Bevallen in het ziekenhuis of thuis?

Bevallen in het ziekenhuis of thuis?

bevallen ziekenhuis ziekenhuisbevalling

Als je zwanger bent of wilt worden, is een van de dingen waar je over na moet denken, de plek waar je (vrouw) wil gaan bevallen. In de jaren na de oorlog beviel zo’n 80% van de vrouwen thuis. In de jaren 90 was dit al gedaald naar ca. 35%. Zo’n tien jaar geleden was dat percentage al gedaald naar 23%. Nu de cijfers van afgelopen jaar bekend zijn geworden, blijkt nog maar zo’n 13% thuis te bevallen (bron). Wij kozen er bij beide zwangerschappen in eerste instantie bewust voor om in het ziekenhuis te bevallen.

Bewust in het ziekenhuis bevallen

Tijdens de zwangerschap van J moesten wij de eerste keer nadenken over waar B zou willen bevallen. Natuurlijk heeft thuis bevallen zo z’n voordelen. Je bent in je eigen vertrouwde omgeving en je hoeft niet met weeën naar het ziekenhuis toe. Maar wat nou als er tijdens de (thuis)bevalling iets niet helemaal goed gaat? Dan zul je alsnog met weeën (en de nodige spoed) naar het ziekenhuis moeten. Bij de eerste bevalling blijkt nog bijna de helft(!) van de vrouwen alsnog naar het ziekenhuis te moeten (bron). Vooral de gedachte dat er iets mis zou kunnen gaan, en je niet direct de benodigde medische hulp in de buurt hebt, gaf voor ons de doorslag.

Zonder of met medische indicatie

Achteraf gezien, was het bij beide bevallingen ook ‘nodig’ dat B in het ziekenhuis beviel. Tijdens de laatste paar dagen van de zwangerschap van J werden wij door de Verloskundige naar het ziekenhuis doorverwezen. Zij dacht een mogelijk ‘ruisje’ te horen in de hartslag van J. Daarvoor moesten wij een CTG laten maken in het ziekenhuis. De CTG was prima in orde, maar uit de bijbehorende echo bleek een (te) kleine hoeveelheid vruchtwater. Dit was een medische indicatie om verplicht in het ziekenhuis te bevallen. Door B haar te snel werkende schildklier bij de 2e zwangerschap, moesten we bijna 3 weken geleden sowieso naar het ziekenhuis voor de bevalling.

‘Gratis’ in het ziekenhuis bevallen

Als je op medische indicatie in het ziekenhuis bevalt, dan is dit ‘gratis’. Dat wil zeggen: je hoeft geen eigen bijdrage te betalen, ook al heb je geen aanvullende verzekering. Als je bewust in het ziekenhuis wilt bevallen, zonder een medische indicatie, moet je vaak een eigen bijdrage betalen. Deze eigen bijdrage wordt daarentegen vaak ook vergoed als je een aanvullende verzekering hebt. Hou er dus rekening mee als je het nieuwe jaar in gaat en je wilt zwanger worden, of je moet gaan bevallen, of je een aanvullende verzekering afsluit. Een ander voordeel van een aanvullende verzekering is dat extra kraamzorg ook vergoed wordt (als je borstvoeding wilt geven en deze komt niet goed op gang).

Voordelen van een ziekenhuisbevalling

Ondanks dat je misschien niet in je eigen vertrouwde omgeving bent bij een ziekenhuisbevalling, zitten er ook voordelen aan bevallen in het ziekenhuis. Het belangrijkste (voor ons) was, dat alle benodigde medische hulp in de buurt is. Tijdens de eerste bevalling werd het hart van J gemonitord. Tijdens de persweeën werd duidelijk dat zijn hartje wat dipte bij het persen. Hierdoor werd voor de verloskundige duidelijk dat het persen niet te lang mocht gaan duren. Na de bevalling viel B flauw tijdens het douchen (warm water i.c.m. uitputting). Doordat er genoeg medisch personeel in de buurt was, lag ze snel weer rustig (en veilig) in bed. Bij de bevalling van D waren er ook een aantal zaken, waardoor wij blij waren dat we in het ziekenhuis waren. Daarover in een volgende blog meer.

Nog meer voordelen

Naast de medische voordelen, zijn er nog wel een aantal andere voordelen. Een bevalling is toch vaak een wat rommelige gebeurtenis. Als je thuis bent, levert dat dan ook vaak een hoop rommel op die je zelf moet schoonmaken. In het ziekenhuis heb je hier dus geen last van. Daarnaast ga je bij een ziekenhuisbevalling ook al op tijd naar het ziekenhuis. Dus niet met een baby ‘half naar buiten’, maar op het moment dat de weeën regelmatig komen en het nog een beetje uit te houden is.

Zoals je hebt kunnen lezen, zijn wij zelf pro ziekenhuisbevalling. Hoe staan jullie hier tegenover? Zijn/willen jullie in het ziekenhuis bevallen of juist thuis en waarom?

 

18 thoughts on “Bevallen in het ziekenhuis of thuis?

 1. Ik wilde heel graag thuis bevallen maar doordat Nore in het vruchtwater had gepoept moesten we naar het zh. Achteraf ons geluk geweest, ik heb ruim 2 uur moeten persen en kreeg haar er met geen mogelijkheid eruit. Als ik thuis was geweest had ik met persweeën in de ambulance alsnog naar het zh gemoeten.
  Mocht er ooit een 2e komen zou ik thuis wel weer aan durven maar manlief denkt daar toch anders over.

  1. Dat was precies onze vrees als we niet op medische indicatie in het ziekenhuis zouden moeten zijn. Kan me goed voorstellen dat je man er anders over denkt bij een 2e. Ik zou echt veel te bang zijn dat er thuis iets mis zou gaan…

 2. Twee keer ziekenhuis, een keer thuis. De laatste vond ik zelf echt het prettigst. Vooral omdat je in je eigen omgeving bent en niet hoeft te ‘slepen’ met van alles tijdens die weeën. Vooral de rit richting ziekenhuis. Verschrikkelijk lijkt me dat (ik was beide keren in het ziekenhuis voor de bevalling begon)
  Bovendien verliep het allemaal heel soepel. En de troep (wat trouwens verrassend genoeg best meeviel) werd opgeruimd door de kraamverzorgster, dus dat scheelde

  Kleine kanttekening is wel dat ik met een eerste bevalling niet zou aanraden thuis te bevallen. Je kent je lichaam nog niet zo goed en weet niet hoe je op een bevalling reageert etc. Maar bij de derde (hoewel het natuurlijk alsnog geen garantie biedt dat er niks misgaat) voelde dat toch anders.
  Merel recently posted…Lees mee 20: mijn favoriete blogs van afgelopen weekMy Profile

 3. Ik heb op medische indicatie een ziekenhuisbevalling gehad. Het hele traject verliep rommelig, slecht ziekenhuis en onvriendelijk personeel. Vreselijk vond ik dat, voelde me gewoon niet welkom. Ik heb diverse inwendige afwijkingen waardoor we niet voor een 2e gaan. Mocht ik toch ooit per ongeluk zwanger worden dan zou het dus automatisch meteen ook weer een ziekenhuisbevalling worden. Maar ik zou dan eerst van te voren goed op zoek gaan naar recensies over ziekenhuizen.
  Sandy recently posted…Boekrecensie: De sprookjesverteller, Antonia MichaelisMy Profile

  1. Pfoe dat is wel heftig ja! Wat ontzettend kl*te dat je je niet welkom voelde daar. Vooral de verloskamers/kraamafdeling moet toch juiste een welkome/ontspannende plek zijn…

 4. Bij de oudste ben ik ingeleid omdat ik twee weet overtijd was, dus toen was de keus al snel voor mij gemaakt. Bij de tweede zou ik het samen met de verloskundige aankijken als de bevalling begonnen was. Nu is de tweede geboren anderhalf uur na de eerste wee en was de verloskundige net binnen de deur toen ik al persweeën had.. Dus de keus werd al snel gemaakt en ben ik thuis bevallen. Hoe fijn is het dat ik gewoon onder m’n eigen douche en al snel in m’n eigen bed kon kruipen!
  Gerdi recently posted…Meekijken met Gerdi #10 | Verjaardag, studie en werkenMy Profile

 5. Mijn moeder had geen keuze en moest in het ziekenhuis bevallen. Hierdoor ben ik bewuster geworden van de keuze om wél of niet te bevallen in het ziekenhuis als ik later kinderen wil en kan krijgen. De situatie van mijn moeder toen der tijd heeft me wel doen nadenken dat het mentale stukje wat bij een bevalling komt kijken, in het ziekenhuis wordt meegerekend. Ze kunnen je hier direct helpen en je gerust stellen op een professionele manier.

 6. Ik heb nog geen kinderen, maar ik zou graag in het water bevallen. Denk het liefst thuis. Heb niet zo een fijne associatie met het ziekenhuis. Maar wel een fijn idee dat in het ziekenhuis alle hulp snel voor handen is. En bevallen in bad kan volgens mij ook in een ziekenhuis, tenminste in Engeland wel 🙂 Weet jij dat?

  1. In sommige ziekenhuizen kan dat, maar je kunt beste dan eerst een rondleiding op de verloskamers doen. Dat kan vaak tussendoor ergens of er zijn speciale avonden met rondleidingen. In ons ziekenhuis hadden ze wel een bad op 1 van de kamers

 7. Mijn voorkeur zou ook zijn het ziekenhuis, mocht er iets niet goed gaan ben je meteen op de juiste plek.

  In mijn geval konden we geen keuze maken omdat ik zwanger was van een tweeling, dan is het standaard een ziekenhuis bevalling. Ik kreeg uiteindelijk een keizersnede en kreeg daarvoor een ruggenprik.

 8. Voorlopig ga ik nog maar niet bevallen (ik ben 20 jaar oud, haha) maar dit is wel interessant om te lezen. Mijn moeder is in het ziekenhuis bevallen, wat ook wel echt nodig was. Het was een lastige bevalling. Maar het voordeel aan thuis lijkt me dat het persoonlijker is. Of ja, zo voelt het denk ik voor mij.

 9. Fijne informatie! Heb nog geen kinderen en ook niet het plan om binnenkort zwanger te worden, maar er is zeker iets te zeggen over jouw beargumentatie. Het is een prettiger idee. Toch zijn er veel mensen in mijn eigen omgeving die ervoor hebben gekozen om thuis te bevallen. Blijft interessant om over na te denken.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge