Persoonlijk

Een dag lang alleen Ja zeggen – een Ja-dag #MoreYes

Alleen Ja zeggen Ja-dag #MoreYes
Een week of twee geleden zag ik de hashtag #MoreYes voorbij komen. Oftewel: vaker ja zeggen. Toen ik dat zo las, bedacht ik me dat ik best wel vaak Nee tegen J “moet” zeggen. Ik was wel eens benieuwd wat er zou gebeuren als ik een dag lang alleen maar Ja zou zeggen. Ik probeerde dus een Ja-dag uit…

Hoe vaak zeg jij Nee tegen je kind?

Als je er zo over na gaat denken, zeg je best wel vaak Nee tegen je kind:

  • “Nee J, je mag niet nog een snoepje”
  • “Nee J, je hebt nu genoeg televisie gekeken”
  • “Nee J, je moet ook je groenten eten”
  • “Nee J, het is nu echt te laat om buiten te gaan fietsen”

Herkenbaar toch? Maar op zich ook wel logisch. Opvoeden is natuurlijk je kind sturing geven over wat wel en niet hoort. Maar natuurlijk is het niet alleen maar negatief. Ook geven we geregeld complimenten. Als J goed heeft gegeten, iets moois heeft gemaakt,etc . Ik denk dat je een goede balans tussen Ja en Nee moet vinden.

Een dag lang Ja zeggen: een Ja-dag

Om eens te ervaren wat er gebeurt als je een dag lang Ja zegt, nam ik de proef op de som. Vorige week zaterdag besloot ik dat ik één dag lang (bijna) overal Ja op zou zeggen als J iets vraagt. Dat betekent dan ook geen compromissen sluiten. Als hij vraagt of hij een spelletje op de televisie mag doen; Ja zeggen. Of hij vraagt om een snoepje (ook al heeft hij er al 3 gehad); Ja zeggen. Ik vreesde met grote vrees dat J (of anders ik wel) het einde van de dag niet zou halen…

https://twitter.com/tipsvoorpapas/status/957157457696055296

Ontbijt

De eerste uitdaging op deze Ja-dag, was meteen een grote: Het Ontbijt. “J, wat wil je eten als ontbijt?” vroeg ik met enige terughoudenheid. Ik was alleen even vergeten dat hij en B die dag ervoor bij de Lidl van die American Pancakes’  hadden gehaald. En natuurlijk wist hij zich dat weer te herinneren. Zo stond ik dus om 8 uur ‘s ochtends pannenkoeken op te warmen:

  • J: “Papa, mag ik daar poedersuiker bij?”
  • Ik: “Natuurlijk jongen”
  • J: “Nog een beetje meer Papa?!”
  • Ik: “Ja hoor”

Als het nu nog bij 1 pannenkoek met flink wat poedersuiker bleef, dan viel het nog mee. Maar na een minuut of 10, had ik al 4 van die Pancakes voor hem opgewarmd. En ook had hij ze allemaal weggewerkt. Ik wilde voor de zekerheid een teiltje pakken, toen hij aan de vijfde pannenkoek begon, maar na 2 happen vond hij het (gelukkig) wel goed geweest…

American Pancakes pannenkoeken ontbijt Ja-dag

Verse sinaasappelsap

Maar bij wat te eten, hoort natuurlijk ook iets te drinken. En J wist natuurlijk iets te vinden dat we niet in huis hadden: verse sinaasappelsap. En zo gebeurde het dat we om 08:30 uur, aangekleed en wel, bij de Lidl op de stoep stonden om een net perssinaasappels te halen. Want zelf sinaasappels persen is veel leuker, dan zo’n sapje in een fles toch? 🙂  Ook hadden wij nog een volle spaarkaart voor de Vitamini’s van de Lidl, dus konden we Annie Aardbei ook aan de collectie toevoegen!

zelf sinaasappelsap persen Ja-dag

Fietsen zonder zijwieltjes

Iets wat al lang op de planning stond, maar er nog niet van was gekomen, was het oefenen van fietsen zonder zijwieltjes. Als ‘voorbereiding’ had ik een paar maanden geleden een loopfiets voor hem gekocht. Ook had hij al een fiets, maar met zijwieltjes. Ik was dus heel benieuwd hoe fietsen zonder zijwieltjes zou gaan. Het leren fietsen zonder zijwieltjes is denk ik een van mijn eerste herinneringen die ik mij kan herinneren. Ik vond het toen superspannend, dus was benieuwd hoe J het zou vinden. Ik had zo’n vermoeden dat hij na een half uur oefenen, en een paar keer vallen, er wel klaar mee zou zijn. Het tegenovergestelde was waar: de eerste keer dat ik hem los liet, fietste die jongen gewoon zo weg. Na 5 minuten op het grasveld, zijn we toen maar verder over de stoep door de buurt gaan fietsen. Het resultaat:

 

Naar de IKEA

Toch wel een van de grootste uitdagingen van de dag, was naar de IKEA gaan en alleen maar Ja te zeggen… We hadden namelijk nog een cadeaukaart liggen van de Kerstboomactie (kerstboom voor €20, waarvan €1 naar het goede doel gaat en je een cadeaukaart van €19 krijgt) die nog een week geldig was. Nadat ik toch een paar keer Nee moest zeggen (een nieuwe keuken, bed en halve inboedel paste niet binnen budget), kwam daar ‘de redding’. “Papa, ik moet poepen” klonk het halverwege de eerste verdieping. Ik heb nog niet meegedaan aan een Mud Challenge, maar denk dat deze ervaring wel in de buurt kwam… 🙂

https://twitter.com/tipsvoorpapas/status/957251904307908608

Pizza-avond

En om de dag af te sluiten, mocht J ook nog kiezen wat we gingen eten. En wat is er nu lekkerder dan (zelfgemaakte) pizza? We hadden alle ingrediënten in huis om een zelfgemaakte pizza te maken. B was de keuken ingedoken om zelf het pizzadeeg te maken. Na een tijdje rijzen en uitrollen, mocht J de pizza zelf beleggen met de dingen die hij lekker vindt. Oftewel: tomatensaus en kaas… 😉 . Gelukkig was het andere gedeelte van het deeg belegd met ui, paprika, champignons en salami!

Conclusie

Hoe is deze Ja-dag nu bevallen en is het wat ik mij ervan had voorgesteld? Ja en Nee. Ik had verwacht dat het zwaarder zou zijn en dat J zich helemaal ziek zou eten aan snoepjes en andere ‘slechte’ dingen. Maar dat viel eigenlijk nog best wel mee. Het meest verrassende vond ik nog dat hij vroeg om een snoepje, ik Ja zei, en hij het snoepje toen niet hoefde te hebben. Blijkbaar zit er toch zoiets als een rem op die jongen 🙂 . Al met al is de dag mij best wel meegevallen. Natuurlijk krijgt hij normaal niet zoveel snoep, maar over het algemeen had ik het vele malen erger verwacht. Of ik dit vaker ga doen? Daar moet ik toch echt even over nadenken. Ik zal wel wat vaker Ja zeggen, maar een hele dag gaat me wel een beetje te ver.

 

Heb jij wel eens een Ja-dag gehouden met je kind(eren) en hoe is dat bevallen? Of heeft deze blog je geïnspireerd om ook eens een Ja-dag te houden? Laat het me hieronder even weten in de comments!

 

17 thoughts on “Een dag lang alleen Ja zeggen – een Ja-dag #MoreYes

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge