3D Echo – Prachtige beelden van je kleintje in de buik

3D Echo – Prachtige beelden van je kleintje in de buik

3D echo zwanger zwangerschap pretecho

Als je er net achter gekomen dat je zwanger bent (of je vriendin/verloofde/vrouw zwanger is), kom je al snel in aanraking met de Verloskundige en dus ook de echo’s. De eerste keer dat je zo’n klein kloppend hartje in de buik ziet, blijft toch heel erg bijzonder. Maar wist jij dat de techniek niet stil heeft gestaan en je niet meer afhankelijk bent van de platte zwart/wit beelden die nog als standaard gezien worden?

De 3D (of 4D) echo

Er bestaat namelijk sinds een aantal jaren iets dat de 3D (of 4D) echo heet. Dit is een echo die je vaak niet bij de normale Verloskundige kunt maken, maar waar je voor naar een aparte echoscopist(e) gaat. Bij zo’n 3D echo krijg je al een sneak-peek van hoe je kindje er écht uit komt te zien. Bij de ‘platte’ echo’s die je normaal gesproken bij de Verloskundige krijgt, zie je vaak alleen of alles erop en eraan zit. Je kunt vaak al wel wat vormen qua hoofd en lijf zien, maar het blijft toch een beetje gissen. Voor de een is die verrassing leuk, maar iemand anders wil graag wat meer zien van zijn kindje.

Wat is het verschil tussen 3D en 4D?

3D staat voor 3 dimensies. De normale echo’s zijn dus vaak platte 2d echo’s (lengte en breedte). Een 3D echo voegt een 3e dimensie toe, namelijk: diepte. Dit betekend dat je je kindje te zien krijgt als een soort klei pop. Maar wat is dan die 4e dimensie bij 4D? Dat is beweging. Kort gezegd, een 3D echo is eigenlijk een stilstaande 3D plaatje, terwijl je bij een 4D echo het 3D beeld ziet bewegen. De meeste 3D echo’s zijn in de praktijk trouwens 4D echo’s. Het mooie van zo’n 4D echo is dat je bijvoorbeeld ook je kindje kunt zien “oefenademen”. Hij/zij slikt dan wat vochtwater in en spuugt dit weer uit. Dit is wel heel bijzonder om te zien.

Waarom een 3D echo?

Bij de zwangerschap van J besloten wij al een 3D echo te laten maken. We namen mijn moeder en B’s moeder mee als verrassing. Bij de Verloskundige mag je vaak geen (extra) familie meenemen bij de echo’s. Waar je dit wel kan en mag is bij een particuliere echoscopist(e). Wat begon als een verrassing voor onze moeders, werd dus uiteindelijk ook een spannende echo voor onszelf. We waren stiekem wel erg nieuwsgierig hoe J eruit zou zien in 3D. Nu bij deze 2e zwangerschap wilden we ook weer iets speciaals doen. We kozen ervoor om mijn Oma en B haar Oma mee te nemen naar de echo. Helaas was de Oma van B ziek en kon ze niet mee, maar mijn Oma heeft echt haar ogen uitgekeken. Ze vond het zo bijzonder! Ondanks de bijzondere uitgebreide echo die wij al hadden gehad, was het voor ons ook weer

Wat zie je dan allemaal?

Mocht je meer van je kindje willen zien, dan is de vraag: wat zie je dan allemaal? Toch wel een hoop vind ik persoonlijk. Tijdens de 3D echo wordt met name gekeken naar het hoofdje. Hier kun je natuurlijk ook wel de meest interessante zaken zien: de globale vorm van het hoofdje, de neus, de lippen, de kin. Deze kan natuurlijk een beetje afwijken van de realiteit. Alle trekken, die het gezicht van iemand maken, zie je heel mooi terug in de echo. Naast het hoofdje, komen vaak ook de armen en benen goed aan bod. Afhankelijk van welke week van de zwangerschap, kun je al mooi handen, voeten en benen in detail zien. Wat bij J direct opviel waren zijn kuiten (die hij van zijn Papa heeft geërfd 😉 ).

Wanneer kun je het beste de 3D echo doen?

Toen wij de eerste keer gingen kijken voor een 3D echo werd ons geadviseerd om tussen de 25 en 30 weken de 3D echo in te plannen. Op dat moment is je kindje zover ontwikkeld dat je ook de vingers en teentjes goed kunt zien. Aan de andere kant is je kindje nog klein genoeg om bijna helemaal in 1 beeld te kunnen vangen. Wanneer je veel langer wacht, is je kindje zo groot dat het heel lastig wordt om hem/haar nog goed in beeld te kunnen brengen. Bij de eerste zwangerschap lieten wij de echo bij 26 weken maken en bij deze zwangerschap bij iets meer dan 27 weken. Beide keren hebben wij hele mooie beelden gezien, dus dat is een prima periode om een echo te laten maken.

“En lijkt het uiteindelijk ook echt op je baby?”

Dat is een vraag die ik me toen ook meteen afvroeg. Je ziet natuurlijk een hele hoop details op zo’n 3D echo, maar komt dat ook overeen met het beeld van als je kindje net geboren wordt. Op dit moment heb ik alleen nog vergelijkingsmateriaal met J, maar op basis daarvan is het antwoord: Ja. Alles wat bij J opviel tijdens de echo (zijn wat bolle neus, zijn kuiten en zijn lippen) bleken ook heel goed overeen te komen met het moment dat hij geboren werd. Bij de 2e baby wordt het nog even afwachten natuurlijk, maar ook bij deze echo zijn er wel weer wat zaken die opvielen.

Zijn er ook nadelen?

Is het dan alleen maar leuk en mooi? Over het algemeen wel. In het begin is het even wennen om je kindje in 3D te zien. Misschien haalt het ook wel een stukje verrassing weg van de bevalling, maar wij vonden het heel speciaal om te zien. Er is wel 1 nadeel aan de 3D echo; deze valt namelijk niet onder de dekking van je verzekering. Een 3D echo laten maken is dan ook iets wat je geld gaat kosten. De meeste bedrijven vragen tussen de €75 en €100 voor een echo. Daarvoor krijg je een 3D echo van ca. 30-45 minuten. De meeste echo’s zijn ook direct medische echo’s: je kindje wordt nog een keer van boven tot onder gecheckt. Daarnaast krijg je vaak ook een CD met foto’s en/of een DVD met de video-opname van de echo erop, zodat je alles nog een keer rustig terug kunt kijken.

Uiteindelijk vonden wij het zeker de moeite waard om de echo te laten maken en hebben wij hier zeker geen spijt van!

 

Hebben jullie een 3D echo laten maken en waarom wel/niet?

 

5 thoughts on “3D Echo – Prachtige beelden van je kleintje in de buik

  1. Ik heb dit niet laten doen. Waarom? Wij vinden de beelden vaak niet zo mooi en een beetje raar, dus we hadden hier geen behoefte aan. Misschien moet je wennen aan de beelden inderdaad om ze te leren waarderen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge