Laten we thuisblijven tag – Van genieten tot frustraties

Laten we thuisblijven tag – Van genieten tot frustraties

Sinds een aantal weken blijven we massaal thuis. We proberen de ‘curve’ te ‘flattenen’ en doen aan Social Distancing. Dit alles om ervoor te zorgen dat de Intensive Care afdelingen in de ziekenhuizen alle corona ellende kunnen handelen. Wie had een aantal weken geleden gedacht dat we op alle plekken buiten de deur regels opgelegd zouden krijgen over hoe we ons moeten gedragen. Gelukkig zijn er niet alleen maar negatieve kanten aan deze crisis, maar kunnen we af en toe ook een beetje genieten…

Het ontstaan van de Laten we thuisblijven tag

Om een beetje een idee te krijgen hoe iedereen deze coronacrisis overleefd, bedacht Caroline de ‘Laten we thuisblijven tag’. Op deze manier kun je lezen hoe anderen omgaan met het vele thuisblijven en kan dit je wellicht helpen om het thuisblijven wat dragelijker te maken. Caroline heeft trouwens een Laten we thuisblijven e-book geschreven vol met tips and tricks #nospon.

De vragen

1. Wat voor werk doe je?

Insert Jambers stem: Overdag werk ik als ICT consultant en in mijn ‘vrije tijd’ schrijf ik blogs voor Tips voor Papa’s. Voor mijn fulltime baan ben ik, normaal gesproken, veel onderweg met de auto. Tegenwoordig is dat natuurlijk een stuk minder. Ook wij worden geacht om thuis te blijven en meetings remote te doen. Dat remote werken deden wij trouwens al regelmatig. Wat dat betreft was de overgang dus niet mega groot.

2. Deed je dit werk altijd vanuit huis of niet?

De regel binnen ons bedrijf is dat wij in principe 1 dag per week thuis (mogen) werken. De andere dagen werken wij bij klanten op locatie, of op kantoor. Het thuiswerken was ik dus wel enigszins gewend, maar niet in de mate waarop we dat nu doen.

3. Heb je een partner die nu ook thuiswerkt?

Mijn vrouw werkt tegenwoordig niet meer zoveel uren, maar werkte al vanuit huis. Aangezien wij 3 kleine kinderen hebben, wat natuurlijk al een (meer dan) fulltime baan is, werkt zij nog ongeveer 4 uur per week. Een of twee keer per maand had zij een meeting op kantoor, maar ook die meetings zijn nu virtueel geworden.

4. Hoe vind je het nu iedereen thuiswerkt?

Eerlijk gezegd? Ik vind het best wel een hele uitdaging. Je zit 24 uur per dag op elkaars lip en de oudste 2 jongens maken elkaar het leven behoorlijk zuur. J van bijna 6 jaar, vind het heerlijk om naar school te gaan, maar zit nu dus ook verplicht thuis. Hij heeft veel moeite om zijn vriendjes amper te spreken, laat staan te zien. Ook is het natuurlijk moeilijk om “huiswerk” te maken, terwijl je broertjes alleen maar spelen en “leuke dingen” doen. Aan de andere kant zijn we nu wel veel meer met elkaar bezig en is dat ook hele waardevolle tijd!

5. Heb je al een thuiswerkblunder? Deel hem!

Nee, eigenlijk nog niet echt. Ik begin de dag beneden met werken aan de eettafel. Als de 2 oudste wakker worden en naar beneden komen, dan verhuis ik naar de zolder waar mijn oudste zoon slaapt en werk daar aan zijn bureau. De kinderen blijven netjes beneden en komen een paar keer per dag kijken hoe het op zolder gaat. Tot nu toe heb ik maar 1 keer een conference call met een klant moeten onderbreken, omdat de middelste uit zijn bed kwam na een middagdutje. Een echte blunder kun je dat niet noemen denk ik 🙂 .

6. Deed/doe je vrijwilligerswerk? Hoe vul je dit nu in?

Ik ga nu vrijwillig met de jongste bijna elke dag een lange wandeling maken, maar denk niet dat dat onder vrijwilligerswerk valt 😉 . Nee, naast mijn fulltime baan, tijd aan de kinderen (en vrouw) besteden en het bloggen, blijft er weinig tijd over om vrijwilligerswerk te doen. Als de kinderen rond 19 uur naar bed zijn, kijk ik samen met mijn vrouw nog een serie of film op de bank en gaan we daarna vaak meteen naar bed. Kleine tip: dit zijn de 10 leukste must see series en films dus nu op Netflix staan trouwens!

7a. Als je kinderen hebt: hoe combineer je dit met andere verplichtingen?

Mijn “andere verplichtingen” bestaan op dit moment vooral uit mijn fulltime baan. En dat combineren gaat dus eigenlijk wonderbaarlijk goed. Het scheelt enorm dat mijn vrouw maar 4 uur per week ‘moet’ werken en zij dus overdag de zorg voor de kinderen op zich neemt. Ik probeer bij te springen waar nodig. Bijvoorbeeld als de jongste en middelste een middagdutje gaan doen. Of als ik klaar ben met werken en 1 of 2 van de kinderen mee naar buiten nemen voor een frisse neus of een potje voetbal.

7b. Wat is je beste tip voor andere ouders?

Laat het over je heen komen. Op dit moment kun je je heel druk gaan maken over hoe lang het gaat duren. Of je druk maken over dat het schoolwerk voor je kinderen nog niet af is. Maar uiteindelijk kun je er toch weinig aan veranderen. Sinds deze week heb ik pas echt een ritme gevonden en probeer ik me minder druk over allerlei randzaken te maken. En dat scheelt echt enorm in je gemoedsrust. Laat de kinderen maar wat vaker televisie kijken en een keer ruzie maken. Uiteindelijk gaat ook deze periode weer voorbij en kunnen we hopelijk weer naar een ‘normale’ situatie terug waar in ieder geval de kinderen weer naar school kunnen.

8. Nu het lekker weer wordt, heb je misschien ook de neiging om er op uit te gaan. Hoe pak je dit nu aan?

We gaan in ieder geval niet met zijn allen er als gezin ‘op uit’. Zoals ik eerder al vertelde, neem ik vaak de jongste mee voor een wandeling. Hij kan genieten van een frisse neus en lekker rondkijken en ik heb ondertussen een lekker luisterboek of muziekje opstaan. Daarnaast wissel ik dit af door de oudste en/of middelste mee te nemen voor een stukje fietsen of een potje voetbal op het veldje om de hoek. Vooral de oudste is zich erg bewust van Social Distancing en houdt ruim afstand van iedereen om zich heen.

9. Hoe gaat het nu verder met je?

Na een aantal weken wennen aan de nieuwe situatie kan ik nu zeggen: het gaat stukken beter. In het begin had ik echt moeite om me aan te passen. Moeite om niet teveel afgeleid te zijn en het vele thuis zitten als frustratie te uiten naar vrouw en kinderen. Maar nu ik in mijn ritme zit, kan ik veel meer hebben en ben ik ook een (hopelijk) veel leukere Papa 🙂 .

10. Zijn er al plannen waar je enorm naar uitkeek, in het water gevallen?

Tot nu toe nog niet echt. De zomervakantie hadden we nog niet gepland. Alleen een weekendje weg eind augustus, maar ik heb goede hoop dat dat gewoon door kan gaan. Het enige wat me wel dwarszit is het feit dat de oudste volgende week jarig is. Hij keek er zo naar uit om dit samen met zijn vriendjes te vieren en een kinderfeestje te houden. Maar dat zal nu voorlopig niet doorgaan met al het thuisblijven. Ik heb wel al een alternatief idee in gedachten, maar dat deel ik binnenkort op de blog.

11. Wat mis je het allerergst nu je binnen zit?

De sociale contacten buiten de deur. Met een groep vrienden proberen wij elk kwartaal bijvoorbeeld een Whisky avond te houden. En nu het mooi weer wordt: een terrasje pakken met een fles wijn erbij en mensen bekijken. Een leuke film in de bioscoop kijken mis ik ook wel echt. Oftewel: alle activiteiten die voor ontspanning en een moment zonder kinderen zorgen zeg maar, hahaha.

12. En wat heb je geleerd nu je binnen zit?

De vrijheid waarderen die tot voor kort vanzelfsprekend was. Het zo maar spontaan langsgaan bij Opa’s en Oma’s om ze te verrassen met een bezoekje kan op dit moment even niet. Dat geeft verdriet, maar ik weet zeker dat we het straks veel meer waarderen wanneer dat wel weer kan. En daarnaast ook erachter komen dat wat ik al dacht, ook echt kan. Ik denk dat het namelijk helemaal niet nodig is om allerlei mensen vanuit het hele land naar 1 locatie te brengen voor een meeting. In dit digitale tijdperk kun je dit prima vervangen door een conference call met video. Dit zorgt ook voor minder files, en dus minder frustraties op de weg.

13. Wat doe je nu in je vrije tijd?

Vooral veel tijd doorbrengen met het gezin. Samen wandelen of naar het veldje gaan zoals ik eerder al schreef. Maar ook meer in de keuken staan en, samen met de kids, dingen bakken. Zoals Amerikaanse Corndogs maken bijvoorbeeld. Of samen met de kids een chocoladecake uit de Airfryer maken. En sporten hoeft helemaal niet in de sportschool. Met een dumbleset kun je thuis krachttraining doen. En met je hardloopschoenen of skates kun je prima aan je conditie werken!

14. Als alles voorbij is, wat is dan het eerste wat je gaat doen?

Ik denk de kinderen uit logeren sturen en op Date Night gaan met mijn vrouw. Ik denk dat we dan beginnen met een biefstuk bij Loetjes eten die gisteren is geopend in Eindhoven. En vervolgens een leuke film in de bioscoop kijken om af te sluiten met een fles wijn op het terras. Wanneer kunnen we?! Ik vrees alleen dat het nog wel een aantal maanden gaat duren voor we dit soort dingen weer op een ‘normale’ manier kunnen doen…

Mocht je nog vragen/tips hebben over the thuisblijven, laat het hieronder in de comments dan even weten! Omdat ik nieuwsgierig ben wat andere bloggende ouders doen, tag ik Merel van Bloggen Baart Kunst! Wil jij deze tag nu ook overnemen; vermeld Caroline en mij dan ook even in je blog. Wij zijn heel benieuwd hoe jij in het hele thuisblijven staat.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge