Slaapritueel met 3 kids

Slaapritueel met 3 kids

Iedereen met kinderen kent het wel: je hebt een drukke dag gehad en wilt een rustig avondje op de bank. Nu is dat met 1 kind al lastig, laat staan als je er 3 rond hebt lopen die allemaal naar bed moeten. Vandaar dat het slaapritueel bijna een militaire aangelegenheid is bij ons thuis. Hoe we dat doen? Lees snel verder!

Een vast tijdstip aanhouden

Een van de belangrijkste onderdelen van een succesvol slaapritueel is wel een vast tijdstip aanhouden. Op het moment dat je kinderen weten waar ze aan toe zijn, is het ook een stuk makkelijker om ze naar boven te krijgen. Uiteraard komt het ook bij ons wel eens voor dat de kids tegensputteren als het tijd is om naar bed te gaan. Wat dan vaak helpt is duidelijk zijn en bijvoorbeeld op de klok laten zien dat het toch echt bedtijd is.

Slaapritueel klok bedtijd

Douchen en teamwork

Wat is er nu fijner dan fris gewassen en schoon naar bed te gaan? Dat is dan ook de reden dat alle kids hier elke dag gaan douchen voor ze naar bed gaan. Om te voorkomen dat er zwembaden vol (warm) water doorheen gaan, is goed teamwork hier belangrijk. Vaak ben ik degene die met de kids onder de douche gaat. Ik spring in de douche en zorg dat het water op temperatuur is. B geeft de jongste (8 maanden) dan aan mij en kleedt ondertussen de middelste (2,5 jaar) uit. Wanneer de jongste is gewassen wordt die afgedroogd en is de middelste aan de beurt. Ondertussen kleedt de oudste (5,5 jaar) zichzelf uit. De middelste en ik gaan uit de douche en de oudste doucht zichzelf en poetst zijn tanden. Daarna komt hij zelf uit de douche en droogt hij zichzelf af.

https://www.instagram.com/p/BruLHUDAKQN/

Pyjama’s aan en gaan

Als iedereen dan gedouched is, en alle tanden zijn gepoetst, is het tijd voor pyjama’s en slaapzakken. Zowel de jongste als de middelste slapen allebei nog in een slaapzak. De peuter zou eigenlijk al wel in een pyjama kunnen slapen, maar we merken dat hij beter slaapt als hij een slaapzak aan heeft. Zo’n slaapzak is natuurlijk ook wel lekker knus en warm hè 🙂 ? Ook dat aankleden van de kinderen is teamwork, want je wilt natuurlijk niet dat ze kou aan het lijden zijn als ze uit de douche komen! B kleedt dan ook de jongste aan als hij uit de douche komt en ik kleed de middelste vaak aan. Ook dan is het fijn dat de oudste zichzelf al goed kan redden, want hij kleedt zichzelf vaak al aan als hij uit de douche komt.

Voorlezen als belangrijk onderdeel tijdens het slaapritueel

Voordat de kids dan echt gaan slapen, moet er natuurlijk nog wel een verhaaltje gelezen worden. Dat is niet alleen leuk, maar ook nog eens belangrijk. Het voorlezen van boekjes is namelijk ook erg goed en belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Zo lees ik voor de middelste nu vaak boekjes met dieren voor. Hij leert de dieren kennen en ook oefenen we de geluiden die de dieren maken. Maar ook voor de oudste is het nog steeds belangrijk. Hij begint echt verhaallijnen te snappen en binnenkort gaan we ook meer focussen op leren lezen. Dat wordt natuurlijk ook belangrijker als hij straks naar groep 3 gaat.

Slaapritueel voorlezen 2

Het slaapritueel afsluiten met een slaapliedje

Iets wat we bij J al van jongs af aan doen is een slaapliedje voor hem zingen. Ondanks dat mijn zangkunsten ernstig te wensen over laten, kan hij het toch heel erg waarderen. Ondertussen heeft hij daar met zijn 5,5 jaar niet meer zo’n behoefte aan, maar bij D en S doen we dit nog wel. Het slaapliedje dat wij dan zingen is gebaseerd op het slaapliedje uit Casper en Emma. Wij hebben dit slaapliedje als volgt verbasterd:

Ga maar lekker slapen, doe je oogjes dicht. Kijk de zon is onder, alleen de maan geeft licht. Droom over avonturen, droom maar over pret. Want er kan jou niets gebeuren, hier veilig in jouw bed.

Een hele opgave, of valt dat wel mee?

Nu hoor ik je denken: “Dat hele slaapritueel, dat moet wel een uur of 2 duren”. Nou, dat valt dus reuze mee! We gaan tussen kwart voor 7 en 7 uur naar boven en zijn vaak rond half 8 weer beneden. Dat is dus inclusief douchen, tanden poetsen, pyjama aandoen, verhaaltje lezen en een slaapliedje zingen. En dat keer 3! Zoals al eerder aangegeven: dat komt met name door het teamwork tussen B en mij. En wanneer je dus om half 8 weer beneden bent, dan heb je dus ook nog iets aan je eigen avond! ;-).

Is dit voor jullie een herkenbaar slaapritueel, of pakken jullie het compleet anders aan? Als je tips hebt, laat het dan zeker even in de comments weten!

One thought on “Slaapritueel met 3 kids

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge