De auto van de toekomst; fictie of werkelijkheid?

De auto van de toekomst; fictie of werkelijkheid?

De laatste jaren zijn er de nodige ontwikkelingen in de automarkt. Niet alleen wanneer het op nieuwe technieken aankomt. Ook politiek en klimaattechnisch gezien is er een hoop reuring op de automarkt. Ik vraag me dan ook wel eens af hoe de toekomst van de auto eruit gaat zien. De verwachting is dat er een hele hoop gaat veranderen de komende jaren. Zelfrijdende auto’s, laadparkeerterreinen en nog veel meer…

Een ‘normale’ werkdag in 2025 met de auto van de toekomst

Januari 2025
Na een lange dag werken, stap je in je auto. Een vriendelijke stem vraagt hoe je dag was. Ook zegt ze dat je een vermoeide indruk maakt. “Zal ik je naar huis brengen?”. “Prima, maar ik moet nog de boodschappen ophalen”. De auto meldt: “verwachte reistijd Utrecht naar Eindhoven 45 minuten. Een volgende belangrijke keus is wat jij ondertussen gaat doen. Ga je die ene aflevering van je favoriete Netflix serie kijken? Of toch even dat dutje doen waar je zo aan toe bent. Je besluit, tegen beter weten in, toch de aflevering te gaan kijken. Na exact 45 min. ben je thuis. Nadat je de boodschappen hebt uitgeladen, rijdt de auto vanzelf weg naar het ‘laadparkeerterrein’ 5 km verderop. De volgende ochtend stap je uitgeslapen de voordeur uit. Je auto staat, volledig opgeladen, op je te wachten. “Goedemorgen Niels, waar gaan we vandaag naartoe?”.

De historie van de auto

De historie van de auto gaat terug naar 1886. In dat jaar bouwden Daimler en Maybach hun eerste auto met verbrandingsmotor. Tot aan de jaren 90 veranderde er eigenlijk weinig aan het concept van de auto. Een voertuig met een verbrandingsmotor op benzine of diesel. In de jaren 90 kwam daar verandering in. De hybride auto werd geintroduceerd. Maar ook in deze auto’s zit nog een normale verbrandingsmotor. De echte revolutie leek zich voor te doen met de ontwikkeling van de auto op waterstof. Grote nadeel daar is de lage energiedichtheid en lage efficiëntie van waterstof. (bron)

De eerste auto (via)

De elektrische auto

De laatste jaren is het begin van een echte revolutie te zien in de autoindustrie. Steeds meer merken brengen plug-in hybride of volledig elektrische auto’s op de markt. Tesla startte deze revolutie pas echt in 2012 met de introductie van de Tesla Model S. Deze volledig elektrische auto was de eerste met een bereik van meer dan 300 km. Het laatste jaar is er een hoop veranderd. Er zijn er steeds meer fabrikanten die volledig elektrische auto’s op de markt brengen. Zo zijn er nu bijvoorbeeld de Volkswagen E-Golf, Kia E-Niro en Hyundai Kona Electric. Maar wat gaat er nu écht veranderen de komende jaren?

Toekomstige elektrische auto’s van Volkswagen (via)

Een volledig nieuwe manier van autorijden

Gisteren was ik bij de Volkswagen dealer voor een proefrit. Een proefrit met mijn toekomstige leaseauto (als alles goed gaat). Ik raakte aan de praat met de verkoper. Hij vertelde mij iets indrukwekkends. Volkswagen (en andere fabrikanten) willen een ware revolutie teweeg willen gaan brengen in de automarkt. De verbrandingsmotor, zoals wij die nu kennen, zal volledig gaan verdwijnen de komende jaren (voor nieuwe auto’s). Zo produceert Volvo vanaf 2023 geen auto’s met dieselmotoren meer. Vanaf dit moment komen er al geen dieselmotoren meer in de nieuwe modellen. Volkswagen heeeft uitgesproken vanaf 2030 helemaal geen auto’s meer te produceren met verbrandingsmotoren. Maar dat brengt natuurlijk wel een aantal praktische uitdagingen met zich mee…

En hoe moet dat met het opladen van zo’n elektrische auto dan?

Ik hoor je al denken: “Maar ik heb geen oprit en die ene laadpaal 3 straten verderop is altijd bezet. Hoe ga ik dat ding in vredesnaam opladen”? Dat is inderdaad een uitdaging. Een waar de overheid goed over na zal moeten denken. De verkoper van Volkswagen verwacht dat er grote parkeerterreinen komen op centrale plekken. Hier worden dan auto’s geparkeerd en opgeladen. Je zult je auto dus niet meer voor de deur hebben staan, maar op een speciaal parkeerterrein. Erg onhandig zou je in eerste instantie denken toch…?

Concept ‘MegaSupercharger’ Station (via)

Een eigen persoonlijke taxi

En daar komt het volgende stukje revolutie om de hoek kijken. Niet alleen gaat de verbrandingsmotor verdwijnen. Ook zal het autonome rijden steeds grotere vormen aan gaan nemen. Kijk naar de Verenigde Staten en Japan. Daar zijn al plekken waar speciale taxi’s volledig autonoom rondrijden. Op korte termijn zal dit ook voor ‘normale’ auto’s beschikbaar zijn. Deze autonome functionaliteit kan wel eens een verrassend straatbeeld op gaan leveren. Zeker in combinatie met de grote ‘laadparkeerterreinen’…

Science fiction of werkelijkheid?

Bovenstaand scenario klinkt nog wel erg science fiction. Misschien denk je dat het zo’n vaart niet zal lopen. Maar ik denk er anders over. Vooral als ik kijk naar de ontwikkelingen van de afgelopen 5 jaar. Ik verwacht dat dit scenario nog niet eens zo onrealistisch zal zijn. Het zal misschien niet meteen voor de ‘normale’ mens beschikbaar zijn. Uiteindelijk gaan we er echt aan moeten geloven!

De komende jaren

Voor mij verandert er nog niet veel. Op dit moment mogen wij nog geen elektrische auto’s rijden. Ik zal dus een keuze moeten maken voor een verbrandingsmotor. Is dat erg? Nee, ook dat heeft nog zijn charmes. Belangrijkste is voor mij dat de auto praktisch is en er leuk uit ziet. Wat het dan gaat worden? Daar binnenkort meer over 😉 .

Denk jij dat de autoindustrie gaat veranderen? Zal het gaan lijken op wat ik hier boven heb beschreven? Of zal het er compleet anders uit gaan zien?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge