Luchtmachtdagen 2019 bij Vliegbasis Volkel: Vader-Zoon uitje

Luchtmachtdagen 2019 bij Vliegbasis Volkel: Vader-Zoon uitje

Luchtmachtdagen Vliegbasis Volkel 2019 papablog tipsvoorpapas

Een keer per jaar opent de Vliegbasis Volkel zijn deuren voor het publiek tijdens de Luchtmachtdagen. Vandaag en morgen (14 en 15 juni 2019) is het weer zover. Tijdens deze dagen genieten ruim 250.000 (!) mensen van spectaculaire vliegtuigshows met vliegtuigen van over de hele wereld. Ook kun je kennis maken met verschillende takken van defensie en zijn er ook speciale dingen voor kinderen te doen. Genoeg om er een leuk dagje weg van te maken!

Wat wil je worden als je groot bent?

Dat is een vraag die elk kind regelmatig te horen krijgt. Als ik die vraag vroeger kreeg, moest ik altijd goed nadenken. Een van de eerste dingen die ik zei was: “Ik wil F16 piloot worden”. Dat leek me zelfs zo leuk dat ik meerdere open dagen bij de KMA (Koninklijke Militaire Academie) heb gevolgd. Ik weet eigenlijk niet meer wat de reden was dat ik niet naar de KMA ben gegaan, maar uiteindelijk is het allemaal anders gelopen 🙂 .

Een verrassingsuitje

Vanmiddag ging ik J uit school halen en vertelde ik hem dat we iets leuks gingen doen met z’n 2en. We stapten in de auto en reden richting Volkel; J had geen idee wat we gingen doen, maar vond het wel erg spannend. Onderweg naar de Vliegbasis zag J al allerlei hele coole vliegtuigen, dus hij begon wel door te hebben wat we gingen doen. Eenmaal aangekomen bij de parkeerplaats (A.K.A. een weiland in Volkel), werden we alvast getrakteerd op een hele coole vliegshow. Na een minuut of 15 lopen, kwamen we bij de ingang van de Vliegbasis aan.

20190614_154540

Drukte en lawaai

Als ik de (mid)dag in 2 woorden moet omschrijven, dan is het: geweldige herrie. Maar 2 andere woorden zijn ook van toepassing: drukte en lawaai. Je kunt je voorstellen hoe druk het is als er in 2 dagen tijd 250.000 mensen op dit evenement afkomen. Op een minuut of 15 lopen van 2 grote parkeerplaatsen zijn 2 toegangspoorten tot het terrein. Omdat wij pas rond 4 uur ‘s middags aankwamen, konden wij gelukkig zo doorlopen. Als je echter ‘s ochtends al gaat zul je (lang) in de rij moeten staan. Want ook hier gaat veiligheid voorop en worden alle tassen gecontroleerd. Maar dan het andere puntje: lawaai. Je moet er écht rekening mee houden dat de vliegtuigen een enorm lawaai maken. Aan de ene kant is dat heel cool, maar aan de andere kant, vooral met kinderen, moet je de nodige voorzorgsmaatregelen nemen.

20190614_161915

Oordoppen of oorkappen

Van tevoren was ik heel erg aan het twijfelen. Ik wist dat ik gehoorbescherming voor J mee moest nemen, maar wist niet of ik nu oordopjes mee zou nemen, of oorkappen zou kopen. Uiteindelijk koos ik ervoor om oordopjes bij het Kruidvat te kopen, maar dat bleek niet goed genoeg te zijn. De oordopjes waren officieel pas voor kinderen vanaf 6 jaar, maar pasten in principe wel goed. Het probleem was: ze hielden het geluid onvoldoende tegen; in ieder geval volgens J was dat het geval. Gelukkig zijn er, naast de spectaculaire vliegshows, ook kraampjes waar je van alles kunt kopen. Waaronder dus ook oorkappen. En de prijs, die viel mij nog 100% mee: €12 per stuk. Ik heb dat ding uiteraard eerst zelf even uitgeprobeerd en het werkte prima! Compleet geen last van de harde vliegtuiggeluiden meer en je kunt wel nog enigszins communiceren. Een echte aanrader dus!

De vliegshows op de Luchtmachtdagen

Maar goed, je komt natuurlijk niet naar de Luchtmachtdagen om oorkappen te kopen. In eerste instantie ga je, of wij in ieder geval, voor de geweldige vliegshows die opgevoerd worden. Toen we aankwamen, begon de Patrouille Suisse net aan hun act. Een team van 6 straaljagers halen halsbrekende toeren uit en vliegen (letterlijk) op enkele meters van elkaar door de lucht. Aan de onderkant van de vliegtuigen zie je de Zwitserse vlag die je, door de geweldige manoeuvres, goed kunt zien als ze voorbij vliegen! Ook hebben we de nieuwe JSF (Joint Strike Fighter: de opvolger van de F16) mogen aanschouwen en werden we getrakteerd op een spetterende show met een F16. En dat alles in iets meer dan een uur tijd!

https://www.instagram.com/p/BytF-zQgBe2/

Tips & Tricks als je naar de Luchtmachtdagen wilt gaan

Om een bezoekje aan de luchtmachtdagen, met kinderen, zo aangenaam mogelijk te maken, zet ik hieronder een aantal handige Tips & Tricks op een rijtje:

Ga ergens halverwege de dag naar de Luchtmachtdagen

Ik snap dat je zoveel mogelijk van de Luchtmachtdagen wilt zien, maar ik weet ondertussen ook dat (jonge) kinderen zich daar toch niet de hele dag kunnen vermaken. Omdat J gewoon naar school moest, kwamen wij pas rond 4 uur aan, maar de 1,5 uur die we hadden om de vliegshows te bekijken was ruim voldoende. Als je later op de dag gaat, voorkom je ook dat je in de file naar het evenement komt te staan

Ga niet te laat naar huis, of blijf tot het einde en eet nog een hapje daar

Wij maakten de ‘fout’ door na de laatste vliegshow weer naar huis te gaan, net zoals ongeveer 80% van de mensen. Gevolg? We hebben er ruim anderhalf (!) uur over gedaan om van het parkeerterrein naar de snelweg te komen. Conclusie: ga dus niet te vroeg heen én niet te laat terug. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om na de laatste vliegshow nog wat te eten daar en pas na de grote uittocht te vertrekken

https://www.instagram.com/p/BytF2XXgSsL/

Neem voldoende eten en drinken mee

Dit is meer een budget tip. Uiteraard is er genoeg te eten en te drinken te koop op de Vliegbasis, maar zoals bij elk evenement is dat niet erg goedkoop. De muntjes kosten €2,50 per stuk en bijna alles kost minimaal 1 muntje. Een blikje fris: 1 muntje. Een wijntje: 1,5 munt. Wat te eten: 2 muntjes of meer. Zie de Luchtmachtdagen een beetje als een dagje naar een pretpark: neem koekjes, boterhammen en drinken mee en je bespaart een hoop geld.

Zorg voor goede gehoorbescherming

Zoals eerder aangegeven: de vliegtuigen maken écht een hoop lawaai. Zorg dan ook voor goede gehoorbescherming voor je kinderen, maar ook voor jezelf! Je kunt gehoorbescherming bij de drogist of baby/kinderwinkel kopen, maar dus ook (goedkoop) bij de Vliegbasis zelf. Voor volwassenen zijn er trouwens gratis oordopjes op het terrein zelf te krijgen.

Conclusie

Waren de Luchtmachtdagen de moeite waard? Zeker! J en ik hebben geweldig genoten. Dit kwam mede door het geweldige weer (25 graden en zon), maar uiteraard het meeste door de dag zelf. Wij zijn allebei nog steeds erg onder de indruk van de vliegshows die we gezien hebben. Daarnaast heeft J ook nog een dappere poging gedaan om de klimwand van het Korps Mariniers te bedwingen, al lukte dat nog niet helemaal… Mocht je de kans hebben om deze zaterdag (15 juni) nog naar de Luchtmachtdagen te gaan, grijp deze kans dan zeker aan. Lukt het niet? Schrijf het dan alvast met pen in je agenda voor volgend jaar! Nagenieten van wat er deze vrijdag allemaal voorbij kwam? Neem dan even een kijkje op de site van Omroep Brabant!

Screenshot_20190614-222832_Video Player

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge