De indoorspeeltuin; Horror of Heerlijk?

De indoorspeeltuin; Horror of Heerlijk?

Indoorspeeltuin

Misschien ken je het nog wel van vroeger: een indoorspeeltuin. Als je nog niet zo lang papa/mama bent (of nog moet worden), ben je waarschijnlijk al een tijdje niet meer in zo’n grote hal met allerlei speeltoestellen geweest. Ik kon het me alleen nog maar van vroeger herinneren in ieder geval. Maar goed, het is weekend, en je wilt samen met je kleintje iets gaan doen, maar kan moeilijk bedenken wat. Je hebt misschien al wat horror verhalen gehoord van andere ouders over de speeltuin, maar is het daadwerkelijk zó erg?

Vooropgesteld: een indoor speeltuin kan behoorlijk druk zijn en je moet er wel een beetje tegen kunnen. Aan de andere kant is het voor onze Ferrari op Red Bull een perfecte uitlaatklep. We merken regelmatig aan hem dat hij zijn energie moeilijk kwijt kan: hij rent door de woonkamer, racet op zijn fiets/tractor door de kamer en met rustig op een stoeltje of op de bank zitten heeft hij maar weinig. Normaal gesproken nemen we hem dan vaak mee naar buiten om een rondje te lopen of naar het mini speeltuintje om de hoek te gaan, maar in deze kou is dat niet altijd even fijn. Sinds kort hebben we daarom een abonnement genomen bij een indoorspeeltuin in de buurt. Hier kan hij zich uren vermaken en zijn energie volop kwijt.

Voor onze Ferrari is de Indoorspeeltuin een geweldige uitlaatklep

De verschillende gebieden

In de indoorspeeltuinen waar wij tot nu toe zijn geweest zijn er altijd verschillende gebieden te vinden: een gebied voor kleine kinderen (0-4 jaar) en een wat groter gebied waar de kinderen van boven de 4 jaar zich kunnen vermaken. Wij beginnen altijd in het gebied voor de kleine(re) kinderen zodat hij een beetje “warm kan draaien” :-). In dit gedeelte is een ballenbak te vinden, een springkussen en een klauterattractie. Vooral het klautergedeelte vindt J erg interessant; de eerste paar keren zijn we met hem mee geklommen omhoog en uiteindelijk van de glijbaan af, maar na een paar keer kwamen we erachter dat hij dit al prima zelf kan! Het hoogtepunt van dit klautergedeelte is uiteindelijk toch wel de glijbaan.

Het “grote kinderen” gedeelte

Na een minuut of 10 is J meestal wel uitgekeken op dat gedeelte voor kleine kinderen. Ik heb het idee dat hij wat meer uitdaging wil en daarom is het fijn dat er ook een gedeelte voor grote(re) kinderen is. In dit andere gedeelte van de speeltuin zijn o.a. grotere springkussens, trampolines en, het hoogtepunt, een baan met rollers waar je op een soort van slee van af kunt roetsjen. De glimlach op zijn gezicht en het schaterlachen verraden dat J helemaal in zijn element is. De laatste paar keren dat we zijn geweest weet hij steeds duidelijker aan te geven wat hij wil of waar hij heen wil. Hij komt naar mij toelopen met uitgestrekte armen dat ik hem op moet pakken en wijst dan vervolgens waar hij heen wil gaan.

Tip: wil je de drukte voorkomen, probeer dan eens ‘s ochtends vroeg te gaan of richting het einde van de dag of, indien mogelijk, door de weeks te gaan. Dit zijn de rustigere moment en je kleintje kan dan overal in en af zonder dat het druk is.

En dan weer naar huis

Meestal na anderhalf tot twee uur spelen is J (en ik ook) vaak helemaal op. Ik merk dat ik hier zelf wat sneller aan toegeef dan dat J dat doet, maar op een gegeven moment wil hij opgetild worden en wijst hij zo maar overal naar toe. En dan komt daar het moment dat we dan toch echt naar huis moeten gaan. J heeft het niet zo op afscheid nemen; als we bij iemand op bezoek zijn geweest waar hij het naar zijn zin heeft, is het vaak al schreeuwen en huilen als we weg gaan, en bij de speeltuin is dit dus niet anders. We vechten met zijn tweeën omdat hij zijn jas en schoenen niet aan wil doen en als ik hem dan in zijn buggy wil zetten lijkt het wel alsof ik hem iets aan doe, zo hard dat hij schreeuwt… Gelukkig duurt dit vaak maar een minuutje voor hij weer rustig wordt. Mochten jullie nog tips hebben die ervoor zorgen dat ik hem wat makkelijker weer mee naar huis krijg, dan hoor ik het graag!

De kosten

Bij de verschillende indoorspeeltuinen waar we nu zijn geweest varieert de prijs tussen de €5 en €7,50. Hiervoor krijgt je kleintje toegang tot de speeltuin en mogen de ouders gratis mee. In de speeltuinen is het niet de bedoeling dat je zelf eten/drinken meeneemt (behalve flesvoeding natuurlijk). Als je dan nog wat te drinken of te eten wilt kopen, betaal je nog wat extra; een bekertje (aanmaak)limonade koop je vaak al voor ca. €0,75, maar als je een flesje fris zou willen kopen, kost dit toch al snel ca. €2,00. Behalve een bekertje limonade, kun je ook kiezen voor een kan limonade; deze kosten vaak rond de
€4 – 5,-.
Mocht je nog op zoek zijn naar een geschikte plek voor een kinderfeestje, dan kun je ook perfect bij de indoorspeeltuinen terecht. De prijzen hiervan liggen vaak rond de €10,- per kind, maar dit is afhankelijk van het aantal kinderen en je wensen qua eten/drinken.

Bij de meeste speeltuin kun je vaak al voor €5 – 7,50 naar binnen. Ouders/begeleiders hoeven vaak helemaal niets te betalen!

Waar?

In de meeste steden is een indoorspeeltuin te vinden; in de regio Eindhoven vindt je bijvoorbeeld 123 Speelparadijs (Eindhoven) en Ballorig (Veldhoven). Google eens op “Indoorspeeltuin” en jouw omgeving om te kijken wat er allemaal mogelijk is bij jou in de buurt.

Conclusie

Ik kan me goed voorstellen dat lang niet alle ouders op de drukte van een indoorspeeltuin zitten te wachten, maar voor ons is het een perfect uitlaatklep om onze Ferrari zijn energie kwijt te laten raken. Natuurlijk zijn er momenten dat het erg druk is, en die momenten proberen wij ook te vermijden. Niets zo vervelend als je kleintje lang moet wachten voor hij bijvoorbeeld van een glijbaan af kan, of hij door andere kinderen bijna omver wordt gelopen op het springkussen.
Voor iedereen die nog nooit met zijn kleintje bij een indoorspeeltuin is geweest, zou ik echt aanraden om een keer te gaan kijken. Na 1 keer ben je er al achter of het wel of niet is is voor je kleintje (en voor jou).

5 thoughts on “De indoorspeeltuin; Horror of Heerlijk?

  1. Wij gaan ook graag. Precies dezelfde reden trouwens (overschot aan energie, geen zin in de kou). Hier in de buurt hebben ze peuterochtenden tegen gereduceerd tarief, voordeel is dat je dreumes of peuter niet ondersteboven gelopen wordt.

    Tips voor het weggaan: alvast duidelijk aangeven dat er nog even gespeeld mag worden, maar het afscheid eraan komt. Misschien een spelletje maken van het aantrekken van de kleren (we gaan op piratenavontuur en trekken onze piratenkleren aan) en wat ook iets (of zelfs een hoop) kan schelen is vertrekken voor ze op het punt van oververmoeidheid aan belanden. Sterkte! En onthouden, zoals met alles: het is een fase 😉

  2. Oja kleine toevoeging: wat ik wel waardeloos vind is dat hier in de buurt alleen koek en snoep te koop is. Zou liever zakjes fruit hebben of desnoods ontbijtkoek en kannen water. Je kunt niet van mensen eisen dat ze geen eigen consumpties meenemen als je aanbod zo kindonvriendelijk is..

  3. Hahaha! Dat zou mooi zijn he? Maar ik vrees dat dat wel een utopie blijft, onze oudste is 9 en baalt nog steeds als we vertrekken… Met het voordeel natuurlijk dat ze wel gewoon luistert en zelfs meehelpt de kleintjes aan te kleden. Dat is trouwens nog een tip: ga samen met een vriend of vriendin die een kind in dezelfde leeftijd of iets ouder heeft. Goed voorbeeld doet goed voorbeeld, in een ‘groep’ luisteren ze beter.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge