Koningsdag gebak – Laagjescake van de Nederlandse vlag

Koningsdag gebak – Laagjescake van de Nederlandse vlag

Koningsdag is een dag waar ik eigenlijk altijd wel naar uit kijk. Het is gezellige dag waar het meestal ook mooi weer is. En met mooi weer kun je lekker naar buiten. Een rondje wandelen in de stad. Je verbazen over de hoeveelheid troep die mensen op een rommelmarkt proberen te slijten. Gewoon, lekker even eruit zijn. Maar ja, dit jaar blijven we vooral ‘zo veel mogelijk thuis’. En dus dook ik de keuken in om te testen of mijn nieuwe Airfryer XXL net zo goed gebak kan maken als de ‘oude’ XL variant 🙂 . Als Koningsdag gebak besloot ik een biscuitcake in de kleuren van de Nederlandse vlag te maken.

De nieuwe Airfryer

Eerst even terug naar de inleiding. Ik heb dus vorige week een nieuwe Airfryer gekocht. De vorige versie hadden wij ondertussen alweer bijna 4 jaar en werd ook bijna dagelijks gebruikt. Van afbakbroodjes (4 minuten op 180 ºC 😉 ) tot drumsticks en van Fruit Crumble tot gekookte eieren. Wij gebruiken de Airfryer zo veel mogelijk. Maar, naast dat de Airfryer bijna 4 jaar oud was, bleek ook de lade het begeven te hebben. En vooruit, met 3 kinderen is het ook wel fijn om iets meer ruimte in de Airfryer te hebben, dus we kozen voor een formaat groter: de XXL variant. Het bakblik dat ik gebruikte voor de Chocoladecake past nu perfect, terwijl de XL versie eigenlijk net iets te klein was hiervoor.

Biscuitcake

In de inleiding las je misschien al iets dat je nog niet kende: Biscuitcake. Biscuitcake (ook wel kapsel genoemd) is anders dan normale cake en wordt vooral gebruikt voor grotere taarten. Biscuitcake is namelijk heel goed in te gebruiken voor allerlei verschillende vormen. En het is makkelijker doordat het een kant-en-klaar poeder is waar je alleen nog wat water en eieren aan toe hoeft te voegen. Gemakt dient de mens zullen we maar zeggen he 😉 . Een zak van 1 kg Mix voor Biscuits koop je al voor €4,00 (#nospon). En die Biscuitcake, dat is dus de basis van dit Koningsdag gebak.

Nederlandse vlaggen, kroontjes en oranje

Maar waar moet Koningsdag gebak nu eigenlijk aan voldoen? Het “moet” natuurlijk iets met Nederland te maken hebben. Denk dan aan iets met een Nederlandse vlag, iets met kroontjes of iets met oranje. Je zou bijvoorbeeld een worteltaart kunnen maken, al wordt die niet echt oranje, dus dat schiet ook niet op. Ik besloot dus om als Koningsdag gebak een laagjescake in de kleuren van de Nederlandse vlag te maken.

Ingrediënten en benodigdheden

En dan komen we bij het simpele gedeelte van het Koningsdag gebak. Want voor deze laagjescake, heb je maar een paar dingen nodig, namelijk:

  • 200 gram Mix voor Biscuitcake
  • 3 eieren
  • 20 ml water
  • Rode kleurstof
  • Blauwe kleurstof
  • Cacaopoeder

Naast deze ingrediënten, is het ook wel handig om het volgende keukengerei paraat te hebben:

  • Klein bakblik (ca. 20 x 20 cm)
  • Keukenmachine met garde
  • Weegschaal
  • Airfryer (bij voorkeur XXL natuurlijk 😉 )

Het beslag maken

En nu komen we bij het ‘moeilijke’gedeelte: de bereiding van het Koningsdag gebak. Althans, moeilijk, dat valt eigenlijk best mee. Weeg om te beginnen 200 gram biscuitmix af. Doe hier 20 ml (ja, dat is echt heel weinig) water bij en 3 eieren. Meng dit met je keukenmachine (met garde) gedurende 10 minuten op de hoogste stand. Verdeel vervolgens het mengsel over 3 bakjes van ieder ca. 115 gram. Doe bij een van de bakjes wat blauwe kleurstof en meng dit met een lepel tot de kleurstof goed verdeeld is. Doe hetzelfde voor een ander bakje met rode kleurstof en voeg bij beide bakjes een eetlepel cacaopoeder toe. Je zult namelijk zien dat de kleurstof resulteert in roze en lichtbauw beslag en de cacaopoeder zorgt ervoor dat het wat donkerder wordt

De bereiding

Nu we het beslag gemaakt hebben is het tijd voor de bereiding. En daar komt wat techniek bij kijken. Je kunt namelijk niet alle drie de lagen in een blik op elkaar gooien, want dan wordt het een rommeltje. I’ve been there, done that. Het belangrijkste hier is dat je begint met het blauwe beslag: verdeel dit over je (ingevette) bakblik en zet dit gedurende 4 minuten op 160 ºC in de Airfryer. Haal na 4 minuten het blik uit de Airfryer, verdeel het ‘witte’ beslag over het blauwe beslag en doe dit weer 4 minuten op 160 ºC. Haal dan opnieuw na 4 minuten het bakblik eruit en verdeel het rode beslag over de witte laag. Op deze manier zullen de kleuren zo min mogelijk met elkaar gaan vermengen. Bak de cake nu gedurende 20 minuten op 160 ºC af en laat de cake afkoelen op een rooster.

Het resultaat

En het resultaat mag er zijn, al zeg ik het zelf. De laagjes zijn bij mij helaas niet perfect gelukt. Dat kwam doordat ik besloot de 2e en 3e laag in het midden erop te spatelen en vervolgens uit te smeren. Daarvoor was de laag daaronder echter nog onvoldoende ‘hard’ en daardoor liep het een beetje in elkaar over. Probeer dan ook om, vanuit het bakje, het beslag direct goed over het hele oppervlak te verdelen. Op die manier hoef je weinig meer uit te smeren en is het resultaat het mooiste. De cake zelf smaakt prima en het vleugje cacao zorgde voor een leuke verrassing.

Ga jij dit jaar met Koningsdag nog iets leuks bakken?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge