Tips voor tijdens de kraamweek

Tips voor tijdens de kraamweek

Zoals jullie ongetwijfeld mee hebben gekregen, ben ik onlangs voor de derde keer Papa geworden. En niet zomaar, maar voor de derde keer van een zoon! Ook deze keer verbaasde ik me er weer over hoe weinig ik me nog van de vorige 2 keer kon herinneren. Mocht je nu binnenkort (opnieuw) Papa of Mama worden, dan zet ik alvast de belangrijkste tips op een rijtje voor tijdens de kraamweek.

https://www.instagram.com/p/BruLHUDAKQN/

De kraamhulp bellen

Als het goed is heb je tijdens de zwangerschap al een kraamhulp uitgezocht. Normaal gesproken doe je rond de eerste echo, maar uiterlijk voor de 20e week. Aangezien de kraamhulp niet helderziend is, moet je wel even bellen als het eenmaal zo ver is. Bij een thuisbevalling is dat al tijdens de bevalling (de kraamhulp is vaak aanwezig tijdens de bevalling). Als je in het ziekenhuis bevalt, ga je pas bellen op het moment dat je kleintje geboren is. Ik raad je aan om in ieder geval te bellen als je kleintje net geboren is én op het moment dat je naar huis mag. Zo is de kraamhulp in ieder geval alvast op de hoogte dat de baby geboren is en weten ze bij het 2e belletje dat ze eraan moeten komen. De kraamhulp gaat je helpen tijdens de kraamweek.

Aangifte doen tijdens de kraamweek

Naast de kraamhulp regelen, moeten er nog wat andere belangrijke zaken geregeld worden tijdens de kraamweek. Een daarvan is aangifte doen. Zoals je in deze blog hebt kunnen lezen, moet dit binnen 3 dagen na de geboorte. In de meeste gevallen moet je hiervoor nog naar het gemeentehuis, maar in sommige gevallen, bijv. bij een ziekenhuisbevalling in sommige steden, kun je in het ziekenhuis aangifte doen. Vergeet trouwens niet de volgende dingen mee te nemen als je aangifte gaat doen:

  • Paspoort/identiteitsbewijs Papa
  • Paspoort/identiteitsbewijs Mama
  • Trouwboekje of akte van erkenning indien jullie niet getrouwd zijn
  • Eventueel de naam/namen van je kindje duidelijk uitgeschreven om spelfouten te voorkomen 😉

Luiers verschonen

Als nieuwbakken Papa sta je voor een aantal uitdagingen na de geboorte. Als eerste ben jij vaak degene die tijdens de kraamweek de luiers moet verschonen. Mama is vaak nog niet in staat om veel te doen waardoor dit klusje voor jouw rekening komt. Zorg er in ieder geval voor dat luiers binnen handbereik liggen van de commode, want je kunt je kindje natuurlijk niet alleen op de commode laten liggen. Nog een belangrijke tip: zorg ervoor dat je, in het geval van een jongen, zijn brandslang afdekt. Uit eigen ervaring kan ik je vertellen dat de inhoud van de brandslang redelijk ver komt, ook al is de baby nog zo klein ;-). Verschoon de luier van je kindje trouwens ook op tijd; daarmee kun je luieruitslag voorkomen!

https://www.instagram.com/p/BrqMi4vg0Re/

Temperatuur meten en zorgen dat deze goed blijft

Naast het luiers verschonen moet je, met name de eerste dagen, regelmatig de temperatuur van je kleintje checken. Hij/zij kan namelijk nog niet goed zelf op temperatuur blijven, dus dat moet goed in de gaten gehouden worden. Een goede temperatuur voor een baby is tussen 36,5 en 37,5 ºC. Om de temperatuur te meten, kun je het beste je kleintje op zijn/haar zij leggen tijdens het verschonen van de luier. Zorg er ook voor dat de thermometer ver genoeg ingebracht is.

Temperatuur te hoog of te laag, en nu?

Maar wat nu als de temperatuur niet goed is? In de meeste gevallen zal je kindje het wat te koud hebben. Hierbij een aantal tips om de temperatuur weer goed te krijgen:

Temperatuur te warm:

– Zorg dat je kindje niet te warm is aangekleed; trek desnoods wat kleren uit

Temperatuur te koud:

– Zorg dat je kindje voldoende kleren aanheeft, met name een muts is de eerste dagen heel belangrijk, aangezien hij/zij tot wel 70 % warmte via het hoofdje verliest

– Wanneer de temperatuur nog steeds niet (voldoende) stijgt: trek alle kleren van je kindje uit (behalve de luier) en zorg voor veel huid-op-huid contact met Papa of Mama. Eventueel ook een warme kruik erbij houden.

Mocht je twijfelen over de temperatuur, neem dan in de eerste week altijd even contact op met de Verloskundige. Bij twijfel wordt je naar de kinderarts doorverwezen.

https://www.instagram.com/p/BsBfiHoAMtV/

Elke 3 uur voeden

Een van de belangrijkste redenen van de gebroken nachten is het voeden. Als het allemaal meezit kan je (vrouw) borstvoeding geven. Omdat, zoals hierboven beschreven, je kleintje zijn/haar temperatuur nog niet goed vast kan houden, is het belangrijk dat hij/zij op tijd gevoed wordt. In de eerste week, maar met name tot het geboortegewicht weer bereikt is, moet er elke 3 uur gevoed worden. Hierdoor komt de stofwisseling van je kleintje op gang en kan hij/zij ook beter op temperatuur blijven. Mocht je kleintje nu tijdens de voeding in slaap vallen, dan kun je het beste even de luier verschonen. Hierdoor schrikken baby’s vaak weer wakker en kun je ze toch voldoende voeden.

Hielprik en gehoorscreening

Tijdens de kraamweek komt er ook nog iemand langs om de hielprik en gehoorscreening uit te voeren. Bij de hielprik worden er een aantal druppels bloed uit het voetje van je kindje afgenomen. Dit wordt vervolgens opgestuurd naar een laboratorium en wordt gecontroleerd op 19 aangeboren ziektes (dit wordt in de komende jaren uitgebreid naar 31 ziektes). Meer over de hielprik kun je hier lezen.
Naast de hielprik wordt er ook een gehoorscreening gedaan. Dit om te onderzoeken of je baby goed hoort (let op: Oost-Indisch doof wordt hier niet in meegenomen 🙂 ).

https://www.instagram.com/p/BryA9JjgR6t/

Na de kraamweek

Na de kraamweek keert de rust hopelijk weer een beetje terug in huis. Als het goed is, begin je langzaam aan de nieuwe situatie te wennen en kun je echt gaan genieten. In deze blog heb ik de zaken besproken waarvan ik denk dat ze belangrijk zijn tijdens de kraamweek. Als je ergens over twijfelt, neem dan meteen contact op met de Verloskundige. Zij staan altijd voor je klaar en je kunt maar beter een keer te veel dan een keer te weinig gebeld hebben!

Kun jij je al deze (belangrijke) zaken nog herinneren van tijdens de kraamweek, of was dit bij jou ook al weggezakt? Heb jij nog tips die belangrijk zijn voor tijdens de kraamweek, laat het mij dan zeker even weten in de comments!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge