Hoera, J. is 2 jaar oud: het “Grote Mensen Feest”

Hoera, J. is 2 jaar oud: het “Grote Mensen Feest”

Zoals jullie vorige week al op Tips voor Papa’s hebben kunnen lezen vierden wij J. z’n verjaardag in 2 delen. In het eerste deel konden jullie al lezen hoe het kinderfeestje verlopen is. In de blog van vandaag kunnen jullie (bijna letterlijk) een kijkje in de keuken nemen: vrouwlief had wederom zich flink uitgesloofd in de keuken (al vond ze het zelf wel meevallen) en J. werd verwend met hele mooie en leuke cadeautjes.

Familie, familie, familie

Deze tweede dag van de verjaardag van J stond vooral in het teken van familie. Tijdens het kinderfeestje kwamen ook een aantal vrienden met kinderen langs, maar nu was het de beurt aan de familie. Volgens goede Surinaams/Antilliaanse traditie komt de familie altijd op de dag zelf op bezoek, dus zo ook bij de verjaardag van de kinderen. Naast een hoop mensen van de “schoonfamiliekant”, waren er dit keer ook een hoop mensen van mijn kant van de familie: zo kwamen (overgroot)opa en oma op bezoek, oom en tante met een van de neven en zelfs de familie die in Zwitserland woont, inclusief hun twee dochters! Al met al was het dus een behoorlijke grote groep, die maar net in de woonkamer paste. Gelukkig was het ook deze dag weer prima weer en konden we ook lekker buiten vertoeven.

Het eten

Zoals op het kinderfeestje het geval was, hadden we ook op het “grote mensen feest” genoeg te eten. Vrouwlief heeft zich 2 dagen lang uit staan sloven in de keuken, al vond ze het zelf “allemaal wel meevallen”. Dit keer stonden de volgende gerechten op het menu:

 • Tjau Min (Chinese Bami met stukjes worst)
 • Geroosterde Char Sui kip
 • Wontonsoep met wontonballetjes van garnalen
 • Petjil (boontjes met pindasaus)
 • Bietentaart
 • Quiche met spek, kaas en erwtjes
 • Zuurgoed (rettich en komkommer in azijn met suiker)
 • Appeltaart
 • Cake met frosting
                           Geroosterde Char Sui kip
                           Quiche met spek, kaas en erwtjes

 

                              Cake met frosting

 

                                         Appeltaart

 

Meer over het eten is terug te vinden op de site van vrouwlief, die ze deze week gestart is. Op deze blog houdt ze jullie op de hoogte van alles en zul je veel van haar kookkunsten voorbij zien komen; zeker even een kijkje gaan nemen dus!

De cadeautjes

En natuurlijk mochten ook op dit feest de cadeautjes niet ontbreken. Ondanks dat we aangegeven hadden dat we al behoorlijk wat (leest: té veel) speelgoed hadden, konden sommige mensen het toch niet laten om nog wat extra speelgoed voor J te kopen. Het uitpakken ging met zijn eerste verjaardag nog wat moeilijk, en toen vond hij er nog niet veel aan, maar met zijn 2e verjaardag had hij er al een stuk meer lol in. Hieronder een kleine greep uit de cadeautjes die hij van familie kreeg:

 1. Een kiepwagen en bulldozer
 2. Een “Vrolijke Vriendjes” Parkeergarage (inclusief Benny de Bus :))
 3. Een truck met oplegger, inclusief raceauto’s (die wij voorlopig nog maar even vast laten zitten op de oplegger 😉 )
 4. Een klassieker: Het boek “Ik zou wel een kindje lusten”
 5. Als Kers op de Taart: hier alvast een sneak peak van het nieuwe “Grote Mensen” Bed (binnenkort meer daarover)

Verrassing uit Zwitserland

Een aantal jaren geleden besloten mijn oom en tante, met hun 2 dochters, naar Zwitserland te emigreren. Vorig jaar zijn wij hun nog op wezen zoeken toen we op vakantie naar Italië gingen. En nu waren zij toevallig een aantal dagen in Nederland, ook voor vakantie. We wisten al dat zij in Nederland zouden zijn rond J. zijn verjaardag, maar het was wel erg leuk en een mooie verrassing dat zij ook even langskwamen op de verjaardag! De nichtjes hebben leuk met J. gespeeld en wij hadden de kans om weer eens even bij te praten met oom en tante.

Bier

Bij een echt “Grote Mensen” feest, hoort ook bier. Omdat ik niet helemaal wist hoeveel mensen er zouden komen, had ik voor de vorm maar een kratje bier gekocht (het was dinsdag, dus verwachtte niet dat er veel gedronken zou worden). Helaas wordt je altijd weer met de neus op de feiten gedrukt en moest er alsnog extra bier gehaald worden. Gelukkig was de zwager zo lief om een krat bier extra te gaan halen, die we meteen daarna even koud hadden gelegd. Totdat er ineens een behoorlijk knal klonk… Een van de glazen planken in de koelkast kon het gewicht blijkbaar niet aan en zo kwamen een aantal flessen bier aan hun tragische eind, doodzonde natuurlijk… Gelukkig was er nog genoeg bier over en heb ik nu nog een halve krat in de schuur staan :-).

Tijd om iedereen uit te zwaaien

En toen was het tijd om iedereen uit te zwaaien; niet alleen omdat het feestvarken al een uur op 1 oor lag, maar voornamelijk ook omdat mijn wekker de volgende dag om 05:45 uur af zou gaan en we niet wisten hoe J. de eerste nacht in zijn nieuwe grote bed zou gaan ervaren…
Het waren twee mooie, maar behoorlijk uitputtende dagen. Ik verbaas me nog steeds hoe vrouwlief de kracht en energie opbrengt om niet alleen te koken deze dagen, maar ook nog eens de perfecte gastvrouw uit te hangen!

Ben jij ook zo benieuwd naar hoe vrouwlief dit allemaal voor elkaar bokst? Sinds deze week is zij haar eigen blog begonnen: Tu-ti en mama-dingen. Je kunt haar ook volgen op Twitter!

8 thoughts on “Hoera, J. is 2 jaar oud: het “Grote Mensen Feest”

 1. Van het lezen van tjau min, kip en zuurgoed alleen al krijg ik enorme trek ziet er allemaal heerlijk uit.
  Ga meteen eens kijken op de site!

  1. Haha, ik hoor de Surinaamse invloeden binnen je familie al goed terugkomen! ik begin er zelf ook al trek van te krijgen…
   Ben benieuwd of dat je de site iets vindt

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge