Eten met een peuter: van aardappelpuree naar culinair genieten?

Eten met een peuter: van aardappelpuree naar culinair genieten?

eten peuter puree culinair genieten

Ongeveer een half jaar geleden schreef ik al eens een blog over hoe het eten met een baby/dreumes ging. In de laatste paragraaf van de vorige blog schreef ik dat we weinig rekening meer met J. hoefden te houden als het op eten aankwam en dat hij steeds meer verschillende dingen ging eten. Het leek er zelfs op alsof we weer “normaal” konden gaan koken. Hoe ver konden wij er naast zitten…

Alleen maar vlees en aardappelpuree

Ik zag regelmatig Tweets en blogs voorbij komen van ouders die vertelden dat hun kinderen niets wilden eten en ze zich echt geen raad meer wisten wat te doen. Nou, ik kan je vertellen, van die periode hebben wij de afgelopen maanden ook behoorlijk last gehad. Het leek erop alsof J alleen nog maar vlees en aardappelpuree wilde eten. Waar hij eerst nog kon genieten van tomaatjes, ging er nu echt geen enkele soort groenten meer in. Zo snel als hij ook maar iets groens (of roods of een ander “gezond” iets) zag, zei hij “Neeeee” en was hij meteen klaar met eten. Ik wist op een gegeven moment echt niet meer wat ik moest koken en maakte me behoorlijk zorgen over of hij wel genoeg groenten binnen zou krijgen.

Het consultatiebureau

Over het consultatiebureau doen vele verhalen de ronde, zeker niet allemaal positief. Ik moet zeggen dat wij er niet zoveel last van hebben gehad, omdat J. zich tot nu toe prima ontwikkeld. Ik vind het altijd fijn om de metingen in de grafieken van het consultatiebureau te zien. Ik weet dat het gemiddelden zijn waarmee vergeleken wordt, maar als ik dan zie dat J. prima groeit en ook qua gewicht “gewoon” op het gemiddelde zit. Het stelt me gerust dat hij voldoende te eten binnen krijgt. Daarnaast is het wel fijn om, buiten de vele positieve tips en verhalen van andere bloggers, af en toe vragen te kunnen stellen aan een kinderarts/verpleegkundige van het CB. Als ze aangeven dat de combinatie van fruit eten en (bruine) boterhammen al erg goed is, en het eten van groenten ‘s avonds dan van iets minder belang is, geeft je ook een gerust gevoel. Het enige lastige is dat de verpleegkundige van het CB zo ontzettend veel en snel praat, dat je er bijna niet tussen kan komen… 🙂

Maar wat dan te eten?

Gelukkig zijn er nog een hoop alternatieven om je kindje toch de nodige groenten binnen te laten krijgen:

 • Met stip op nummer 1 staat hier (verse) soep. Heel eenvoudig te maken door gewoon een hoop verschillende groenten in 1 pan te doen, dit met wat bouillonpoeder te koken, en vervolgens met een staafmixer er een egale soep van maken. In 9 van de 10 gevallen gaat zo’n soep er prima in en, zo lang dat je de groenten niet helemaal snotgaar kookt, krijgt je kleintje voldoende groenten binnen.
 • Een tweede optie die, voor J, heel goed werkt is pastasaus. En dan niet een kant en klare pastasaus uit een pakje, maar een zelfgemaakte pastasaus. Binnenkort schrijf ik een blog over mijn “grootmoeders recept” voor pastasaus: in een half uurtje heb je een heerlijke pastasaus met ruime voldoende groenten op tafel.
 • Een derde optie, die sinds deze week ook zijn vruchten begint af te werpen is de camouflagetechniek :). Eerst moest J. niets van appelmoes hebben, maar blijkbaar vind hij het tegenwoordig wel lekker. Op het moment dat je dan wat groenten mengt met appelmoes en hij de groenten niet echt meer ziet, dan probeert hij het in ieder geval. Tot nu toe gaat het met kleine hapjes, en is hij vaak na een hap of 5/6 wel klaar, maar hij proeft in ieder geval wat groenten! De komende tijd gaan we dit verder uittesten en proberen telkens iets minder appelmoes erbij te doen, zodat hij de groenten wat meer gaat proeven en, hopelijk, wat meer waarderen.
 • Ook belangrijk bij het eten is dat je kleintje zich kan focussen op het eten. Dat betekent dat je het beste aan tafel kunt eten, zonder al te veel storende dingen, zoals t.v., radio, etc.
 • Als laatste gaf Kimberly van Storiesandforever nog een goede tip op Twitter: “Mijn nummer 1 tip (die van mij eten ALLES) is dat je zelf heel enthousiast moet doen over eten en doen alsof het helemaal van jou is en dat je met moeite het wel wilt delen. Works everytime.”

Uit eten met je kleintje

Een ander iets wat we nog op de planning hebben staan, maar voorlopig nog niet aandurven is om met J. een keer uit eten te gaan. In eerste instantie zat ik te denken aan een pannenkoekenrestaurant, maar J. heeft het niet (altijd) zo op pannenkoeken. Ik ben nog op zoek naar een restaurant waar ze verschillende gerechten hebben voor kinderen, dus tips zijn zeker welkom!

Hoe gaat het er met het eten bij jullie aan toe; is jullie kleintje een goede eter of heb je nog tips om je kleintje beter (groenten) te laten eten? En gaan jullie wel eens uit eten met je de kleine man/vrouw en waar ga je dan heen?

cropped-tips-voor-papa-1.png

 

6 thoughts on “Eten met een peuter: van aardappelpuree naar culinair genieten?

 1. Ik had ook een slechte eter thuis. Bovenstaande tips herken ik goed. Ik heb ook eens gehaktballetjes met groente erin gedraaid of vegetarische balletjes of hamburgers gebakken. Maar als je dat vaak doet hebben ze dat ook zo door haha. Toen onze slechte eter 5 jaar werd is hij ineens veel beter gaan eten (groente en fruit) en hij krijgt ook een wat stevigere bouw. Het was eerst een lange dunne. Succes, het komt vast goed.
  Ramona van den Arend (Kijk, mama!) recently posted…ZweetmintMy Profile

 2. Het is een fase, het is een fase, het is een fase. Maar echt vervelend hoor. Mijn broertje had dat ook toen ie klein was, nadat mijn ouders klaar waren met iedere dag een gevecht kreeg ie gewoon brood. Mama maakte dan een boterham met pindakaas en deed er stiekem spinazie tussen haha. Uiteindelijk is het goed gekomen en is het een jongen van 2 meter doe alles eet
  Mathiske’s mama blog recently posted…Wel of niet verhuizen? Naar een nieuwe domein naamMy Profile

  1. Ik heb nog steeds de hoop dat het een fase is. Deze week witlofsalade geprobeerd, nadat we wat appelmoes erover hadden gedaan heeft hij toch 5 happen gegeten ofzo

 3. Denk dat variatie ook een toverwoord is. Daarnaast er leuk uit laten zien. Als er hier bijvoorbeeld tomaatjes liggen naast de boterham is het voor haar interessanter om ook het brood te eten. Meestal hebben ze bij ieder restaurant wel iets voor de kleine. Met een beetje creativiteit (haar tussen gangen door even laten lopen) hebben we in een all you can eat 4 uur kunnen tafelen. Gewoon proberen dus.
  Marij recently posted…Een perfecte lentedagMy Profile

  1. We proberen inderdaad heel veel te variëren; eigenlijk staat er elke dag wel iets anders op het menu.
   We zijn vorige week ergens wezen lunchen voor ongeveer 2 uurtjes, toen kon hij lekker in een speelhoek spelen, maar hier was hij ook wel redelijk snel klaar mee. Denk dat we het gewoon keer moeten proberen inderdaad met avondeten, liefste dan wel iets kindvriendelijks met speelruimte enzo

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge