Eerste keer Papa worden – De Zwangerschap Deel 2

Eerste keer Papa worden – De Zwangerschap Deel 2

Eerste keer Papa worden zwangerschap deel 2

Ondertussen zit ik hier zelf middenin het tweede gedeelte van de zwangerschap. Nu B ondertussen 32 weken zwanger  is, begint het moment van de bevalling steeds dichterbij te komen. Het lastigste daaraan is dat je niet weet wanneer ‘het’ gaat gebeuren. Het liefste blijf je de komende weken dicht in de buurt van je vrouw, maar er moet natuurlijk ook gewerkt worden. Maar goed, terug naar de eerste keer Papa worden. Nadat ik twee weken geleden al in deel 1 over het eerste gedeelte van de zwangerschap vertelde, is het vandaag tijd voor deel 2.

Over de helft

Met meer dan 20 weken zwangerschap ben je, als het goed is, over de helft van de zwangerschap. De kans dat je vrouw/verloofde/vriendin bevalt op de uitgerekende datum is namelijk niet erg groot. Verbazingwekkend genoeg was dat bij onze eerste zoon wel het geval, maar daarover straks meer. Als het goed is mag je nu alles weer eten; de misselijkheid van je wederhelft is in de meeste gevallen nu namelijk weg. Daar tegenover staat dat ze nu wel last van allerlei zwangerschaps ‘cravings’ kan krijgen. Het kan zo maar zo zijn dat je op de vreemdste tijdstippen naar de McDonals moet rijden, vreemde etenswaren bij de supermarkt moet halen of de oven aan moet slingeren. Ondanks alle goede voornemens die je wellicht hebt, geloof mij, je gaat precies halen wat de zwangere vrouw wil (lees: eist).

Nesteldrang

Als het een beetje meezit heb je ook nog een aparte kamer waar de baby straks in kan gaan slapen. Maar dan moet die kamer natuurlijk wel eerst klaar zijn. Een van de dingen waarvan je het bestaan nog niet wist, komt naar voren bij de eerste keer Papa worden: Nesteldrang. Denk jij dat er nog tijd genoeg is met zo’n 10-15 weken te gaan, dan denkt jouw wederhelft daar echt anders over. De baby kan namelijk ‘ieder moment’ komen, zo heeft ze op verschillende plekken gelezen en gehoord. In plaats van dat jij een avondje gaat stappen met vrienden, sta jij ineens op een regenachtige zaterdagavond de muren van de babykamer te schilderen. En eerlijk is eerlijk, als de babykamer eenmaal klaar is, geeft dat wel een stukje rust in huis.

De babyuitzet

Als de babykamer eenmaal geschilderd is, moet deze ook nog ingericht worden natuurlijk. Op allerlei verschillende plekken zijn lijsten voor een babyuitzet te vinden. Als je naar een fysieke winkel gaat, kun je vaak bij de ingang al een babyuitzet lijst krijgen, maar ook op internet is er een hoop te vinden. Je kunt ervoor kiezen om alles nieuw te kopen als je budget dat toestaat, maar natuurlijk zijn er ook andere mogelijkheden. Zo kregen wij een familiewieg die al meer dan 70 (!) jaar in de familie is en een commode waar B zelf als baby nog op heeft gelegen. Van een nichtje kregen wij een ledikantje. Een nieuw laagje lak erover heen en het ziet er weer als nieuw uit. Het matcht dan misschien niet helemaal, zoals de nieuwe meubels uit de winkel, maar het heeft wel iets moois vind ik.

Een autostoel

Als je de babykamer hebt ingericht en alvast wat kleren hebt gekocht, zijn er nog twee belangrijke dingen die aangeschaft moeten worden. Als je vrouw in het ziekenhuis bevallen is en je wilt met de auto naar huis, ben je verplicht om een goede autostoel te hebben. Zonder een goede autostoel kun je natuurlijk je baby niet veilig vervoeren naar huis. Er zijn een hele hoop verschillende autostoelen te vinden waar je een baby in kunt vervoeren, dus zoek goed uit wat het beste bij jou past. Bij de geboorte van J maakten wij gebruik van een 2-way-fix in combinatie met een Maxi Cosi Cabriofix. Bij de baby die in februari geboren gaat worden, gaan we gebruik maken van de Maxi Cosi Axissfix Plus, waardoor een losse Maxi Cosi niet meer nodig is.

Een kinderwagen

En wanneer je kleintje straks geboren is, wil je natuurlijk ook lekker met hem/haar gaan wandelen. Een goede kinderwagen is dan erg belangrijk. Ook hiervoor is een hele ruime keus beschikbaar in de verschillende babywinkels. Heel belangrijk hier is dat je deze echt gaat testen. Trek een middagje uit om naar 1 of meerdere babywinkels te gaan en probeer verschillende kinderwagens uit. Ook het in- en uitklappen van de kinderwagen en de hoogte van de duwstang is erg belangrijk. Onze eerste kinderwagen was een Bugaboo Cameleon die wij tweedehands kochten. Wat wij toen niet wisten, was dat deze niet echt gemakkelijk inklapte. Daarnaast was de duwstang voor mij (veel) te laag was. Voor ons tweede kindje moesten wij dus op zoek naar een nieuwe kinderwagen en dat is de Maxi Cosi Stella geworden, waarvan je binnenkort uitgebreid leest wat mijn ervaringen daarmee zijn.

Meer controles

Naar het einde van de zwangerschap toe, zul je ook vaker bij de Verloskundige op controle komen. Tot aan de helft van de zwangerschap is dit nog ongeveer elke 4 weken, maar de periode daarna steeds vaker. Vanaf een week of 30 ga je zelfs elke twee weken op controle komen. En hoe dichterbij de bevalling je komt, zo vanaf week 36, mag je elke week op controle komen. Ondanks dat dit niet altijd even interessant lijkt, geldt ook hier weer: probeer er zoveel mogelijk bij te zijn. Niet zozeer voor jezelf, maar met name om je vrouw te steunen.

The Big Moment

En dan kun je gaan toeleven naar het grote moment: de bevalling. De eerste keer Papa worden begint natuurlijk pas echt als de kleine man/vrouw geboren is. Aan de bevalling is menig Mamablog gewijd. In de volgende Eerste keer Papa worden zal ik meer vertellen over hoe de bevalling van J is verlopen. Natuurlijk komen daar ook een aantal handige tips naar voren. Tips waar je als Papa zijnde rekening mee kan (lees: moet) houden.

Wat is jou/jullie nog het meeste bijgebleven van de eerste zwangerschap of hoe ervaar jij de eerste zwangerschap?

One thought on “Eerste keer Papa worden – De Zwangerschap Deel 2

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge