Homemade Erwtensoep (met een korreltje zout)

Homemade Erwtensoep (met een korreltje zout)

Homemade Erwtemsoep snert winter

Nu we weer richting de kerst gaan, wordt het tijd voor wat steviger eten. Gelukkig is J helemaal weg van allerlei soorten stamppot, behalve zuurkool, daar maak je hem niet blij mee. Maar wat er met het kouder wordende weer ook niet mag ontbreken is soep, en dan met name Erwtensoep. Zoals je eerder al hebt kunnen lezen, hou ik ervan om soep te maken. Misschien heb jij ook wel zo’n Oma als ik; eentje die met dit weer uren in de keuken staat om de perfecte Erwtensoep te maken. Maar wist je dat dit helemaal niet zo moeilijk is en ook niet zo lang hoeft te duren?! Mijn geheim lees je vandaag 😉 .

Kant en Klaar vs Kant en Klaar

Nee, deze titel is geen foutje, al moet je dit natuurlijk wel met een korreltje zout nemen. Met de eerste Kant en Klaar bedoel ik de Erwtensoep uit blik uit een supermarkt. Hier zullen best wel aardige soepen bij zitten, maar het red het natuurlijk nooit bij een zelfgemaakte erwtensoep. Maar het grootste probleem met zelfgemaakte Erwtensoep is dat niet alle ingrediënten gemakkelijk te krijgen zijn. Zo ben ik nog geen zakken spliterwten tegen gekomen in de supermarkt. En vaak zijn alle andere ingrediënten, zoals knolselderij meteen zulke grote hoeveelheden, dat je niet alles kunt gebruiken. Bij een aantal supermarkten, zoals AH en Lidl verkopen ze nu ook Erwtensoep pakketten. Één verpakking met daarin ongeveer de juiste hoeveelheden van alle ingrediënten.

Erwtensoep homemade ingrediënten

En nu zelf aan de gang met die Erwtensoep!

Gelukkig mag je zelf ook nog iets doen om deze Erwtensoep toch nog Homemade te noemen. Ik koos voor het Erwtensoeppakket van de Lidl. In dit pakket zitten de volgende ingrediënten:

 • Spliterwten
 • Laurierblaadje
 • Knolselderij
 • Bladselderij
 • Winterpeen
 • Ui
 • Prei

Een Erwtensoep is natuurlijk geen Erwtensoep zonder dat je zelf nog het volgende toevoegt:

 • 1 Rookworst
 • 250 g Spekjes/knakworst
 • Peper naar smaak
 • Indien je geen spekjes toevoegt ook nog even op smaak brengen met zout

Goed om te weten is dat het weken/koken van de spliterwten het meeste tijd in beslag neemt. Allereerst begin je dan ook met een (grote) pan te vullen met 2 liter water. Daar voeg je de zak spliterwten aan toe en het laurierblaadje. Als je spekjes aan de soep toe gaat voegen, dan kun je die ook op dit moment toevoegen. De spliterwten moeten ongeveer 45 minuten koken; zet deze dan ook meteen op laag tot middelhoog vuur.

Erwtensoep weken spliterwten

En nu snijden!

Als de pan met het water, laurier, spliterwten (en eventueel de spekjes) op het vuur staat, is het tijd om met de rest van de Mise-en-Place te beginnen. Tijd om je snijplank en mes erbij te pakken en de rest van de groenten. Het mooie van erwtensoep is dat het allemaal niet keurig netjes gesneden hoeft te worden. Voor een beetje bite in de soep, is het juist goed om de groenten wat grover te houden. Maar dat ligt er natuurlijk aan wat je zelf lekker vindt. Als je alle groenten gesneden hebt, ziet het er ongeveer zo uit:

Erwtensoep groenten gesneden homemade

Nadat je de groenten hebt gesneden, is het tijd om de rookworst te snijden. Het is ook zo onhandig als je een hele rookworst in je bord hebt liggen he… Ik koos voor de verse rookworst uit de koeling van de Lidl; die vind ik net wat lekkerder dan de langhoudbare voorverpakte rookworst.

rookworst vers koelkast

En nu alles bij elkaar gooien!

En dan komt het mooiste moment van soepen: alles bij elkaar gooien. Het blijft elke keer weer mooi om te zien hoe je van zo’n ratjetoe aan groenten een heerlijke soep krijgt als je gewoon alles bij elkaar gooit. Moet je zien hoe lekker dit er al uit ziet!

 

Even doorkoken en klaar!

Het enige dat je nu nog hoeft te doen is nog ongeveer een kwartiertje tot 20 minuten de boel door laten koken. Daarna kun je de hele familie, want ja zoveel is 2 liter soep, verblijden met een heerlijke zelfgemaakte Erwtensoep.

Tip: houd wel goed de soep in de gaten en voeg wat extra water toe als de soep te dik begint te worden. Blijf ook goed roeren om te voorkomen dat de soep aanbakt aan de onderkant.

Erwtensoep koken papa kookt snert

Het eindresultaat

En het eindresultaat mag er zijn hoor. Eerlijk gezegd wist ik niet dat het zo simpel was; het enige dat je nodig hebt is een beetje geduld. Maar uiteindelijk heb je binnen anderhalf uur een heerlijke soep op tafel staan. Mocht je nou niet met de hele familie willen eten, dan kun je de soep natuurlijk altijd de dag (of tot een paar dagen erna) eten. Erwtensoep is stiekem de dag erna zelfs nog wat lekkerder 😉 .

Erwtensoep klaar finished

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge