Weer zwanger; wat gaan we deze zwangerschap anders doen?

Weer zwanger; wat gaan we deze zwangerschap anders doen?

weer zwanger anders doen

Zoals jullie allemaal al gelezen hebben, is vrouwlief zwanger van ons tweede kindje. Vandaag is het een spannende dag, want we hebben de eerste afspraak bij de Verloskundige! In de tussentijd hebben we enige ervaring opgebouwd in het daadwerkelijk Papa en Mama zijn sinds J geboren werd. Nu is dan ook de vraag: wat gaan we deze keer anders doen tijdens de zwangerschap? In deze blog neem ik jullie mee door een aantal punten die wij toch echt anders aan gaan pakken de komende periode.

Rust nemen

Met stip op nummer 1 staat: Rust nemen. Toen vrouwlief zwanger was van J. had zij een baan waarbij ze de hele dag staand werk moest doen. Niet alleen dat, maar dit vond ook nog allemaal plaats op ca. 1 m2. Als er iets “killing” is voor je lichaam (tijdens de zwangerschap), dan is het dat wel. Dat is toen ook de grootste oorzaak geweest, dat vrouwlief bekkeninstabiliteit op had gelopen toen ze zwanger was. Daarnaast kreeg ze ook last van haar voeten, omdat ze niet de juiste schoenen had (en ook niet van haar baas kreeg). Gelukkig heeft ze nu een baan waar ze geen staand werk hoeft te verrichten. Daardoor zal de belasting ook een stuk minder zijn. Wel wil ze vaker rust nemen: op tijd naar bed, geen grote afstanden meer lopen, etc.

Het op tijd vertellen

De vorige keer hadden wij keurig gewacht tot vrouwlief ca. 13 weken zwanger was met het openbaar maken. Achteraf gezien snappen wij niet waarom we eigenlijk zo lang hebben gewacht. Het was behoorlijk lastig om jezelf niet te verspreken. Daarnaast wil je het eigenlijk gewoon van de daken schreeuwen. Deze keer hebben wij er dan ook voor gekozen om het bijna iedereen meteen te vertellen zo gauw we het wisten. Ik denk ook dat, mocht het misgaan, je dan juist meer begrip en steun krijgt van de mensen om je heen.

Een nieuwe/andere kinderwagen

Voordat J. geboren werd hadden wij (uiteraard) al een kinderwagen gekocht. Vanwege alle positieve beoordelingen, werd het uiteindelijk een (rode) Bugaboo. Omdat wij het nogal overdreven vonden om ruim €1.000 uit te geven aan een kinderwagen, kozen wij voor een tweedehandse. Nadat we Marktplaats hadden afgestruind kwamen we op een Bugaboo van ca. €300 die er nog prima uit zag. Ik vond dit eigenlijk wel een prima kinderwagen, maar vrouwlief was er uiteindelijk niet zo over te spreken. Ze vond hem wat log, niet eenvoudig in te klappen en niet echt lekker rijden. Ik was er wat meer over te spreken, alleen vond ik het wel een nadeel dat de kinderwagen niet in hoogte verstelbaar was.

Een andere buggy kopen

Zoals jullie een aantal weken geleden hebben kunnen lezen, leek onze buggy in eerste instantie een goede koop te zijn. Helaas bleek na een paar maanden dat deze buggy toch wat problemen begon te vertonen. Het meest vervelende is nog wel dat de voorwieltjes onder de buggy verbogen zijn, waardoor de wieltjes regelmatig blijven hangen. Gevolg daarvan is dat je, in de supermarkt, vaak bijna gelanceerd wordt over de buggy heen. Wij gaan dus zeker ook een nieuwe buggy aanschaffen. Als jullie nog tips/ervaringen hebben met andere buggy’s: let me know!

Een bakfiets kopen

Op dit moment werkt vrouwlief nog zo’n 25 uur per week. Dit is dan ook de grootste reden dat ze nog een auto heeft: als ze J. naar de opvang moet brengen, heeft ze te weinig tijd om nog op de fiets naar haar werk te gaan. Het voornemen is, dat vrouwlief na de bevalling niet meer gaat werken. Ze wil ook al heel lang een bakfiets, zodat ze J. (en de baby) niet zo hoog hoeft op te tillen. Dit is namelijk behoorlijk zwaar vanwege haar lengte (ca. 1.50 m.). Één van de dingen die dan ook hoog op het lijstje staat, is een bakfiets. We zijn nog aan het bedenken of we deze nieuw of tweedehands aan willen schaffen. Ook hiervoor geldt: mochten jullie tips hebben of iemand weten die van zijn bakfiets af wil: let me know!

Minder kleren in kleine maten kopen

Ik denk dat iedereen die de eerste keer Papa/Mama wordt dit wel herkend: je koopt een “shitload” kleine kleren voor je baby. Rompers schaf je dan vaak aan, maar weet jij veel dat je baby vaak niet eens in maat 50 past?! Daarnaast wordt je vaak op de babyshower of bij de geboorte ook helemaal dood gegooid met kleren voor de kleine man of vrouw. Wij gaan dan ook bijna geen (kleine maat) kleren kopen voor de baby. We hebben sowieso nog wat kleren liggen van J. die hij/zij kan gebruiken. Daarnaast krijgen we waarschijnlijk toch weer een hoop kleertjes wanneer het (bijna) zo ver is.

Andere luiers gebruiken

In de eerste maanden nadat J. geboren was, twijfelden we heel erg over de luiers. Overdag gebruikten wij vaak luiers van de Lidl of Kruidvat, maar ’s avonds kreeg hij vaak toch een “echte” Pamper aan. Nu moet ik erbij zeggen dat de luiers van de Lidl toen nog niet geweldig qua kwaliteit waren. In de tussentijd heeft de Lidl zijn luiers echt verbeterd. Ik denk dan ook dat de baby standaard de luiers van de Lidl aan gaat krijgen.

Langer borstvoeding geven

Het laatste puntje waar ik zo op kwam, was het geven van borstvoeding. Uiteraard is dit niet iets waar je heel veel invloed op kunt hebben. Wel is ons voornemen om de baby langer borstvoeding te geven, dan dat dat bij J. het geval was. J. heeft tot hij ongeveer 4 maanden oud was, borstvoeding gehad, maar toen vond hij het nodig om te gaan bijten. Afhankelijk van hoe de baby het gaat doen, zou het dus fijn zijn als vrouwlief dit wat langer vol kan houden. Ik ben er toch van overtuigd dat borstvoeding, met name in de eerste maanden, het beste is wat je kleintje binnen kan krijgen.

Zo, dit was al een behoorlijk lijst met dingen die wij gedurende/na deze zwangerschap anders willen doen. Zijn er dingen die jullie anders zouden doen bij een volgende zwangerschap waar ik misschien nog niet over nagedacht heb?

6 thoughts on “Weer zwanger; wat gaan we deze zwangerschap anders doen?

 1. Ik weet niet hoe ze de vorige keer bevallen was maar daar kan je ook over gaan nadenken.
  Langer borstvoeding geven is een heel goed voornemen. In tegenstelling tot wat je zei kan je daar wel invloed op hebben. Een goede voorbereiding, informatie en instelling zijn echt super veel waard. Omring je met mensen die er achter staan.
  Wij hebben een bakfiets. Al 3 verschillende gehad. Er staat al een kleine review van alle drie op mijn blog, er komt nog een uitgebreidere.

  En een draagdoek, echt super handig!

  Liefs , Sofie

  1. Vorige keer was het ziekenhuis, dat is ook deze keer weer de planning.
   Je kunt borstvoeding tot op zekere hoogte beïnvloeden inderdaad, maar helemaal voor het zeggen heb je het (helaas) niet.
   Ik ga zeker even kijken voor de bakfietsen en zo’n draagdoek is ook het overwegen waard als ik het zo op verschillende blogs lees.
   Thanks voor je reactie!

 2. Super goed voornemen van de borstvoeding, maar ik denk dat je dat per situatie moet bekijken. Wel is het lekker dat ze dan meer thuis is en daar alle rust en tijd voor heeft. Als buggy tip heb ik: een maclaren! Levenslang garantie. En alles goedkoop nieuw te bestellen. Wij kochten er een via marktplaats, super in orde! Net als een kinderwagen, wij hebben een maxicosi mura 3, showroom model, niks mis mee.
  Rust is super belangrijk, vooral omdat ze/jullie ook voor J. Moeten zorgen.
  Ik ben benieuwd wat voor kinderwagen jullie gaan kopen!
  mathiske’s mama blog recently posted…megaP L O G # 11. Emily’s feestweekend! Taart, Dierentuin, cadeau’s en feest.My Profile

  1. Het is idd even afwachten qua borstvoeding.
   We hebben toen ook gekeken naar de maclaren, maar vonden die toch wel erg duur; misschien toch maar eens 2e hands kijken ja.
   Qua kinderwagen zijn we nog druk aan het brainstormen!

 3. Tip voor borstvoeding: borstvoeding.com. Daarnaast bij bijten gewoon ‘loskoppelen’ en stoppen. Houdt t snel genoeg op! Hier wordt bijna nooit gebeten (en inmiddels is dat maar goed ook met die tandjes haha). Ook zit er bij onze verloskundigenpraktijk een gratis lactatiekundige. Misschien bij jullie ook?

  Verder inderdaad een draagdoek, (nieuw) bevallingsplan en wellicht minder uren kraamzorg? Beetje afhankelijk van je wensen en bevalling, maar ik vond het prettig omdat ik veel nog wist en een relatief relaxte bevalling had gehad voelde het meer als inbreuk op onze privacy dan echte ondersteuning. Is persoonlijk maar wel misschien goed om over na te denken?

  Lang antwoord haha! Veel plezier bij de verloskundige!
  Merel recently posted…Klimmen door het keukenraam en stiekem varenMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge