Werken met alleen maar mannen of alleen maar vrouwen, wat is “beter”?

Werken met alleen maar mannen of alleen maar vrouwen, wat is “beter”?

werken met mannen en vrouwen

Een jaartje of 8 geleden was ik klaar met mijn HBO-opleiding en mocht ik de “grote boze” wereld in om te gaan werken voor mijn centen. Aangezien ik toen al samenwoonde met vrouwlief was dit geen onnodige luxe: de rekeningen moesten ook betaald worden, dus een salaris was erg welkom. Tot op dat moment had ik alleen wat bijbaantjes gehad, dus 8 uur samen op 1 plek/kantoor zitten met mannen óf vrouwen, had ik nog geen ervaring mee.

Werken met alleen maar vrouwen

Bij mijn eerste baan was het direct feest: een functie op een commerciële binnendienst. Veel klantencontacten, orders verwerken, etc. Op zich een leuke baan om mee te starten en van de 6 collega’s om mij heen was ik de enige man. Fijn of juist minder prettig? Ik kan je zeggen, het heeft zowel voor- als nadelen. Aan de ene kant is er voldoende gespreksstof; ik weet niet hoe die vrouwen het doen, maar ze kunnen de he-le dag praten… Over de koffie, over die vervelende klant, over hun haar, over hun buurvrouw, over afgelopen weekend wat ze allemaal in de stad gekocht hebben. Het is echt een onuitputtelijke bron van gespreksstof. Als je als vrouw vindt dat je man niet voldoende naar je luistert, zorg dat hij eens 2 weken met vrouwen werkt en hij gedraagt zich voortaan als een mak lammetje (Mannen: als je nog eens zonder gespreksstof zit, trek eens een dag of 2 met een vrouw op en je weet zeker dat je voor de komende 2 weken geen gesprek meer aan hoeft te horen ;)).

Maar zoals eerder aangegeven: werken met vrouwen is lang niet altijd feest. Ik heb geleerd dat vrouwen echter achterbaks (kunnen) zijn. Wat kunnen vrouwen lelijke dingen zeggen over elkaar. En het is dan nog niet eens specifiek tegen 1 iemand bedoeld, maar zolang ze maar wat te roddelen hebben… Als een van de vrouwen op die afdeling er een keer niet was, dan wist je direct: over die vrouw gaat de hele dag gepraat worden. De meest uiteenlopende dingen heb ik voorbij horen komen; van de kleding die diegene 2 weken geleden had, tot de manier waarop zij haar koffie dronk. Je kon het zo gek niet bedenken of de dames hadden er wel een mening over. En dan zijn er nog de ruzies/discussies; vrouwen kunnen hier eindeloos over door gaan, en komen hier maanden later nog op terug als er weer eens iets plaats vindt. Het uitspreken van de frustraties komt ook niet bepaald aan de orde.

Gelukkig zaten er lang niet alleen maar negatieve kanten aan het werken met alleen maar vrouwen. Vrouwen hebben ook humor ben ik achtergekomen. Niet echt de humor die mannen gewend zijn, maar daardoor zeker niet minder leuk. Mannen hebben over het algemeen vrij platte humor, terwijl je bij de humor van vrouwen toch wat meer na moet denken. Daarnaast is het ook nooit saai als je met vrouwen werkt: ik heb heel wat afgelachen in die periode. Vooral het nadoen van vervelende klanten waren de dames erg goed in!

vrouwen.jpg

En dan de mannen…

Sinds een jaar of 3 werk ik in de ICT en heb ik het grootste gedeelte van de tijd met alleen maar mannen te maken. Wat een wereld van verschil is dat kan ik je vertellen. Om je even een klein inkijkje in deze mannenwereld te geven, hierbij een overzicht van een weekje binnen een mannenbedrijf:

 • Op maandag wordt er standaard over het weekend gepraat en dan eigenlijk alleen maar over voetbal. Wat is er met de favoriete club gebeurt en welke collega is nou net fan van die club die er al weken niks van bakt. Deze collega wordt dan volop “uitgelachen”
 • Dinsdag tot en met donderdag zijn de wat saaiere dagen qua gespreksstof. De onderwerpen die voorbijkomen, in willekeurige volgorde: voetbal, auto’s, foute plaatjes/filmpjes via Whatsapp. En dan de momenten dat er (sporadisch) een vrouw binnen komt lopen. Dit kán voor de vrouw in kwestie niet prettig zijn: direct gaan alle ogen richting de receptie en er worden direct allerlei “foute” opmerkingen onderling gemaakt.
 • En dan is het vrijdag: de dag bij uitstek voor mannen om meteen alle flauwe en seksistische grappen worden uit de hoge hoed te toveren.

Zoals je kunt lezen is het (werk)leven van een man simpel (en af en toe ook saai). Niet alleen een kinderhand, maar ook een mannenhand is snel gevuld. Laat een, niet onaantrekkelijke, dame door het kantoor lopen en de mannen hebben de rest van de dag genoeg om over te praten.

picjumbo.com_HNCK4074

Maar wat is er nou beter?

Hier is eigenlijk een redelijk makkelijk antwoord op te geven: een mix van beide blijft toch het beste! Af en toe is het heerlijk om met vrouwen over dingen als kinderen en uitjes te praten, maar de flauwe platte mannenhumor en het recht door zee zijn is op zijn tijd ook echt een verademing.

Q: Werken jullie met alleen maar mannen of alleen maar vrouwen en herken jij de dingen die voorbij zijn gekomen, of gaat het bij jou echt heel anders? Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen!

13 thoughts on “Werken met alleen maar mannen of alleen maar vrouwen, wat is “beter”?

 1. Ik heb beide situaties meegemaakt en herken veel van wat je schrijft. Misschien heb ik een wat mannelijkere instelling want ik vond het eeuwige geklets en geroddel van vrouwen onderling vreselijk. Maar vergis je niet: sommige mannen kunnen er ook wat van hoor. Het ligt ook aan de sector, denk ik.

 2. Ik werk in de gehandicapten sector. En vind het erg dun in in een gemengd team te werken. Zo zijn we letterlijk in balans. De heren dammen het roddelen in. De dames het stoeien en de foute grappen. De heren voor het sjouw werk de dames prutsen. Kortom mengen en van alle kwaliteiten gebruik maken!

 3. Vrouwen kunnen verschrikkelijk vals zijn. Ik werkte eens op een afdeling waar alleen de mannen die eerste weken met me praatten. Later hoorde ik waarom: ik was gemiddeld tien jaar jonger, tien kilo lichter en ze vonden me arrogant overkomen. Ironisch genoeg was ik in die periode zo onzeker over mijn uiterlijk. Uiteindelijk kwam het goed hoor, maar het heeft wel indruk gemaakt.
  Onder mannen werd ook redelijk geroddeld, maar de sfeer was over het algemeen leuker. Meer grappen en gewoon een stuk eerlijker naar elkaar en mij toe. Kortom, ik zou gaan voor meer mannen of minder valse vrouwen 🙂

  1. Pff ik wist niet dat het er zo erg aan toe ging… Dat zul je bij mannen niet veel tegenkomen dat ze uit jaloezie niet met een nieuwe collega praten, maar goed, ook bij mannen zijn er minder leuke dingen hoor haha.

 4. Ik werk vooral met vrouwen en 2 mannen.. En eerlijk: doe mij maar gewoon mannen die recht voor zijn raap zijn. Mijn vorige werkgever was ook de enige man op de vloer, maar ik vond hem top. Vrouwen zijn echt achterbaks hoor, in je gezicht aardig doen en achter je rug om kei lelijk. Doe mij maar een mix, liever meer mannen dan vrouwen. En vrouwen die komen om te werken en niet om “gezellig” te doen.

 5. Goh.
  Eigenlijk weet ik niet wat ik hierover moet zeggen. Je gooit me er toch een paar cliche’s uit waar ik helemaal niks mee heb. Ik werk in de ict met mannen én vrouwen. Misschien dat dat al een verschil maakt: ik werk in een bedrijf waar ook vrouwen worden aangenomen voor technische klussen. De grootste kletser bij ons is … een man. De persoon met data-koppeling kennis is … een vrouw.
  Er zijn net zo veel achterbakse mannen als vrouwen, en net zo veel vrouwen met humor als mannen. Ik praat graag met mijn collega’s over voetbal, eten, D&D en simpele wiskunde.
  Dus eigenlijk denk ik dat ik gewoon graag met leuke mensen werk, ongeacht geslacht.

  1. Leuk om te horen dat er inderdaad ook andere ervaringen zijn. Sinds een tijdje hebben we ook een mannelijke collega die meer praat dan dan dat hij werkt haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge