Date Night: Genieten in een sterrenrestaurant

Date Night: Genieten in een sterrenrestaurant

Avant Garde

Ho, stop! Voordat je denkt dat wij zwemmen in het geld en regelmatig luxe uit eten gaan; dat is dus niet het geval. Wel vinden wij het leuk en belangrijk om quality time met elkaar door te brengen. Aangezien wij allebei vanaf kleins af aan veel met koken/horeca bezig zijn geweest, en ook allebei een opleiding in de voedingsindustrie hebben gevolgd, is het dan ook wel logisch dat wij het leuk vinden om lekker (uitgebreid) uit eten te gaan.

Een jaar of 2 geleden kwamen wij voor het eerst in aanraking met een sterrenrestaurant. Via een actie van website Heerlijk kon je voor een actietarief bij “hele goede” restaurants eten. In plaats van de prijzige tarieven die deze restaurants normaal gesproken hanteren, kun je tijdens de Heerlijk 10 daagse voor een mooie prijs proeven aan deze restaurants. De basistarieven tijdens de Heerlijk 10 daagse zijn €22,50 voor een lunch en €27,50 voor een drie gangen diner. Tijdens deze 10 dagen kun je ook bij verschillende Sterrenrestaurants eten; je betaalt hier dan per Michelinster nog €10,- extra. Sinds dat mijn vrouw en ik elkaar leerden kennen, hebben wij altijd al geroepen dat we een keer bij een sterrenrestaurant willen eten. Door deze actie werd dit ook een serieuze optie.

20150305-AG_LR_014_8380.jpg
Foto via Restaurant Avant-Garde van Groeningen

 

Vooroordelen

Zoals zoveel mensen, hadden ook wij onze vooroordelen als het op Sterrenrestaurants aankomen. Zo zou je er met honger weggaan, het ontzettend ongemakkelijk “stijfjes” zijn en zijn deze restaurants alleen maar weggelegd voor de hele rijken onder ons.

Om maar met het eerste (en grootste) vooroordeel te beginnen: met honger de deur uit gaan. Grappend zeiden mijn vrouw en ik tegen elkaar dat we alvast moesten kijken waar de dichtstbijzijnde McDonalds was, zodat we na het eten direct daar naartoe konden gaan. Het tegenovergestelde was waar: Ja, de porties zijn wat kleiner dan dat je in een “normaal” restaurant gewend bent. Wat de meeste mensen echter niet weten is dat er, buiten de drie gangen, nog een groot aantal amuses en andere kleine dingetjes, zoals verse broodjes, geserveerd worden. Dit zorgt ervoor dat je aan het einde van de avond echt wel voldoende gegeten hebt.

_MG_3707
Foto via Restaurant Avant-Garde van Groeningen

 

Het 2e vooroordeel dat heerst is dat het in Sterrenrestaurants behoorlijk ongemakkelijk kan zijn; hier zit zeker wel een kern van waarheid in. Vooropgesteld: het personeel is erg kundig en zijn exact op de hoogte van alle etiquette. Aan de andere kant lijkt het soms wel of ze met een kleerhanger in hun jasje rondlopen en is het wel eens ongemakkelijk als ze met witte stoffen handschoenen en een “tafelkam” de kruimels van de tafel komen vegen. Je voelt je in ieder geval wel echt gewaardeerd als klant en dat is ook wat waard!

20140123-AvantGarde_006
Foto via Restaurant Avant-Garde van Groeningen

 

En het laatste vooroordeel is natuurlijk ook op waarheid gebaseerd, uit eten gaan in een Sterrenrestaurant kost (normaal gesproken) behoorlijk wat geld. Vandaar dat de Heerlijk 10 daagse echt een geweldige vinding is voor mensen die een Sterrenrestaurant willen ervaren maar er niet zoveel geld aan uit willen/kunnen geven als dat het normaal gesproken kost

Restaurant De Lindehof

Onze eerste ervaring met een restaurant met een Michelinster was bij Restaurant De Lindehof in Nuenen (op dat moment nog 1 Michelinster, tegenwoordig zelfs 2 Michelinsterren). Chef-kok Soenil Bahadoer combineert geweldige ingrediënten met heerlijke smaken uit de Surinaams/Hindoestaanse keuken. De eerste keer hebben wij daar zo heerlijk en verrassend gegeten, dat we besloten een jaartje later nog eens hier te gaan eten met vrienden. Beide keren hebben wij heerlijk gegeten en een perfecte avond gehad.

lindehof.jpg
Foto via lekker500.nl

 

Restaurant Avant-Garde Van Groeningen

En toen kwam daar een aantal weken geleden weer een mail van Heerlijk voorbij met nog meer (Sterren)restaurants waar weer gereserveerd kon worden. Toen ik door het lijstje heen scrolde, viel mijn oog meteen op Restaurant Avant-Garde van Groeningen. Dit is het enige sterrenrestaurant dat zich in een voetbalstadion (Philips stadion) bevindt.

20150305-AG_LR_017_8399
Foto via Restaurant Avant-Garde van Groeningen

 

Vanuit de lift kom je direct bij de receptie waar je vriendelijk wordt ontvangen en je jas wordt aangenomen. Vervolgens kun je kiezen om een aperitiefje in de bar te doen, of direct naar je tafel te gaan; wij kozen ervoor om direct aan tafel te gaan. Vrouwlief ging voor een glaasje Prosecco en ik moest het doen met een glaasje bruisend water (ik moest nog rijden). Binnen een paar minuten kregen we een paar heerlijke amuses voorgeschoteld: een merengue van inktvis met parmezaanse kaas en een crème; een taco met mini maïs en tomaat en een klein fris worteltaartje. De trend voor de avond was gezet: wat een heerlijke amuses!

Na de amuses kregen wij de kaart te zien met wat er deze avond op het menu stond. Voor de Heerlijk 10 daagse geldt een aangepast menu, maar er wordt absoluut niet ingeleverd op kwaliteit/zorg! Zoals hieronder te zien is, zag het menu er veelbelovend uit:

menu 2

Het voorgerecht werd gedomineerd door de heerlijke ossenhaas. Ik heb nog niet vaak zo’n heerlijk mals stukje vlees gegeten. De croutons van knoflook zorgde voor een lekkere krokante afwisseling. Erg speciaal was de tomaat: dit was een soort van puddingachtige structuur in de vorm van een koekrolletje. Op het moment dat je dit rolletje in je mond deed, smolt deze helemaal weg. Heerlijk in combinatie met de Ossenhaas.

Het tussengerecht staat in de foto niet beschreven, maar zag er zo lekker uit, dat we besloten om die ook erbij te nemen. Het tussengerecht was opgebouwd uit kortgebakken coquille met ganzenlever, een vinaigrette van sjalot en Pata negra, armagnac (soort cognac) rozijnen en bloedworst. Ik heb nog nooit zo’n lekkere coquilles gegeten, ook de rozijnen waren erg lekker. De bloedworst viel wat mij betreft een beetje tegen: dit was meer een crème van bloedworst, waarvan de structuur en smaak niet mijn favoriet was.

1528459_589723124451095_1078684687_n[1]
Foto via Restaurant Avant-Garde van Groeningen

 

Ook het vleesgedeelte van het hoofdgerecht was het meest indrukwekkend. Een heerlijk mals stukje runderlende en daarnaast heerlijk “draadjesvlees” met een krokant laagje van Gruyère kaas. Erg verrassend was het kookschuim van truffel en de zoete zilveruitjes op het bord. Bij het hoofdgerecht kozen we allebei voor een glas wijn. Toen wij deze wijn vlak voor het hoofdgerecht ingeschonken kregen, had ik het idee dat deze wijn wat te licht/vlak zou zijn voor het gerecht; toen wij het vlees proefde in combinatie met de wijn, was het tegenovergestelde waar: de wijn werd ineens veel voller van smaak!

Het nagerecht was een hele mooie, en vooral lekkere, afsluiter van de avond. Een soort van caramel van hazelnoot en verschillende structuren met peer, chocolade en praliné. Tegen mijn principes in, heb ik toch maar snel even een foto van dit prachtige gerecht gemaakt:

IMG_5925

Conclusie

Als het water je, na het lezen van deze blog, nog niet in de mond gelopen is, dan is een Sterrenrestaurant wellicht niets voor jou. Ben je wel overtuigd geraakt door deze blog, zorg dan dat je de website van Heerlijk goed in de gaten houdt! Hier komen regelmatig leuke (betaalbare) acties voorbij bij verschillende prima restaurants; met en zonder Michelin ster(ren).
Wij gaan in ieder geval alvast weer sparen voor ons volgende uitje naar een restaurant waar we weer heerlijk met z’n tweetjes gaan genieten!

 

4 thoughts on “Date Night: Genieten in een sterrenrestaurant

  1. Dit klinkt erg lekker! Mijn vriend is meer van het ‘all you can eat’ concept. Vind ik ook wel prima voor een keer, maar door mijn maagverkleining kan ik helemaal niet zoveel eten en dat is ook niet erg. Soms is het ook wel heel erg lekker om te genieten van kleinere porties met een spannende smaak of een mooie opmaak. En juist dat contrast maakt het leven zo leuk! 😀

    1. Het was inderdaad ook erg lekker! All you can eat is wel leuk, maar vind het meteen altijd zo’n schranspartij, waar iedereen borden vol opschept en dan bijna alles laat staan.
      Zo’n avondje in een sterrenrestaurant leert je echt weer eens om pure smaken te waarderen!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge