FIFA 20 – Schot in de roos, of meer van hetzelfde?

FIFA 20 – Schot in de roos, of meer van hetzelfde?

Wat ik heb geleerd, nu ik 3 kinderen heb, is dat je ook tijd voor jezelf moet maken. Met 3 kinderen is dat lastig, maar dat lukt uiteindelijk als ze alledrie in bed liggen. Van kleins af aan speel ik regelmatig een potje FIFA in mijn vrije tijd en dat is nu af en toe de perfecte ontspanning. Mijn eerste kennismaking met FIFA was zo’n 25 jaar geleden met de eerste FIFA die uitkwam: FIFA 94 op de PC. Sindsdien heb ik (bijna) alle jaargangen gespeeld. Ik was dan ook direct superenthousiast toen ik de mogelijkheid kreeg om als een van de eerste in Nederland FIFA 20 uit te testen. Wil je weten of FIFA 20 een schot in de roos is, of dat het een uitgemolken concept is? Lees dan snel verder!

Van ‘Evert-ten-Napel-moe’ tot Sierd zijn ‘Op de brommer’

Een van de nieuwe ‘features’ in FIFA 20 is het commentaar. Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar bij vorige versies van FIFA was ik snel ‘Evert-ten-Napel-moe’. Het commentaar was eenzijdig en na 5 keer ‘Hij mist die tackle’ was ik er al klaar mee. Ik schakelde snel over naar het Engelse commentaar wat in mijn ogen veel minder gemaakt overkomt. Vanaf dit jaar zijn Yoeri Mulder en Evert Ten Napel vervangen door Jeroen Grueter en, jawel, Sierd de Vos. Zoals jullie ongetwijfeld weten, neemt Sierd geen blad voor de mond en weet hij meer over restaurantjes en spelersvrouwen dan over de voetballers zelf. Toen ik bij FIFA 20 de eerste keer zijn ‘Hij heeft de brommer gepakt, vrrrrrooeeemm’ hoorde, kwam ik bijna niet meer bij. Naarmate je wat meer potjes speelt, merk je helaas wel dat ook hier weer dezelfde dingen voorbijkomen; gelukkig wel minder opvallend dan voorheen.

20191001_101827

Speltypes

Zoals in elke FIFA, is ook in FIFA 20 weer de mogelijkheid om allerlei verschillende speltypes te spelen. Sinds jaar en dag ben ik fan van de Career Mode. In deze modus kun je kiezen om als Speler of als Manager te spelen. Ik hou ervan om een bepaalde speler te kiezen en die te verbeteren waarna je een mooie transfer naar een topclub kunt maken. Wel speel ik dan als team, want om grotendeels zonder bal te spelen en op de juiste plekken te staan, trekt mij niet zo erg. Naast Career Mode is het natuurlijk ook leuk om (online) tegen vrienden te spelen en te kijken wie het beste is. Sinds een paar jaar kun je daar ook kleine competities spelen, wat motiveert om vaker tegen elkaar te spelen. Maar dit jaar is er een langverwacht speltype terug van weggeweest: Volta Football!

20190925_210659

Volta Football

Volta Football, oftewel FIFA Street/Indoor, is eindelijk terug! Iedereen kan zich nog wel de indoorversie van FIFA 98 herinneren. FIFA 98 is, in mijn ogen, nog steeds 1 van de beste FIFA versies die ik gespeeld heb. Vervolgens kwamen er ook nog een aantal FIFA Street spellen op de markt, die je terugbrachten naar voetballen op het veldje om de hoek. En nu is dit dus terug, en hoe! In Volta Footbal speel je verschillende soorten straatvoetbal. 3 tegen 3, 4 tegen 4, etc.. Je begint met het creëren van een personage. Dit kan weer supergedetailleerd van wenkbrauwdiktes tot afmetingen van de oren. Vervolgens start je met een team vrienden en kun je langzaam de wereld veroveren en betere spelers in je team werven. Echt een hele leuke toevoeging aan FIFA 20!

Amsterdam_Gameplay_Hires_WM_16x9

Gameplay

En dan is er natuurlijk nog de Gameplay. De basis van elk spel, maar met name in een voetbalspel van cruciaal belang. En die Gameplay, die is wel echt verbeterd in mijn ogen. Kwam je in de vorige editie de traagste eredivisieverdediger nog niet voorbij met de snelste rechtsbuiten, nu is dat echt anders. En ook qua verdedigende acties is alles een stuk beter. Een grote CV wint nu veel vaker een kopduel dan voorheen het geval was. Het voelt gewoon allemaal net wat natuurlijker aan. En dan is daar ook nog het ‘getimed afmaken’.

20190925_211310

Getimed afmaken (Timed Finishing)

Op de een of andere manier heb ik het Timed Finishing in FIFA 19 bijna compleet gemist. Terwijl juist deze nieuwe manier van schieten het écht interessant maakt. Voorheen kon je een ‘driven shot’ gebruiken door 2 keer snel op schieten te drukken. Met Timed Finishing schiet je een bal bij wijze van spreken over de zijlijn als je dat doet. Je moet nu echt wachten met een tweede keer op schieten te drukken om de bal kei hard het doel in te schieten. En bij elke speler is het moment waarop je de 2e keer moet schieten ook anders. Ik gebruik het nu net bij FIFA 20, maar vind het nu al stukken leuker spelen! (Zet in het begin wel de trainer aan om Timed Finishing onder de knie te krijgen 😉).

20191003_190952

Vrije trappen nemen

Een van de grote minpunten aan FIFA 19 vond ik het vrije trappen nemen. Er was geen pijl op te trekken hoe een vrije trap zou gaan en ik deed dan vaak ook maar wat. In FIFA 20, heeft EA Sports een compleet andere manier van vrije trappen nemen geïntroduceerd. Je krijgt nu een marker in beeld en kunt daadwerkelijk mikken waar de vrije trap terecht komt. Afhankelijk van de kwaliteiten van je speler, en de kracht waarmee je de vrije trap neemt, is die marker groter of kleiner. Daarnaast kun je nu ook leuke effecten aan de vrije trap geven om een mooie ‘Curveball’ of juist een harde ‘Knuckle Ball’ te schieten.

FIFA 20 vrije trap new feature

Digitaal bestand of fysieke schijf?

Dit is de eerste keer dat ik FIFA niet als disc gekocht heb, maar alleen gedownload heb. Vroeger vond ik het echt een minpunt als je het spel alleen op je console hebt staan en er geen fysiek schijfje met hoesje bij je thuis lag. Nu ik kinderen heb, is zo’n digitaal bestand toch wel stukken fijner! Vorige edities van FIFA kan ik nu amper nog spelen vanwege de vele krassen en ook het installeren is stukken sneller! Het downloaden en installeren van FIFA 20 heeft me nog geen 15 minuten gekost, terwijl dit met de fysieke schijfjes vele malen langer duurde!

FIFA 20 review cover - Schot in roos of meer van hetzelfde

Conclusie

Zoals je hierboven al kunt lezen, is er genoeg veranderd aan FIFA 20 ten opzichte van FIFA 19. En, voor zover ik het nu kan beoordelen, is het bijna allemaal ten goede gekomen van het spel. Ik ben wel benieuwd hoe lang ik de ‘Brommer van Sierd’ nog kan verdragen, of dat ik toch snel overstap op het Engelse commentaar. Al met al is FIFA 20 een mooie stap vooruit ten opzichte van FIFA 19 en raad ik je zeker aan om deze nieuwe FIFA te gaan spelen!

FIFA 20 is het nieuwste deel van de FIFA reeks die in 1994 officieel gestart is. Je kunt ervoor kiezen om FIFA 20 in de winkel te kopen, maar ik zou eigenlijk gebruik maken van het digitale bestand dat je via de PlayStation Store of Microsoft Store kunt kopen.

FIFA 20 is te koop voor een adviesprijs van €69,99

Deze blog is een samenwerking met EA Sports

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge