Help! Zwarte Piet wordt wit, of toch niet…?

Help! Zwarte Piet wordt wit, of toch niet…?

help, zwarte piet wordt wit, of toch niet

De meeste ouders met jonge kinderen zullen het wel volgen: het Sinterklaasjournaal. Dit speciale journaal voor kinderen rond de Sinterklaastijd houdt de laatste jaren de gemoederen flink bezig. Voornamelijk vanwege de zwarte pieten discussie die zich elkaar jaar steeds eerder lijkt voor te doen. Normaal gesproken probeer ik mij hier een beetje afzijdig van te houden, maar nu de zwarte pieten niet meer door de schoorsteen hoeven in het Sinterklaasjournaal was ik wel benieuwd wat er zou gaan gebeuren.

Afgelopen zaterdag kwam Sinterklaas in Meppel aan en menig verhaal uit meppel was in de week daarvoor al voorbijgekomen in het Sinterklaasjournaal. Van de Witte Wieven tot deuren die je “hier in Meppel wel open kunt laten”. Het belangrijkste gedeelte bleek, na aankomst van Sinterklaas, de hunebedstenen te zijn. Met deze stenen konden de zwarte pieten, wanneer het donker was, de deuren openen zonder door de schoorsteen te hoeven. Op het moment dat dit naar voren kwam, vroeg ik mij meteen af hoe ze hier op in zouden spelen qua kleur van de zwarte pieten: Zouden de pieten zwart blijven of zouden ze langzaamaan wit kleuren (of een andere kleur?).

Het antwoord volgde vrij snel in de afgelopen dagen; je zag sommige pieten steeds minder “roet” op hun gezicht krijgen en vandaag kwam er een bijna helemaal witte piet voorbij; genoeg voer weer voor de critici. Ik was erg benieuwd hoe de ouders en anderen op Twitter hier over dachten, dus besloot ik een poll op te starten. De vraag was:

De bij het worden langzaam wit nu ze niet meer door schoorsteen hoeven,goed idee?

Al snel zag ik dat de poll flink werd ingevuld en, toch wel enigszins, tot mijn verbazing bleek een overgroot deel het eigenlijk helemaal niet zo’n goed idee te vinden.
Toen ik nog eens goed naar de poll ging kijken, kwam ik erachter dat het er ook wel erg “zwart/wit” geschreven stond (no pun intended :-)). Wat ik hier eigenlijk mee bedoelde was of het een goed idee was dat er verschillende kleuren pieten verschenen: zwarte pieten (die toch nog door de schoorsteen moesten), witte pieten, en alles wat er zo’n beetje tussenin zit. Ik heb het idee dat het heel letterlijk geïnterpreteerd werd dat ik alleen maar OF zwarte OF witte pieten bedoelde.

Vanavond sloot de poll en het verschil was behoorlijk groot: van de 128 stemmen, vond maar liefst 77% het geen goed idee en wilden dat de pieten zwart bleven.

zwarte pieten poll

En toen was daar het Sinterklaasjournaal van vandaag. Vanwege een kijkersvraag zouden de pieten geteld worden. Dit was eenvoudig te doen doordat de pieten hun hunebedsteen moesten inleveren overdag. Ze stonden in een rij te wachten om dit te doen: witte pieten en zwarte pieten door elkaar wachtend tot ze aan de beurt waren.  Maar toen ze gevraagd werd of ze hun steen wilde inleveren, gaven ze allemaal aan dat ze de steen niet meer hadden. De een was de steen vergeten, de ander had hem weggegooid en nog een ander was hem kwijtgeraakt. Een geniaal bedachte actie van de maker van het Sinterklaasjournaal moet ik zeggen. Op deze manier wordt er aan de ene kant aangegeven dat zwarte pieten niet (per se) zwart zijn door hun huidskleur, maar doordat ze door de schoorsteen komen en zwart van het roet worden en aan de andere kant kan zwarte piet op deze manier toch zwart blijven, omdat de pieten de hunebedstenen kwijt zijn en dus alsnog weer door de schoorsteen heen moeten.
Of dit scenario, dat ik nu in mijn gedachten heb, ook echt zo uitgevoerd gaat worden, moet de komende dagen blijken, maar ik kan er op deze manier mee leven.

Als ik zo wat feedback op Twitter voorbij zag komen, zijn ook nu de meningen weer verdeeld: sommige vinden dat, als er alleen maar weer zwarte pieten zijn, dit toch enigszins racistisch is. Daarnaast wordt er, wellicht terecht, opgemerkt dat pieten nog steeds allemaal kroeshaar hebben. Ook geeft iemand aan dat je als ouders geen keuze meer hebt, en de witte pieten “door je strot geduwd worden”.
Aan de andere kant zijn er mensen die deze actie van het Sinterklaasjournaal goed doordacht vinden en blij zijn dat de pieten nu weer door de schoorsteen moeten waardoor ze weer zwart zijn. Door het geheel genomen lijkt de uitkomst van de poll wel redelijk overeen te komen met de reacties op Twitter na het Sinterklaasjournaal van vandaag: de meeste mensen willen toch echt dat zwarte piet zwart blijft.

Nu ben ik benieuwd of jullie, als lezers van mijn blog, er hetzelfde over denken als de meerderheid op Twitter: moet zwarte piet zwart blijven en is de actie van het Sinterklaasjournaal overdreven en zijn ze gezwicht voor een kleine groep die van zwarte piet af wil?
Of ben je het (enigszins) met mij eens en vind je het een goed doordachte actie van het Sinterklaasjournaal en hoop je dat hiermee de discussie racisme vs “zwarte piet moet zwart” zijn, voorlopig weer even de ijskast in gaat?

3 thoughts on “Help! Zwarte Piet wordt wit, of toch niet…?

  1. Ik vind dat het Sinterklaasjournaal de hele discussie op een geniale manier bespreekt: Sinterklaas die van de Huispiet een plumeau overneemt in ruil voor de staf, de Pieten die inderdaad op deze manier van kleur veranderen…

    Waar ik me alleen heel erg over verbaas is dat de kinderen over het algemeen alles voor zoete koek slikken (welke verandering er ook plaatsvindt, zolang je het maar logisch uitlegt), maar dat de volwassenen staan te steigeren. Er komen allerlei (voor mij storende) discriminerende uitingen voorbij van beide kanten. Als je voor zwarte piet bent dan ben je een racist, ben je ertegen dan geef je ‘onze’ traditie op. De discussie is behoorlijk uit zijn verband gerukt, zogenaamd voor de kinderen.

    Ik vermoed dat we over een paar jaar nergens moeite meer mee hebben, behalve een stel zuurpruimen die menen dat we ‘straks vast ook geen blanke vla meer mogen eten of jodenkoeken’. Tot die tijd is het ff de discussie uitzitten. Ik denk vooral dat we als land moeten realiseren dat we geen volledig blanke samenleving meer zijn en als mensen hier moeite mee hebben, we dat serieus nemen. En laat de flexibileit van onze kinderen daarin het goede voorbeeld zijn 🙂

    1. Je zegt precies wat ik dacht; had t geprobeerd te verwoorden, maar hoe jij het nu geschreven hebt, super! Hopelijk waait het inderdaad over en kunnen we de kinderen rustig hun mooie feest gunnen en zullen mensen het accepteren zoals het is…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge