Kinderopvangtoeslag – Hoe werkt dat nu eigenlijk?

Kinderopvangtoeslag – Hoe werkt dat nu eigenlijk?

Als je kinderen krijgt, sta je voor allerlei dilemma’s. Een van de praktische dilemma’s is hoe je het met werk gaat doen. Vooral als je allebei werkt is dat iets om goed over na te denken. Blijf je (fulltime) werken? Of ga jij (of je partner) minder werken? En als je blijft werken, breng je je kind dan naar familie. Of gaan ze naar de kinderopvang of een gastouder? Als je uiteindelijk beslist om te blijven werken en je brengt je kindje naar de kinderopvang of gastouder, dan heb je zeer waarschijnlijk recht op Kinderopvangtoeslag.

Wat is Kinderopvangtoeslag?

Kinderopvangtoeslag is volgens de site van de Belastingdienst: “een bijdrage in de kosten die u maakt voor de opvang“. Oftewel, je hoeft niet zelf volledig op te draaien voor de (hoge) kosten die een kinderopvang of gastouder met zich meebrengen. De opvang van je kind kost vaak tussen de €5 en €10 per uur. Als je kindje dan 2 dagen per week naar de opvang/gastouder gaat, praat je al snel over honderden euro’s per maand! Het is dan wel zo prettig als je een gedeelte van die kosten van de Belastingdienst terug kunt krijgen toch?!

Kinderopvangtoeslag proefberekening

Wanneer heb je recht op toeslag?

Dat is van een aantal factoren afhankelijk. Als je met 2 ouders bent, en je bent toeslagpartner van elkaar, dan moeten jullie allebei werken om recht te hebben op toeslag. Daarnaast moet de plek waar je kind naartoe gaat, een geregistreerde opvang zijn. Het is niet alleen belangrijk dat je/jullie werken, maar ook het aantal uren dat je werkt is van belang. Hoe minder uren je werkt, hoe minder recht je hebt op kinderopvangtoeslag. Het idee hierachter is dat je in de uren die je níet werkt, je kindje ook niet naar de opvang toe hoeft. Aan de ene kant wel logisch, maar aan de andere kant zijn er meer redenen waarom je kindje naar de opvang gaat, in plaats van alleen de reden dat je aan het werken bent…

Hoeveel toeslag krijg je?

De hoeveelheid Kinderopvangtoeslag die je krijgt is ook weer van verschillende dingen afhankelijk. Zo telt hier bijvoorbeeld het uurtarief van de Kinderopvang / Gastouder mee. Het maximale uurtarief voor 2020 is voor de Kinderopvang €8,17 en voor een Gastouder is dit €7,02. Berekent jouw Kinderopvang/Gastouder meer dan dat, dan zijn die kosten voor jou zelf. Naast het uurtarief speelt bijvoorbeeld ook je salaris een grote rol. In de regel geldt: hoe meer je verdient, hoe minder toeslag je krijgt. Op de site van de Belastingdienst kun je precies berekenen op hoeveel Kinderopvangtoeslag jij recht hebt. De proefberekening kun je hier maken.

Heb je alleen recht op Kinderopvangtoeslag als je in loondienst bent?

Nee! Dat je alleen recht op toeslag hebt als je werkt, betekent niet dat je in loondienst moet zijn. Zo heb je bijvoorbeeld ook recht op toeslag als je ondernemer/ZZP’er bent, maar ook als je meewerkt in de zaak van je partner, maar hier niet voor betaald krijgt. Ga er dus niet zo maar vanuit dat je geen recht hebt op toeslag, maar check altijd even de voorwaarden op de site van Belastingdienst!

Vergeet niet om wijzigingen door te geven!

Op het moment dat je (werk)situatie veranderd, moet je deze wijzigingen op tijd doorgeven aan de Belastingdienst. Op die manier voorkom je dat je bijvoorbeeld achteraf een naheffing krijgt en ineens veel geld moet terugbetalen. Omdat mijn vrouw nu (veel) minder gaat werken, hebben wij de Kinderopvang (en dus ook de toeslag) stop moeten zetten. En daar balen wij behoorlijk van, want de kids hebben altijd veel profijt gehad van de opvang. Maar om nu elke maand ruim €1.000 uit eigen zak te betalen, dat ging me niet alleen wat ver, ook is het gewoon letterlijk niet te betalen…

Overweeg je, naar aanleiding van deze blog, om Kinderopvangtoeslag aan te vragen, kijk dan goed op de site van de Belastingdienst of jij recht hebt op deze toeslag.

Disclaimer: Tips voor Papa’s is op geen enkele wijze aansprakelijk voor de informatie die in deze blog vermeld staat. Dit artikel is puur informatief om je bewust te maken dat de mogelijkheid bestaat om Kinderopvangtoeslag aan te vragen. Voor actuele cijfers en het daadwerkelijk aanvragen van Kinderopvangtoeslag verwijs ik je graag door naar de site van de Belastingdienst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge