Bakken met obstakels – Zelfbedachte kwarktaart

Bakken met obstakels – Zelfbedachte kwarktaart

Zelfbedachte kwarktaart
Soms heb ik ineens een ingeving en duik ik de keuken in. De ene keer ga ik spontaan iets aparts (of iets vertrouwds) koken als avondeten. De andere keer wil ik iets leuks bakken. Afgelopen weekend werd D 3 maanden oud en begon ik aan het onderdeel ‘Bakken met obstakels’. Ik dook de keuken in en maakte een zelfbedachte kwarktaart.

Bakken met obstakels?

Jawel, bakken met obstakels dus. Hoe je je dat voor moet stellen? B was samen met J weg en ik was dus alleen met D thuis. D liet alleen na een paar minuten al duidelijk blijken dat hij geen zin had om in de box te liggen. Obstakel 1 was dus om hem alleen (HELP!) in de draagzak te hijsen. Normaal gesproken helpt B mee op het moment dat hij in de draagzaak gaat, maar deze keer stond ik er dus alleen voor. Nadat dat, wonderbaarlijk genoeg, eenvoudig gelukt was, dook ik de keuken in. Bloem, suiker en boter afwegen met een baby in een draagzak is nog best een uitdaging.

Maar wat bakte ik dan?

Ik moet bekennen: af en toe heb ik geen zin om uitgebreid te bakken en koop ik zo’n kwarktaartmix van de supermarkt. Deze keer had ik wat meer tijd en wat meer creativiteit en maakte ik een variant op een supermarkt kwarktaart. Voor deze zelfbedachte kwarktaart heb je de volgende ingrediënten nodig:

Bodem:

  • 200 gram bloem
  • 125 gram boter
  • 60 gram suiker
  • 2 eieren

Vulling:

  • 500 gram volle kwark
  • 500 ml verse slagroom
  • 2 zakjes klopfix
  • Scheut citroensiroop
  • 50 gram suiker
  • 250 gram frambozen

De bodem

Voor de bodem had ik, in eerste instantie, een appeltaartbodem in gedachten. Achteraf gezien is het iets anders geworden dan ik gedacht had, maar ondanks dat zeker niet minder lekker! Doe de bloem, boter, suiker en eieren in 1 keer bij elkaar in een mengkom/keukenmachine en meng het tot een mooie bol deeg.

Tip: doe de boter in een apart kommetje en zet dit ongeveer 15-30 seconden in de magnetron. Hierdoor mengt de boter veel makkelijker door de rest van het deeg heen

Laat het deeg rusten in de koelkast en start met het maken van de vulling.

De vulling

Voor de vulling/topping van de taart heb je wederom een grote mengkom/keukenmachine nodig. Doe de kwark, slagroom en suiker bij elkaar. Meng deze ingrediënten met een mixer of de keukenmachine goed door elkaar. Voeg vervolgens de klopfix toe en mix het mengsel op de hoogste stand door elkaar tot er een luchtig geheel ontstaat. Omdat dit mengsel mij iets te zoet was, en ik geen citroenen/limoenen in huis had, moest ik op zoek naar iets anders. Gelukkig had ik nog een fles citroensiroop (limonade) staan. Ik voegde een klein beetje toe en dit werkte prima! Het kwarkmengsel kreeg een heerlijke frisse smaak.

De bodem bakken

Nu het kwarkmengsel klaar is, is het tijd om de bodem te pakken. Uiteraard heb je de oven (of Airfryer) al voorverwarmd op ongeveer 180 ºC. Bak de bodem in ongeveer 15 minuten (Airfryer) of 25-30 minuten (in de oven) af tot deze goudbruin is. Ondanks dat het dus een ‘appeltaartbodem’ moest zijn in eerste instantie, moet je geen zachte bodem verwachten. Als je de bodem namelijk los bakt, krijg je eerder een krokante koek dan een zachte bodem. Laat de bodem vervolgens afkoelen op een rooster.

De framboos op de kwarktaart

Omdat een helemaal witte kwarktaart ook maar zo saai is, kocht ik ook nog een bak frambozen. Voor frambozen kun je me ‘s nachts echt wakker maken. Zorg er alleen voor dat je de frambozen niet te vroeg door de kwarkvulling heen mengt. De rode kleur van de frambozen komt snel in de kwarkvulling terecht en het ziet er net wat mooier uit als je af en toe een framboos ziet in plaats van allemaal rode vlekken. Spatel de frambozen dan ook voorzichtig door het mengsel.

De taart serveren

Omdat je de bodem en de vulling apart van elkaar maakt, moet je de taart nog wel opbouwen. Zorg ervoor dat de bodem goed afgekoeld is en de vulling luchtig en stevig is. Snijd de bodem in taartpunten en verdeel deze over de bordjes. Schep vervolgens de taartvulling op de bodempunten en je bent klaar! Met deze simpele ingrediënten en simpele manier van bereiden heb je binnen no-time een lekker stukje gebak op tafel staan.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge