#Kleuterpraat

#Kleuterpraat

Kleuterpraat: over uitspraken die alleen door een Kleuter gemaakt kunnen worden

Als jij je wel eens op Social Media begeeft, ben je het vast wel eens tegengekomen: #Kleuterpraat. Als je eens op Twitter en Instagram rondneust, kom je de leukste uitspraken tegen als je op deze hashtag zoekt. Zelf ben ik nu ook die Kleuterpraat aan den lijve aan het ondervinden. Sinds J naar de basisschool gaat (vorig jaar al een paar maanden, maar dit jaar zijn eerste échte jaar), komen met de meest wijze, en soms lompe, opmerkingen voorbij. Vandaag neem ik jullie mee in het land van de leukste #Kleuterpraat

Over de Zon en Maan

De zon is een van de favoriete onderwerpen van J (4). Sinds hij naar de zolderkamer verhuist is, is de zon het eerste dat hij ziet wanneer hij wakker. Tegenwoordig heeft J ook het spelletje “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet” ontdekt en dat begin steevast met: “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is geel” 🙂 . De mooiste uitspraak kwam echter vorige week. Wij gingen een lekker stukje fietsen op de bakfiets en J zag tot zijn grote verbazing niet alleen de zon, maar ook de maan was nog zichtbaar. Hij kwam tot de (logische) conclusie dat de Maan natuurlijk moest kijken naar de Zon om te zien of die het nog doet. En als het dan te koud was, had de Maan een afstandbediening om de Zon warmer te zetten 🙂 .

20191006_112138

#Kleuterpraat in de regen

Zoals je wel kunt lezen, is J nogal druk bezig met het weer. Naast de Zon en Maan, vindt hij de regen ook erg interessant. Het moment dat de eerste druppels regen naar beneden komen, sprint hij naar het raam om te kijken. Niet lang daarna rent hij richting de kapstok om zijn regenjas te pakken en zijn regenlaarzen aan te trekken. B mocht vroeger van haar ouders nooit vies worden en al helemaal niet in de regen spelen. Omdat wij dat allebei vreemd vinden, mag J heerlijk in de regen spelen totdat hij er zelf genoeg van heeft. Een wasmachine heb je niet voor niets toch?! 😉 .

20191006_112117

Praatjes over geld

Gelukkig gaat J niet ‘Piet Paulusma all the way’ en heeft hij ook nog andere interesses. Om J al wat bewust van geld te maken, mag hij af en toe ‘klusjes’ in huis doen om centjes te verdienen. Waar hij dat dan het liefste aan uitgeeft? De kermis… (kind van zijn moeder hoor). Wanneer geld ter sprake komt, heeft hij al verdacht goed door hoe het werkt. Eerder deze week hadden we het volgende gesprek:

20191006_112052

#Kleuterpraat over geld (deel 2)

Voor mijn werk ben ik door heel Nederland onderweg, maar soms mag/moet ik ook wel eens naar het buitenland. Leuk om nieuwe plaatsen te ontdekken, maar aan de andere kant stukken minder leuk om je gezin achter te moeten laten. Ik kies er daarnaast voor om ‘s ochtends vroeg te beginnen met werken (rond 7:30 uur), zodat ik ‘s middags op tijd thuis kan zijn om nog wat tijd met de kids door te brengen. In de ochtend is het toch vaak haasten, terwijl je in de middag nog echt iets leuks met de kids kan doen voor ze naar bed moeten. Doordat ik vaak weg ben voordat J wakker wordt, kwam hij laatst met het volgende:

20191006_112029

Over lieve mensen

Nu J naar de basisschool gaat, heeft hij ook veel meer besef van lief en stout. Als hij lief is, krijgt hij waardering en als hij stout is, mag hij niet meedoen met bepaalde dingen op school. Datzelfde principe voeren wij hier thuis ook door: als hij goed zijn avondeten eet (wat regelmatig een grote uitdaging is), krijgt hij een lekker toetje. Als hij zich niet gedraagt, moet hij soms op de gang gaan staan. Bij het volgende gesprek, smolt mijn hart dus ook wel een beetje en wist ik dat we op de goede weg zijn met de opvoeding 🙂 :

20191006_111930

Dit was een kort overzicht van J zijn uitspraken. Af en toe besef ik me ineens hoe snel hij opgroeit en wat het mooi is om te zien hoe hij zich zo ontwikkeld. Wat is de leukste #kleuterpraat bij jullie thuis?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge