden die er nog als nieuw uit zien! Natuurlijk is het leuk om een helemaal nieuwe kinderwagen aan te schaffen, maar wij vonden bijna €1.000 (of meer) voor een kindwagen wel erg veel! Uiteindelijk kwamen wij uit bij een Bugaboo kinderwagen die er echt nog als nieuw uit zag; in plaats van rond de €900 nieuwprijs, betaalden wij uiteindelijk “maar” €300. Toch een leuke besparing die erg welkom was.

De autostoel/Maxi Cosi die wij kochten was echter wel een behoorlijke investering: wij kozen voor een 2-Way-Fix basis plaat, met een Maxi Cosi en een 2-Way-Pearl autostoel. Dit grapje kwam uiteindelijk op bijna €700 neer. Gelukkig kochten we de 2-Way-Pearl net rond de seizoenswissel waardoor deze “nog maar” €175 in plaats van €300 kostte.

Tip: Zorg ervoor dat je in de seizoenswisselingen de meeste spullen voor je kleintje koopt. Op dat moment komen de nieuwe collecties in de winkels en dit zorgt voor grote kortingen op de “oude” collecties.

Morgen volgt deel 2 van deze blog over wat kinderen nu eigenlijk extra kosten.

11 thoughts on “Kinderen krijgen, wat kost dat nu eigenlijk? (deel 1)

 1. Leuk om te lezen hoe jullie het hebben aangepakt. Ook wij zijn verhuisd toen ik zwanger was en hebben het meeste nieuw gekocht. Qua kinderkamer hebben we meubels van IKEA gekocht. Dat vonden wij weer te ver gaan, een babykamer van duizenden euro’s. En we kochten precies dezelfde Maxi Cosi. 😉 Op de veiligheid van je kind moet je niet bezuinigen vinden wij, maar het totaalbedrag was even schrikken.

  1. Ja, dat vonden wij dus ook. Een grote nieuwe kledingkast van de Gamma volgens mij en veel spullen uit de familie: een commode waar mijn vrouw zelf nog op heeft gelegen, een ledikant van een nichtje (wel een nieuwe laklaag gegeven) en het hoogtepunt: een 80 jaar oude rotan wieg (ook met nieuwe laklaag). Buiten dat het geld bespaart ook nog eens een mooie emotionele waarde van de familie!
   Op veiligheid wilden wij inderdaad ook niet besparen en zo’n maxi cosi/autostoel met de riem vast zetten hele tijd vonden we niet fijn en dit lijkt ons ook veiliger

 2. Leuk om te lezen. Babykamers zijn idd heel duur, terwijl vergelijkbare spullen van ikea bijna de helft zijn. En wat te denken van attributen die je nooit gebruikt maar wel nodig schijnt te hebben? Wat dat betreft is marktplaats een fijne vriend 🙂

  1. Thanks! En ik heb me ook echt verbaasd over wat t allemaal kost; marktplaats was inderdaad richting de bevalling een steeds grotere vriend.
   We hebben van de uitzetlijstjes wel alleen de dingen die wij echt dachten nodig te hebben aangeschaft.

   1. Ja verstandig, wij ook idd en hadden het geluk dat er nog spullen van de oudste waren (zoals een box, die ook niet goedkoop zijn) en haar nichtjes. Goede tip om spullen voor de geboorte of je verjaardag te vragen.

 3. Ja, je kunt je kind zo duur maken als je wilt. Wij hebben ook altijd voor 2 de hands gekozen. Behalve het matras, verder kun je je lekker uitleven op marktplaats. Blijft een kunst die we nodig blijven hebben tot ze een jaar of 18 zijn. Ik denk aan de nog aan te schaffen fietsen en scooters!

 4. Het viel mij ook tegen wat het allemaal gekost heeft. Bepaalde dingen weet je wel, maar je schaft ook nog zoveel kleine dingen en bij elkaar loopt het aardig op. En dan hebben we nog behoorlijk wat gekregen en tweedehands gekocht.

  1. Ja, precies dat dus! De “grote” spullen als een kinderwagen en autostoel calculeer je nog enigszins in, maar de hoeveelheid extra spullen zoals hydrofieldoeken, luiers, billendoekjes, babyshampoo, etc. loopt behoorlijk in de papieren. En dan komt daar (in ons geval) ook nog eens na een paar maanden de flesvoeding bij, wat we hier ondertussen ook wel het vloeibare witte goud noemen…

   1. Sooow ja dat was hier dus na 3 weken al omdat de bv niet lukte. Iedere week zo’n bus kopen is niet grappig!!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge