Product Review: Bobike Maxi City

Product Review: Bobike Maxi City

Bobike Maxi City Product ReviewNu J de magische leeftijd van 2 jaar nadert, paste hij niet meer goed in het zitje voorop de fiets. Met zijn 13 kg en ruim 90 cm werd het dus tijd om een fietsstoeltje te vinden dat aan (al) onze eisen voldoet. Tijdens onze zoektocht hielden we o.a. rekening met veiligheid, comfort, het soort bevestiging en, ook niet onbelangrijk, de looks van het fietsstoeltje.

Verschillende soorten stoeltjes

Na enig zoekwerk kwam ik erachter dat er meerdere soorten stoeltjes zijn voor achterop de fiets, bijvoorbeeld: stoeltjes die je vast moet maken aan de zadelpen en stoeltjes die je op de bagagedrager monteert.
Naast de bevestiging van het stoeltje zijn ook nog verschillende soorten riempjes: een riempje wat vast zit en over het hoofd van je kindje in een sluiting vastgemaakt wordt, of bijvoorbeeld 2 losse riempjes die je op maat kunt verstellen en in het stoeltje bevestigd. Voor ons is het belangrijk dat J. ook goed rechtop kan blijven zitten als hij in slaap mocht vallen in zijn stoeltje; het was dus een eis dat er goede (verstelbare) riempjes bij het stoeltje zaten die ervoor zorgen dat hij niet onderuit hangt, met zijn hoofd op half 11, mocht hij in slaap vallen.

Bevestiging riempjes fietsstoel
Verstelbare riempjes

Bevestiging op de bagagedrager

Voor op mijn fiets hadden we gekozen voor een stoeltje dat in de aanbieding was bij de Hema met een bevestiging aan de zadelpen. Dit was een relatief goedkoop stoeltje (€20 in de aanbieding), maar wat heb ik me ontzettend lopen frustreren aan het bevestigen van de stoel. Bij het bevestigen aan de zadelpen moet je de stang van het stoeltje proberen in de bevestigingsgaten te proppen en dit wilde nou niet bepaald makkelijk werken. Nu gaat J niet zo vaak achterop mijn fiets mee, dus wat dat betreft was het ook geen prioriteit dat dit een kwalitatief heel goed stoeltje was. Maar voor het stoeltje op mijn vrouw haar fiets hadden we wel degelijk hogere eisen. J. zal hier bijna dagelijks in vervoerd worden, dus we willen zeker zijn dat hij genoeg comfort en veiligheid heeft in het fietsstoeltje.
Het werd dus een stoeltje met bevestiging op de bagagedrager. Naast het feit dat een zadelpenbevestiging dus behoorlijk frustrerend was, hadden we bij de Mamafiets van vrouwlief ook geen andere keus. Met haar geringe lengte (1.52 m) moet haar zadel namelijk helemaal op de laagste stand staan, waardoor er dus geen bevestiging aan de zadelpen mogelijk is. Een ander voordeel van bevestiging op de bagagedrager is dat je alle ruimte hebt om het onderstel te bevestigen. Onder het zadel heb je weinig ruimte en je moet het onderstel van het stoeltje vaak op 4 plekken bevestigen.

Bagagedrager bevestiging fietsstoel
Bagagedrager bevestiging fietsstoel
Fietsstoeltje bagagedrager
Bevestiging op de bagagedrager

Welk merk/type

Nu we besloten hadden dat het een fietsstoeltje moest worden met een bagagedragerbevestiging en dat dit stoeltje riempjes moest hebben die zijn lijf/hoofd ondersteunden gingen we gericht op zoek. Aangezien we hele goed ervaringen hadden met de Bobike Mini City Exclusive (het voorstoeltje met bevestiging aan het stuur), gingen we eerst maar eens kijken of Bobike ook een zitje voor achterop de fiets had. Uiteraard was dit het geval en zo kwamen we al snel uit bij de Bobike Maxi City. Dit is eigenlijk exact hetzelfde stoeltje als voor voorop de fiets, maar dan groter en meer gericht op grotere kinderen. We wisten, uit onze ervaringen met het voorstoeltje, dat Bobike een hele goede kwaliteit levert voor de prijs van het stoeltje, dus waren eigenlijk direct overtuigd dat het dit stoeltje moest gaan worden. Ook het moderne, stoere uiterlijk, vonden wij belangrijk; daar sloot dit stoeltje ook erg goed bij aan.

Bobike Maxi City

Bobike fietsstoeltje achterop
De riempjes bij de schouders zijn eenvoudig te verstellen

Functionaliteiten

Bij dit fietsstoeltje zijn ook nog een aantal extra functionaliteiten aanwezig. Je wilt er natuurlijk voor zorgen dat je kleintje niet zomaar met zijn/haar voeten tussen de spaken van de fiets terecht komt. Het zitje van Bobike heeft hier uiteraard rekening mee gehouden door voetsteuntjes op het stoeltje te bevestigen die helemaal om de voeten van je kleintje zitten en met een plastic riempje vastgemaakt worden. Op die manier zijn de voeten van je kleintje veilig.
Tegenwoordig hoor je steeds vaker dat fietsstoeltjes van fietsen gestolen worden. Bobike heeft hier handig op ingespeeld door een cijferslot bij het fietsstoeltje te leveren. Dit cijferslot maak je vast aan het frame van de fiets en loopt door het frame van het stoeltje heen. Op deze manier wordt het een stuk lastiger om het stoeltje eenvoudig te stelen. Het enige nadeel is dat het instellen van het cijferslot niet het meest gebruiksvriendelijke klusje is en je goed op moet letten welke code je kiest.

Fietsstoeltje voetbescherming
De voetbescherming zorgt voor optimale veiligheid
Fietsstoeltje cijferslot
Het cijferslotje zorgt ervoor dat het stoeltje niet gemakkelijk te stelen is

Conclusie

Uiteindelijk hebben wij het fietsstoeltje bij Holland Bike Shop besteld. De Bobike Maxi City kost daar op dit moment €64,95 (excl. €4,95 verzendkosten). Nadat wij het stoeltje besteld hadden werd deze binnen 3 dagen thuisbezorgd. De bevestiging van het frame op de bagagedrager was letterlijk een kwestie van 5 min. en kan iedereen met 2 linkerhanden. Daarna kun je het stoeltje eenvoudig op het frame klikken, het cijferslot vastmaken en binnen 10 min. kun je op de fiets stappen en wegrijden.
Wij hebben het fietsstoeltje nu ongeveer een maand in gebruik en zijn zeer te spreken over de kwaliteit. J. vindt het erg leuk om de wereld te bekijken vanuit zijn fietsstoel. Wij zouden dan ook iedereen deze fietsstoel aanraden

Dit artikel is niet gesponsord door Bobike of Holland Bike Shop, maar bevat puur mijn eigen mening en ervaringen.

cropped-cropped-tips-voor-papa-1.png

 

12 thoughts on “Product Review: Bobike Maxi City

  1. Ja, ik vind het stoeltje ook echt cool ! Het fijne is ook dat J er heel makkelijk in te zetten is; mijn vrouw hoeft hem niet zo hoog op te tillen als met het stoeltje voor op de fiets en dat is toch ook wel erg fijn.

 1. Ik heb dezelfde! Ik word soms wel gestoord van die riempjes, ik draai ze vaak om en krijg ze sowieso erg moeilijk vast soms. Verder inderdaad een heel mooi stoeltje!

  1. Ja, de riempjes gaan wel wat lastig vast inderdaad, maar als ze eenmaal vastzitten… Dan zitten ze ook echt vast

 2. Mooi stoeltje!! Heel anders dan die van vroeger terug van bobike, wij hebben de stoeltjes voor voorop de fiets van Yepp, die kun je in super veel kleurtjes kopen. Nog even en dan mogen we gaan fietsen met onze kleine meid!

  1. Wij kennen de Bobike dus van voorop het stuur; die is ons toen heel goed bevallen. Die van Yepp hebben we geen ervaring mee, maar valt beetje in dezelfde prijscategorie en staat volgens mij ook goed bekend. Wij vonden het superfijn om, met 9 maanden, al wat te kunnen gaan fietsen met J; lekker naar buiten!

 3. Papa heeft hier gekozen voor Yepp, maar ik moet nog een keuze maken. Voorop heb ik al Bobike en daar neig ik nu ook weer naar voor achterop. Zeker na het lezen van je review, die komt precies op tijd!

  1. Dat is mooi om te horen; het blijft een lastige keuze en de Yepp zal vast ook prima zijn. Vanwege mijn ervaringen met het voorzitje en het stoere uiterlijk kozen wij voor de Bobike

 4. Ik vind het een vreselijk ding. Heb er een met framebevesiging.
  Met het omvallen van de fiets brak een van de voet steuntjes waardoor de bandjes niet mee dicht konden. Ik had veel moeite met het herstellen van de schouderbandjes. Ook heb ik een verstelbare rug leuning met extra hoekbeschermer zeg maar. Deze viel ook open met het vallen en was niet meer dacht te klikken. Het is een vreselijk zwaar stoeltje.
  En het aller ergste is dat mijn stoeltje (met framebevestig) achteroverklapte, met kind er in. Terwijl ik dus regelmatig controleerde over alles goed vast zat.

  1. Pff dat klinkt als behoorlijk slechte ervaringen. Die met extra hoekbeschermer hebben wij ook bekeken, maar leek ons uiteindelijk niet echt nodig. Het omvallen van de fiets is ook een van onze nachtmerries. Qua gewicht hebben wij daar nog niet echt iets van gemerkt. Bedoel je met framebevestiging dat hij aan de zadelden bevestigd is of aan de bagagedrager?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge