Kindermishandeling, bestaan deze “mensen” echt?

Kindermishandeling, bestaan deze “mensen” echt?

logo_forensische_polikliniek

Vanavond was er een documentaire op tv over de Forensische Polikliniek Kindermishandeling: Pijnlijk Bewijs. Wat ik in deze docu gezien heb kan ik nog steeds niet bevatten nu ik dit typ…

Je kent het wel, af en toe kan je kind het bloed onder je nagels vandaan halen. Wat doe jij in zo’n situatie? Wij proberen hier heel consequent in te zijn tegen J.: duidelijk aangeven waarom iets niet kan/mag, en als hij vervolgens alsnog door gaat, een passende “straf” geven. Sinds deze week moet hij dan even een paar minuten in zijn stoel gaan zitten en geven we hem daarna nogmaals aan dat het niet kan wat hij gedaan heeft en waarom dat dat niet kan. Vervolgens gaat hij weer verder spelen en hopen wij maar dat hij begrijpt dat hij het niet meer moet doen.

Natuurlijk hebben wij nog makkelijk praten met een zoon van anderhalf die met alles gooit en nog weinig benul heeft wat dat uitricht, maar wat als je kind groter is en wel bewuster met beslissingen om kan gaan, wat doe je dan? Eerlijk gezegd weet ik het nu nog niet. Wat ik wel weet is dat ik mijn kind nooit zal mishandelen! Ik zal hem nooit slaan of nog erger.

Toen ik de documentaire zag viel ik steil achterover van verbazing. Een greep uit de zaken die tijdens deze documentaire voorbij kwamen:

  • Een kindje van 6 maanden heeft brandwonden op beide benen tot aan de knieën.
  • Een kindje heeft een litteken op zijn rug van 30-40 cm omdat moeder het kind met een mes mishandeld heeft
  • Een kind met allemaal blauwe nagels omdat zijn vader hem met een hamer op zijn handen heeft geslagen.

Dit zijn zomaar een aantal voorbeelden die tijdens de documentaire voorbij kwamen.

Het blijkt dat er ca. 120.000 meldingen per jaar van kindermishandeling gedaan worden. Ik vraag me nu weer af:

Hoe haal je het in je hoofd om je kind zoiets verschrikkelijks aan doen?!?!?!

Er is geen enkele reden die het verantwoord om je kind op welke manier dan ook te mishandelen. Op het moment dat je gedachten krijgt om je kind pijn te doen, moet je wat mij betreft professionele hulp zoeken en kosten wat kost ervoor zorgen dat je kind hier niet de dupe van wordt.

Aan de ene kant was het een eye opener om deze documentaire te zien, maar aan de andere kant twijfel ik enorm of ik het wel had willen zien.

Ik ben heel benieuwd of ik vanavond überhaupt wel in slaap kan vallen na het zien/horen van deze beelden. Mijn vertrouwen in de ouders in deze wereld heeft vandaag weer een deukje opgelopen.

Veel respect voor de mensen van de Forensische Polikliniek Kindermishandeling die er alles aan doen om het onderzoek naar kindermishandeling zo objectief en compleet op papier te zetten. Wat moet dat een ontzettend zware baan zijn…

 

4 thoughts on “Kindermishandeling, bestaan deze “mensen” echt?

  1. Ik kan niet naar zulke docu’s kijken. Vreselijk! Daar krijg ik nachtmerries van. Onze zoon van 5 haalt regelmatig het bloed onder mijn nagels vandaan, maar OMG met hamers of messen te werk gaan!!! Nee zulke mensen mogen zich niet voortplanten.

    1. Ik kan het niet méér eens met je zijn, ik heb halverwege overwogen om de docu halverwege af te zetten, maar kon het op de een of andere manier niet… Deze mensen zouden verplicht opgenomen moeten worden…

  2. Kan me voorstellen dat als je eenmaal kijkt je toch door ‘moet’ kijken, als een horrorfilm tussen je vingers door.. Verschrikkelijk! Laat jezelf liever opnemen dan dat je het kind zo behandelt. Zo zielig..

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge