Recensie: Max Verstappen – Het ongeautoriseerde verhaal van de jongste Formule 1-winnaar ooit

Recensie: Max Verstappen – Het ongeautoriseerde verhaal van de jongste Formule 1-winnaar ooit

recensie Max Verstappen boek formule 1

Over anderhalve week is het weer zo ver: het nieuwe Formule 1 seizoen gaat beginnen! Alle ogen zijn gericht op Max Verstappen. Zou hij dit seizoen al de strijd met Mercedes écht aan kunnen gaan? Zou hij al een gooi naar de wereldtitel kunnen doen? Als voorbereiding op dit nieuwe seizoen las ik ‘het ongeautoriseerde verhaal van de jongste Formule 1-winnaar ooit’.

Eindelijk weer een boek lezen

Het was alweer een tijdje terug dat ik tijd had om een boek erbij te pakken. De laatste weken voor de bevalling van onze 2e zoon, lagen we steeds eerder in bed. B was te moe om nog beneden te zitten en ik wilde haar niet alleen in bed laten. Dus dook ik ook op tijd het bed in en pakte ik het boek ‘MAX’ erbij. Een boek waarbij de opkomst van Max Verstappen vanuit verschillende kanten wordt verteld.

Iedereen is fan van Max

Sinds eerste pinksterdag vorig jaar, is iedereen in Nederland (en ver daarbuiten) fan van Max Verstappen. Hij presteerde het om op 18 jarige leeftijd, als jongste coureur ooit, een Formule 1 wedstrijd te winnen. Maar eigenlijk begon het succesverhaal van Max Verstappen al eerder dan dat. Een jaar eerder gooide hij al hoge ogen, toen hij spectaculaire dingen deed in de Torro Rosso. Niemand hield voor mogelijk dat de Torro Rosso hoog kon eindigen in een race, maar Max finishte in dat seizoen 2 keer als vierde!

Met de paplepel ingegoten

Maar lang niet iedereen weet dat Max al heel vroeg, heel erg goed was. En dat talent, zo valt te lezen, heeft hij van zowel Papa’s als Mama’s kant. Iedereen kent Papa Jos Verstappen wel, maar er zijn maar weinig mensen die weten dat zijn Mama ook sterke race-genen heeft. Mama Sophie was ook een fenomeen in de racewereld en kon vaak heel goed ‘met de mannen’ mee komen. Maar goed, terug naar Max. Van 2006, toen Max 8 jaar oud was, tot 2013 heeft Max zo ongeveer alles gewonnen in een kart. Van de 29 kampioenschappen wist hij er 23 te winnen, werd hij 4 keer 2e en 2 keer 3e. Daar werd al de basis gelegd voor de successen in de formule 1.

Veel aandacht voor de jeugd van Max Verstappen

Het mooie van het boek, vind ik, is dat er veel wordt in gegaan op de eerste jaren van de carrière van Max. Mensen die hem naar het niveau, waar hij nu op zit, begeleid hebben komen uitgebreid aan het woord. Het is misschien achteraf makkelijk praten, maar deze mensen zagen jaren geleden het succes van Max Verstappen al aankomen. Stuk voor stuk roemen ze het aanpassingsvermogen van Max. Wanneer de concurrentie bijvoorbeeld 20 ronden nodig heeft om écht snelle tijden neer te zetten, wist Max dit na 5 ronden al voor elkaar te krijgen.

Geforceerd door Papa Jos of niet?

Wat veel mensen denken, wordt door vele mensen in het boek ontkracht. Natuurlijk heeft Jos een flinke vinger in de pap van het succes van Max gehad, maar hij pushte hem niet te ver. In het boek wordt nog maar eens aangekaart dat Jos niet altijd evenveel geluk heeft gehad tijdens zijn carrière. Dat zal ongetwijfeld een drijfveer zijn geweest voor Jos om ervoor te zorgen dat Max wel grote successen zal behalen. Maar Max is zelf uiteindelijk degene die het moet doen. En dat kan niet als je er zelf geen plezier in hebt en er niet (bijna) alles voor aan de kant wil zetten.

Is het boek een aanrader?

Jazeker! Voor zowel mensen die de Formule 1 net zijn gaan volgen, maar ook mensen die de Formule 1 al langer volgen is het een interessant en leuk boek. Vooral de verschillende invalshoeken van grote namen, zoals coureur Jan Lammers (ex-Formule 1 coureur), Paul Lemmens (eigenaar kartbaan in Genk waar Max zijn eerste meters in een kart maakte) zijn heel interessant om te lezen. Het boek zal je zeker enthousiast maken voor het komende Formule 1 seizoen dat over anderhalve week weer los gaat.

Leuke extra’s

Mocht je nu nog leuke extra’s van Max Verstappen en Daniel Ricciardo willen zien, volg dan zeker het Twitter account van Red Bull Racing. Je krijgt een kijkje achter de schermen en bent meteen op de hoogte van het laatste nieuws rondom Red Bull Racing.

`Het boek ‘MAX – Het ongeautoriseerde verhaal van de jongste Formule 1-winnaar ooit’ is een boek van André Hoogeboom en uitgegeven door Karakter Uitgevers. Het boek is o.a. te verkrijgen bij bol.com voor een adviesprijs van € 14,99.

5 thoughts on “Recensie: Max Verstappen – Het ongeautoriseerde verhaal van de jongste Formule 1-winnaar ooit

    1. Dat boek moet ik nog lezen; zal eens een hint aan B geven voor Vaderdag . Dit boek is zeker ook de moeite waard; veel achtergrondverhalen in plaats van de “bekende” verhalen

  1. Het pushen van Jos ligt de nadruk altijd zo erg op dat ik het bijna niet meer geloof.. Wel een handige recensie, ik denk dat ik deze koop voor vaderdag dit jaar! Mieke

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge