Maxi-Cosi Axissfix Plus – Newborn test

Maxi-Cosi Axissfix Plus review getest autostoel newborn baby peuter
Een aantal maanden geleden kwam het eerste gedeelte van de review van de Maxi-Cosi Axissfix Plus al online. Toen kon je al lezen hoe fijn deze stoel was. Vooral het kunnen draaien van de stoel is echt ideaal. Op die manier kun je je kleintje in de stoel zetten zonder je rug in rare bochten te wringen. Een ander voordeel van de autostoel is dat je deze al vanaf de geboorte kunt gebruiken. Zo heb je dus maar 1 stoel nodig totdat je kleintje 3-4 jaar oud is. Hoe de Maxi-Cosi Axissfix Plus met een newborn bevalt? Lees snel verder.

Veiligheid

Een van de belangrijkste punten, wat mij betreft, van een autostoel is veiligheid. Doordat de Axissfix Plus gebruik maakt van de Isofix punten van je auto, zit de stoel stevig vast. In eerste instantie vond ik de stoel wat losjes zitten. Dit komt doordat er geen voet aan de stoel zit, die wel aan de 2wayFix zit. Aan de andere kant zit deze poot wel in de weg als je iets op de grond wilt zetten. De Axissfix Plus kun je daarentegen vastmaken met het zogenaamde Top Tetherpunt (Isofix aan de achterkant van de achterbank). Wanneer je die mogelijkheid gebruikt, zit de autostoel wel prima vast!

Maxi-Cosi Axissfix Plus Top Tether Isofix

Maxi-Cosi Axissfix Plus Top Tether auto achterbank

Newborn stoelverkleiner

De autostoel zelf bestaat eigenlijk uit 2 onderdelen. De ene is de complete stoel, inclusief de Isofix bevestiging. Dit maakt de stoel wel redelijk zwaar, maar goed, je hoeft de stoel ook maar 1 keer in de auto te zetten en dan ben je klaar. Het 2e onderdeel is de zogenaamde stoelverkleiner. Deze zorgt ervoor dat je kleintje dus al vanaf de geboorte in de Axissfix Plus vervoerd kan worden. De stoelverkleiner is eenvoudig in de autostoel te plaatsen (en er weer uit te halen). Ideaal dus als je deze apart wil wassen, omdat je kleintje erop gespuugd heeft bijvoorbeeld.

Maxi-Cosi Axissfix Plus stoelverkleiner newborn

Kantelen van de stoel

Als je de autostoel de eerste keer gaat gebruiken, moet je wel even goed opletten. De standaard stand van de stoel is namelijk rechtop. Zoals je ongetwijfeld weet, mag een pasgeboren kindje nog niet (te lang) rechtop zitten. Als je de Axissfix Plus in je auto hebt geplaatst, kun je door middel van de hendel, die net boven de plaat zit, de stoel achterover kantelen. Op deze manier ligt je kleintje wat meer achterover en daardoor comfortabeler. Ik had wel graag gezien dat de stoel nog iets verder naar achteren kon kantelen. Voor mij gevoel zit je kindje, zeker vergeleken bij een ‘normale’ Cabriofix, nog redelijk rechtop.

De stoel rechtop
Maxi-Cosi Axissfix Plus auto isofix autostoel newborn peuter

De stoel gekanteld
Maxi-Cosi Axissfix Plus autostoel baby newborn peuter gekanteld isofix

Achterstevoren vervoeren

Omdat deze stoel geschikt is vanaf de geboorte tot en met ca. 3-4 jaar, moet deze ook achterstevoren kunnen. Door middel van een handige schuif aan de voorkant van de stoel, kun je aangeven of de stoel voorwaarts of achterwaarts gericht moet worden. Tot minimaal 15 maanden moet je kindje namelijk achterwaarts vervoerd worden. De kans op (zware) verwondingen is namelijk kleiner wanneer je kindje achterwaarts vervoerd worden, dan voorwaarts, mocht je een aanrijding krijgen. Door de schuif aan de voorkant van de autostoel te verschuiven zorg je ervoor dat je eenvoudig switcht van achterwaarts vervoeren naar voorwaarts.

Maxi-Cosi Axissfix Plus achterwaarts voorwaarts vervoeren wetgeving 15 maanden

De eerste ervaringen

Ik moet toegeven: het was wel even wennen. Normaal gesproken waren wij gewend om de Cabriofix gewoon vanaf de kinderwagen op de 2wayFix te klikken. Nu haal je eerst je kindje uit de kinderwagen en zet je hem vervolgens in de Maxi-Cosi Axissfix Plus. Aan de andere kant voelt de Cabriofix vaak wel wat stugger aan en wordt er natuurlijk niet voor niets afgeraden om je kleintje daar langer dan 45 minuten aan een stuk in te laten zitten. De Axissfix Plus is daarentegen een stuk comfortabeler/zachter en biedt ruim voldoende support voor het hele lijfje van je kindje.

Maxi-Cosi Axissfix Plus: Conclusie

De Maxi-Cosi Axissfix Plus is een prima autostoel. Het feit dat je nog maar 1 autostoel nodig hebt vanaf de geboorte tot ca. 3-4 jaar is echt een pluspunt. Het kunnen draaien van de stoel is ook super. Vooral wanneer je vrouw last heeft van bijvoorbeeld bekkeninstabiliteit, is dit echt een uitkomst. Je kunt je kleintje in de autostoel zetten, zonder je lijf in lastige bochten te wringen en kunt hem/haar daardoor ook eenvoudig er weer uithalen. Een nadeel is toch wel dat je je kindje uit de kinderwagen moet halen en dan in de autostoel moet zetten. Dat vond ik het grote voordeel aan de Cabriofix i.c.m. de 2wayFix. Je haalt de Cabriofix van de kinderwagen en klikt hem zo op de 2wayFix. Echter, dit is wel alleen handig voor korte stukjes naar bijv. de supermarkt. Voor een lange autorit/wandeling is de Axissfix Plus echt een hele fijne autostoel.

Hoe zijn jullie ervaringen met autostoeltjes voor een baby? Zou jij snel gebruik maken van een autostoel die geschikt is vanaf de geboorte; of zou je kiezen om ‘gewoon’ de Maxi-Cosi (Cabriofix) in de auto te gebruiken?

Meer informatie omtrent de Maxi-Cosi Axissifx Plus vind je hier.

 

 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met Maxi-Cosi

One thought on “Maxi-Cosi Axissfix Plus – Newborn test

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge