Kinderen krijgen, wat kost dat nu eigenlijk? (deel 2)

wat kosten kinderen2

In de blog van gisteren besprak ik altijd wat kinderen nu eigenlijk kosten, nog voordat ze geboren zijn. In de blog van vandaag ga ik meer in op wat kinderen nu eigenlijk kosten nadat ze geboren zijn.

Wat moet er gekocht worden als de kleine geboren is?

Als het moment dan daar is dat je alle benodigde spullen gekocht hebt en je denkt dat je klaar bent, is daar het moment dat je kleintje geboren is. Je denkt dat je met een aantal pakken luiers, een goede voorraad hebt opgebouwd. Daarnaast heb je ook nog wat “luiertaarten” gekregen bij de geboorte, maar dit alles blijkt niet opgewassen te zijn tegen het poep en piesfestijn van je kleintje. Want wauw, wat krijgt die kleine van je het voor elkaar om een mega hoeveelheid luiers te verbruiken. Een luier of 10 per dag is niet meer dan normaal in de eerste weken/maanden. De voorraad aan luiers is er dan ook sneller doorheen dan je lief is en, als je dan naar de winkel gaat, valt je mond bijna open van wat de luiers kosten.

Tip: Zorg ervoor dat je de aanbiedingsfolders in de gaten houdt; sinds we daar op zijn gaan focussen bespaarden we heel veel geld op luiers. Vaak zijn er 1+1 gratis aanbiedingen of andere aanbiedingen die zeker de moeite waard zijn.

Naast de luiers zijn er ook nog de kleren die je aan moet schaffen. In de eerste periode na de geboorte is dit nog niet zo’n hot issue, omdat je vaak heel veel kleren cadeau hebt gekregen. Volgens mij zijn kleren en luiertaarten de meest voor de hand liggende cadeautjes als je een kindje hebt gekregen, haha. Na een paar maanden begint het je echter op te vallen dat je kleine man/vrouw groeit als kool en er nog maar weinig kleren zijn die hij/zij past. En dan begint de uitdaging die kinderkleding heet; waar moet je naartoe en waar kun je beter wegblijven? Een aantal van mijn favoriete winkels zijn:

 • H&M: leuke, degelijke, kleding voor een ok prijs
 • Primark: leuke kleding met veel afwisseling/aanbod; kwaliteit is wel wat minder vaak
 • TerStal mode: hier kwam ik pas sinds een paar weken achter, maar wat een leuke kleren hebben ze daar voor een mooie prijs!

Tip: Mooie (dure) kleding is leuk, maar je merkt dat je er niet zoveel aan hebt: je kleintje groeit heel snel uit zijn kleren of ze zitten al snel onder de spuug of gaan kapot door het kruipen. Koop dan ook vooral handig, makkelijk zittende kleding, die niet teveel kost

En dan zijn er nog de boodschappen; afhankelijk van, of je vrouw borstvoeding kan geven en hoe lang, wordt er al snel kunstvoeding aan het boodschappenlijstje toegevoegd. Met een prijs van ca. €7 per pak is dit al een behoorlijke extra kostenpost. Als je kleintje wat groter wordt, gaan ze ook meer vast voedsel eten en ook steeds meer “met de pot mee eten”. De kosten van de boodschappen gaan hier dan ook door omhoog.

Tip: Voor de “gewone” boodschappen kun je ook veel geld besparen. Op dit moment zijn er bij verschillende winkels veel 1+1 gratis aanbiedingen (Albert Heijn, Plus) of grote verpakkingen voor voordeelprijzen (XXL weken bij Lidl). Hierdoor kun je een hoop geld besparen

Op basis van de aanbiedingen bij verschillende winkels, hebben wij afgelopen weekend voor ca. €125 boodschappen gedaan en ruim €50 aan kosten bespaard waardoor we uiteindelijk “maar” €75 kwijt waren. Met name de hamsterweken bij de AH kwamen erg goed van pas. Je kunt je boodschappenlijstje goed aanpassen aan de aanbiedingen om een hele week gevarieerd te kunnen eten.

Wat kost een kind nou in totaal?

Het CBS heeft onderzocht wat kinderen nou écht kosten. Het hebben van één kind kost ca. 17% van je besteedbaar inkomen, terwijl 2 kinderen al 26% van je inkomen kosten. Heb je 3 kleine koters rondlopen dan loopt dit op naar 33%. Let op: met 3 kids gaat dus 1/3e van je inkomen “op” aan je kind! Belangrijk dus om te kijken waar je kunt besparen ;-). Op de website van het NIBUD kun je deze cijfers teruglezen en kun je een berekening maken van wat kinderen in jouw specifieke situatie kosten

Hopelijk kunnen jullie iets met de tips uit deze 2 blogs en kun je hiermee ook wat geld uitsparen, zodat je hiermee andere leuke dingen voor je kleintje (of voor jezelf) kunt doen!

Tips voor Papa's signature

10 thoughts on “Kinderen krijgen, wat kost dat nu eigenlijk? (deel 2)

 1. Ook een tip: als je pampers gebruikt is het verstandig om te zoeken naar de versie in een oranje verpakking. Die kosten standaard 9 euro per pak en daarmee ben je voordeliger uit dan wanneer je de (kleinere) pakken in de aanbieding koopt. Trekpleister heeft vaak een grote doos Zwitsal billendoekjes in de aanbieding en idd de weekaanbieding bij supermarkten scheelt ook in de kosten.

  1. Thanks voor de extra tips! In het begin gebruikten wij inderdaad nog regelmatig pampers; voornamelijk in de nacht. Sinds kort zijn de luiers van de Lidl behoorlijk in kwaliteit gestegen en zijn we daar eigenlijk volledig op over gegaan. Billendoekjes halen we eigenlijk altijd bij de Kruidvat waar ze ook vaak voordeelverpakkingen hebben (12 pakken voor 12 euro).

 2. Fijne tips! Terstal mode ken ik nog niet. Zeker even het uitzoeken waard. Maar wat betreft de dagelijkse boodschappen en babyonderhoud is het huismerk kiezen ook vaak wat voordeliger. Voor de nacht gebruikten wij bij de kleintjes in het eerste jaar Pampers, maar voor overdag Kruitvat, etos of AH. Werkte ook best prettig.

  1. Ter Stal moet je zeker eens gaan kijken, ze hebben echt leuke dingen voor leuke prijzen!
   Huismerk scheelt inderdaad veel; voor de meeste “wekelijkse” dingen gaan we vaak naar de Lidl, maar de 1+1 gratis en €1 aanbiedingen bij de AH en Plus zijn ook ideaal voor andere boodschappen (bijv brood, pindakaas, etc)!

 3. Ik koop vaak kleren in de uitverkoop (zara, h&m) alvast voor het komende jaar, alles maatje (of 2) groter en je hebt goede kleding tegen bodemprijzen, soms wel 70% korting 🙂 En je zult versteld staan wat voor goede kinderkleding je tweedehands kunt kopen (vaak al voor 1, 2 euro). Ik heb jongens, dan zijn een paar goedkope spijkerbroeken van de rommelmarkt erg fijn voor als ze buiten weer door de bagger rennen en in bomen klimmen! Als daar een scheur in komt voel je dat toch minder in je portemonnee

 4. Ik heb veel meer geld uitgegeven bij het eerste kind dan bij de tweede. Gelukkig zie je dan wel in wat je absoluut niet nodig hebt en wat juist wel. Wat kleding betreft heb ik geluk gehad mijn beste vriendin heeft ook zoon (en smaak) en gaf zo veel door aan mij.

  1. Mochten wij een 2e kindje krijgen, gaan we ook een stuk minder uitgeven denk ik; het grootste gedeelte van de (dure) spullen zoals maxi cosi en kinderwagen heb je natuurlijk al.
   Wel heel fijn dat je de kleren zo over kon nemen!

 5. Wij kopen ook altijd H&M en Primark kleding voor de kinderen. Vind het zonde als zulke dure kleding na een paar maanden al niet meer gedragen wordt. Een leuk alternatief voor wat mooiere kwaliteit is zo nu en dan dingen kopen in de uitverkoop van Name it. Wauw 33 % van het inkomen bij 3 kinderen? Dat had ik niet verwacht.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge