Sporten; verslaafd aan afwisseling of onwetend?

Sporten; verslaafd aan afwisseling of onwetend?

hardlopen

Ok, de titel komt misschien wat dramatisch over, maar dit valt eigenlijk wel mee. Het voornaamste probleem met sporten is dat het mij niet al te lang kan boeien. Na een half jaar of een jaar is er meestal de lol voor mij wel af. In deze blog lees je de verschillende sporten die ik beoefend heb en wat, wat mij betreft, de voor- en nadelen zijn per sport. Wie weet inspireer ik je om ook eens wat anders te proberen!

Van kleins af aan ben ik behoorlijk fanatiek geweest met sporten. Ondanks dat we het niet heel erg breed hadden thuis, hebben mijn ouders ons altijd gemotiveerd om te bewegen en te sporten: we kregen altijd ruim de keus in wat we voor sport wilden doen en mijn grillen wat betreft verschillende sporten zijn nooit een probleem geweest. Hiervoor ben ik mijn ouders nog altijd dankbaar!

Voetbal

Zoals heel veel kleine jongens ben ik vanaf een jaar of 5 gaan voetballen. Na een aantal jaren gespeeld te hebben was ik hier wel op uitgekeken en ben ik andere sporten gaan doen, waar ik zo verder op in ga. Het bloed kruipt echter waar het niet gaan kan en een aantal jaren geleden besloot ik toch weer het voetballen op te pakken. Sinds dat vrouwlief zwanger was, begonnen mijn prioriteiten meer naar thuis te verschuiven en besloot ik dat het niet meer (bij mij) paste om een teamsport te blijven doen.

Voordelen:
Je bent in teamverband bezig wat erg gezellig kan zijn
– Je hebt vaste dagen dat je “moet” gaan trainen/wedstrijden speelt
– Je kunt ook buiten het veld lekker voetballen op een pleintje (zeker als je klein bent)

Nadelen:
– Je bent gebonden aan bepaalde dagen/tijdstippen (kan met gezin lastig zijn)
– Als je later (weer) begint met voetballen, kan het lastig zijn binnen de bestaande groep te passen

soccer-balls

Tennis

Na het voetballen was ik toe aan iets wat compleet anders is: van de volkssport voetbal naar de sport met toch wel een “kakkerig” imago: Tennis. Het begin beviel eigenlijk prima: mijn harde service zorgde ervoor dat tegenstanders het niet echt leuk vonden om tegen mij te spelen. Na een tijdje merkte ik dat de sport, wat betreft het “kak-imago”,  misschien toch niet zo goed paste bij mij en dit betekende uiteindelijk dan ook het troosteloze einde van mijn tennis carrière :-).

Voordelen:
– Het is goed voor je coördinatie
– Het geeft een ander soort kick dan bij winst binnen een teamsport; het is meer je  eigen overwinning

Nadelen:
– De groep mensen die tennist moet wel een beetje bij je passen (wat bij mij dus niet het geval was)
– Ook hier geldt voor dat je gebonden bent aan specifieke tijdstippen

file000996055093

Kanoën

En dan kom ik uit bij een sport die niet zoveel mensen beoefenen: kanoën. Heerlijk door de natuur met andere mensen over riviertjes peddelen. Niet alleen gezellig, maar ook goed voor arm- en borstspieren!

Voordelen:
Lekker buiten in de natuur
– Goeie workout voor je bovenlijf

Nadelen:
– Eigenlijk alleen de zomer is leuk; herfst, winter en lente zijn vaak (te) koud en guur
– Je vaart vaak hetzelfde parcours

lakewithboat copy

Jiu-Jitsu

Nog een sport die ik beoefend heb, maar niet zoveel mensen kennen is Jiu-Jitsu: een Braziliaanse zelfverdedigingssport die zich richt op techniek boven brute kracht. Erg goed voor je conditie en kracht, maar ook zeker goed voor je coördinatie.

Voordelen:
Erg goed voor je conditie/kracht
– Technieken worden automatismen die je ook in “vervelende situaties” kunt gebruiken indien nodig

Nadelen:
Regelmatig blessures

file5771260938855

Waterpolo

Een sport die behoorlijk wat heftiger is, dan dat je in eerste instantie zou denken. Het feit dat je tijdens een wedstrijd standaard 2 zwembroeken aantrekt, zegt misschien al een hoop over de duels die worden uitgevochten in het water

Voordelen:
Een workout voor je hele lijf
– Weinig blessures doordat je lijf niet “belast” wordt

Nadelen:
– Je moet hier al heel jong mee beginnen, omdat je anders (net als ik) een te grote achterstand qua techniek hebt
– Wedstrijden zijn verspreid door een grote regio, omdat er relatief weinig teams zijn. Hierdoor vaak grote afstanden reizen

file4791237337732

Fitness

En dan aangekomen bij de “sport” die ik op dit moment beoefen: Fitness. Je kunt kiezen voor een hele brede keus aan work outs en deze sport is voor mij het beste te combineren met het werk- en gezinsleven. Ik verwacht dat ik dit dan ook voorlopig nog wel zal blijven doen.

Voordelen:
Gaan wanneer en waar jij wilt
– Mogelijkheid om alle verschillende spiergroepen van je lijf te trainen

Nadelen:
– In de meeste sportscholen lopen wat overdreven figuren rond waar je je aan kunt ergeren
– Het kan af en toe erg druk zijn, waardoor je niet alle oefeningen kunt doen die je wilt doen

file000845412568

Conclusie:

Zoals je hebt kunnen lezen heb ik in de afgelopen jaren behoorlijk wat sporten beoefend. Ik denk dat ik nu met het fitnessen toch wel mijn sport voor de komende jaren heb gevonden. Wie weet ga ik in de toekomst nog andere dingen proberen, zoals bijvoorbeeld squashen, maar het gaan waar en wanneer je wilt past op dit moment het beste bij mij.

Welke sport beoefen jij en ben je nieuwsgierig geworden naar 1 van de besproken sporten?

Tips voor Papa's signature

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge