Upstaa – Ideale oplossing voor thuiswerken

Upstaa – Ideale oplossing voor thuiswerken

Op dit moment is heel Nederland, of in ieder geval zo veel mogelijk mensen, aan het thuiswerken geslagen. Maar dat thuiswerken moet natuurlijk wel op een verantwoorde manier gebeuren. In vergelijking met ‘kantoor’, heb je thuis waarschijnlijk veel minder ergonomische meubels/stoelen tot je beschikking. Die eetkamerstoel is toch niet zo comfortabel als je daar meerdere uren aan moet zitten. Dat bureau op de slaapkamer van je kind is eigenlijk niet de goede hoogte. En zo zijn er nog veel meer dingen die niet bijdragen aan het comfortabel thuiswerken.

Zittend werken is het nieuwe roken, toch?

Steeds vaker hoor je dat lang zitten slecht voor je is. En als je, net zoals ik, een fulltime ‘kantoorbaan’ hebt, dan zit je nogal wat af op een dag. Lang zitten verhoogt de kans op o.a. vroeg overlijden, type 2 diabetes en nog veel meer volgens het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Wat echter niet veel mensen weten, is dat alleen maar staand werken ook niet goed voor je is! Uit Canadees onderzoek blijkt namelijk dat bij teveel staand werken het risico op een hartaandoening verdubbelt. Maar wat moeten we dan…?

Upstaa thuiswerken review staand werken

Upstaa – de oplossing om zittend en staand werk af te wisselen

Kijk, het is dus helemaal niet erg om zittend te werken. Zo lang je het maar afwisselt is er weinig aan de hand. Maar staand werken thuis, hoe doe je dat dan? Je kunt allerlei ingenieuze constructies bedenken, maar die zijn waarschijnlijk niet echt bevordelijk voor je werkhouding. Stoelen op tafels stapelen om daaraan te werken lijkt me niet handig. Of aan een dressoir staan dat net iets te hoog is, schiet ook niet op. De Upstaa is de perfecte oplossing om zittend en staand werk af te wisselen.

Maak van elk bureau een sta bureau

Dit is de slogan die Upstaa op hun website heeft staan. En daar is geen speld tussen te krijgen. Het enige dat je nodig hebt is een bureau ter grootte van de Upstaa. Dat betekent dat je zelfs een vierkant bureautje van 50 x 50 cm al om kan toveren tot een sta bureau. De Upstaa bestaat, oneerbiedig gezegd, uit 4 planken. Daardoor neemt de Upstaa maar heel weinig ruimte in en kun je deze ook makkelijk verplaatsen. Als het rustig is en ik aan de eettafel wil werken pak ik de Upstaa. Zijn de kids beneden, dan neem ik de Upstaa mee naar boven. Zo creëer ik binnen een minuut de ideaal staande werkplek.

Gemakkelijk in en uit elkaar

Zoals ik net al kort benoemde, bestaat de Upstaa uit “4 planken”. Deze planken zijn wel ontzettend slim bedacht, want er zijn tientallen combinaties mogelijk. Zo maakt het niet uit of je 1.50 meter bent, of 2 meter; de Upstaa is makkelijk in te stellen. De plank waar je je toetsenbord en muis op zet, en de plank waar je je laptop (of monitor) op zet, kun je zo instellen dat het ergonomisch verantwoord is. Het in- en uit elkaar halen is trouwens binnen 1 minuut gedaan, getuige ook dit filmpje van de Upstaa website:

Tips voor de juiste instelling

Omdat de Upstaa op allerlei manieren in te stellen is, zijn er ook allerlei manieren om hem verkeerd in te stellen. Het beste is om ervoor te zorgen dat je ellebogen in een hoek van ongeveer 90 graden staan tijdens het typen. Zorg er daarnaast voor dat je hoofd een hoek van ongeveer 30 graden ten opzichte van het scherm heeft. Op deze manier werk je het prettigste met de Upstaa en krijg je, als het goed is, het minste last van je lijf.

De eerste test

Staand werken: dat deed ik eerst bijna niet. Op kantoor hebben wij wel zogenaamde belhokjes met een sta bureau, maar veel verder dan dat kwam ik niet. Het is dan ook niet verstandig om direct uren staand te gaan werken. Volgens Upstaa kun je het beste beginnen met een kwartier per uur staand te werken. Dat is trouwens meer een richtlijn; in eerste instantie moet je gewoon aanhouden wat voor jou het prettigste is! Ik heb nu een paar dagen met de Upstaa gewerkt en voor mij werkt het fijn om bijvoorbeeld een half uur staand werken af te wisselen met een uur zittend werken. Daarnaast is het natuurlijk ook goed om af en toe écht te bewegen en een stuk te gaan fietsen bijvoorbeeld.

Verschillende groottes, kleuren en materialen

Zoals je in de foto’s hierboven al hebt kunnen zien, heb ik een (neutrale) witte kleur. Mocht je dat nu niet zo aantrekkelijk vinden, vrees niet, want de Upstaa is in 6 verschillende kleuren te krijgen. Van neutrale kleuren als wit en zwart tot rood en blauw. Ook qua materialen zijn verschillende opties mogelijk: Bamboe, walnoot-, kersen- of eikenhout en berkenmultiplex . Om de keuze nog wat moeilijker te maken kun je ook nog kiezen tussen een Upstaa en een Upstaa XL. De XL versie is ideaal als je een toetsenbord mét numeriek gedeelte hebt, of je kop koffie erop wilt zetten, zonder deze om te stoten.

Voorlopige conclusie

Na een paar dagen “oefenen” met de Upstaa kan ik een voorzichtige conclusie trekken. De afgelopen weken alleen maar thuiswerken had wel een uitwerking op mijn lijf. Ik merkte dat vooral mijn nek en rug af en toe wat vast zaten. Een eetkamerstoel en bureau dat net niet op de juiste hoogte zit is bij veel thuiswerken toch niet ideaal. Nu ik de Upstaa een aantal dagen gebruikt heb, merk ik dat ik gedwongen wordt om meer te bewegen. Ik kan nog niet zeggen dat het direct veel effect op mijn nek en rug heeft, maar voor het gevoel is staan werken echt een welkome afwisseling.

Deze blog is een samenwerking met Upstaa. De Upstaa is verkrijgbaar via de online shop van Upstaa vanaf €149,95 (ex. BTW).

2 thoughts on “Upstaa – Ideale oplossing voor thuiswerken

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge