Grootmoeders Appeltaart met een twist

Grootmoeders Appeltaart met een twist

Grootmoeders Appeltaart zelfgeplukt appels fruittuin appelplukdagen

Je kent ze wel: tradities van vroeger. Een van onze tradities was op bezoek bij Opa en Oma in het weekend. En als we daar dan in de herfst naartoe gingen, maakten we altijd een heerlijke herfstwandeling. Bij thuiskomst konden we van grote afstand al de heerlijke geur van verse appeltaart ruiken. Die geurherinnering is zelfs zo sterk dat, als ik verse appeltaart ruik, ik weer helemaal terug ga naar dat moment.

Nostalgie in ere houden, of je eigen gang gaan?

Ze zeggen wel eens dat je origineel recept voor Appeltaart niet moet aanpassen, maar soms moet je je daar niets van aantrekken 😉 . Er is natuurlijk niets mis met een beetje nostalgie, maar nog leuker is nostalgie met een twist! Omdat een appeltaart altijd heel snel op is, en je er snel te veel van eet, maakte ik voor deze blog een kleine variant. Klein genoeg om je niet ziek aan te eten, maar groot genoeg om 6 mensen een lekker stuk te geven. Maar wat heb je dan nodig voor zo’n “Grootmoeders Appeltaart met een twist”?

20190915_133953

Ingrediënten en benodigdheden voor de appeltaart

 • 4 grote appels (liefste Goudreinetten die je zelf geplukt hebt tijdens de Appelplukdagen)
 • Dadels of krenten
 • 100 gram (room)boter op kamertemperatuur
 • 150 gram bloem
 • 100 gram bruine basterdsuiker
 • 1 ei
 • Snufje zout
 • Snufje kaneel
 • Kleine springvorm
 • Mixer of keukenmachine met deeghaken
 • Oven voorverwarmd op 180 ºC
20190915_135201

Deeg maken

We beginnen met het deeg voor de appeltaart maken. Weeg 75 gram bruine basterdsuiker, de boter, en de bloem af. Als je de bloem gaat afwegen, zorg er dan voor dat je de bloem door een zeef laat gaan. Op die manier zorg je ervoor dat er geen vliesjes of andere oneffendheden in je deeg terecht komen. Ook zorgt het ervoor dat de andere ingrediënten makkelijker door het deeg gemengd worden. Als je deze ingrediënten hebt afgewogen, voeg je het ei en het snufje zout toe. Hierna meng je het deeg met deeghaken tot een geheel. Let op: bij dit recept is het de bedoeling dat je deeg een beetje plakkerig aanvoelt. Als het nu echt té plakkerig is, kun je wat bloem toevoegen. Als het deeg goed gemengd is, zet je het even in de koelkast. Op die manier is het deeg straks makkelijker te verdelen in de springvorm.

20190915_140804

De appelmix maken

Als voorbereiding begin je met het schillen en snijden van de appels. Omdat ik een hekel heb aan appels schillen, kozen wij extra grote appels uit tijdens de Appelplukdagen 🙂 . Snijd de appels niet in te smalle stukjes. Niet alleen is het meer werk/lastiger, maar ook de appelstructuur gaat dan verloren. Bij gebrek aan krenten, besloot ik dadels te gebruiken in dit recept. De dadels heb ik in kleine stukjes, ter grootte van krenten, gesneden. Meng de dadels/krenten door de appels heen en voeg hier de overige 25 gram bruine basterdsuiker aan toe. Voeg ook een beetje kaneel toe voor die typische appeltaartsmaak en -geur.

20190915_141507

De appeltaart maken

Nu het deeg en de appelmix klaar is, is het tijd om de taart ook echt te gaan maken. Ik gebruik tegenwoordig altijd bakpapier op de bodem van de springvorm. Op die manier plakt de bodem van de taart niet aan de springvorm vast. Vet de springvorm in met wat boter en verspreid het deeg over de bodem en zijkant van de springvorm. Voeg vervolgens de appelmix toe en zet de taart in de oven. De taart moet ongeveer 60 minuten op 180 ºC gebakken worden. Laat de taart na het bakken afkoelen op een rooster voordat je deze aan gaat snijden. Serveer de appeltaart met wat poedersuiker, slagroom en/of vanille ijs en genieten maar! 😉

20190915_160654

Wat is jouw favoriete taart om te maken of te eten?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge